-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK užsimojo pritildyti MP3 grotuvus

Europos Komisija (EK) svarsto nustatyti didžiausią leidžiamą garso lygį Europoje parduodamiems nešiojamiesiems MP3 grotuvams, tokiems kaip iPod. Siūloma nustatyti ne didesnį nei 85 decibelų garso lygį.
MP3 grotuvas.
MP3 grotuvas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 MP3 Triukšmas Muzika

Svarstyti tokius siūlymus EK nuspręsta po to, kai paaiškėjo, jog per 10 mln. Europos Sąjungos (ES) gyventojų kenčia nuo ilgalaikių klausos sutrikimų, kurie atsirado dėl ilgą laiką garsiai klausytos muzikos.

Pirminis siūlymas yra nustatyti 85 decibelų limitą, tačiau leisti vartotojams pakeisti nustatymus iki 100 decibelų, pranešė BBC.

Sausio mėnesį ES standartizavimo ekspertai ketina pradėti du mėnesius truksiančias konsultacijas, galutinį sprendimą numatoma priimti jau pavasarį.

Garsas kenkia klausai

Ištyrus Europos gamintojų grotuvus nustatyta, jog kai kurie leidžia muzikos klausytis net 120 decibelų garsu – tai tolygu kylančio lėktuvo variklių gausmui. Negana to, gamintojai vartojimo instrukcijose nenurodo, jog tai gali pakenkti vartotojų klausai.

MP3 grotuvai laikomi pavojingesniais, nei stacionarūs grotuvai, senoviniai kasetiniai ar CD grotuvai, kadangi juose telpa dešimtys valandų muzikos ir žmonės dažniausiai jų klausosi didžiausiu leidžiamu garsu, kad išvengtų pašalinių garsų gatvėse ar viešajame transporte.

85 decibelai nėra pakankamas garsas, kadangi jį užgožia pašaliniai garsai, tokie kaip gatvės eismo triukšmas, – teigė T.Graziano.Audiologijos konsultantas, daktaras Robinas Yeohas teigia, jog žmonės į jį vis dažniau kreipiasi dėl klausos sutrikimų, kurie atsiranda garsiai klausantis muzikos. „Anksčiau dėl panašių problemų dažniausiai skųsdavosi gamyklų darbuotojai. Žala yra ilgalaikė ir sukelia problemų ne tik dirbant ar ieškantis darbo, bet ir asmeniniam gyvenimui“, – teigė R.Yeohas.

Gamintojų interesus atstovaujanti asociacija „DigitalEurope“, vienijanti 29-ių Europos šalių stambiuosius elektronikos gamintojus, sutinka, kad saugumo reikalavimus būtina nustatyti. Tačiau ragina ieškoti sprendimo „ieškant balanso tarp saugumo ir vartotojo pasitenkinimo produktu“.

„85 decibelai nėra pakankamas garsas, kadangi jį užgožia pašaliniai garsai, tokie kaip gatvės eismo triukšmas“, – teigė „DigitalEurope“ atstovas spaudai Tony Graziano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius