Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interneto transliacijų gigantas „Netflix“ Lietuvoje: ar lietuviai toliau siųsis piratinius filmus?

Paskutinį praėjusių metų pusmetį filmų ir kitų audiovizualinių kūrinių piratavimu užsiimančių tinklalapių skaičius Lietuvoje išaugo beveik du kartus ir auga toliau. Tiesa, antipiratinių organizacijų vadovai mano, kad į Lietuvos rinką įžengus internetinių transliacijų milžinui „Netflix“ piratinio turinio sumažės. Panašios tendencijos po „Netflix“ atėjimo pastebėtos ir kitose šalyse.
Tikimasi, kad „Netflix“ pasirodžius Lietuvoje piratinio turinio sumažės
Tikimasi, kad „Netflix“ pasirodžius Lietuvoje piratinio turinio sumažės / Scanpix nuotr.

Pavyzdžiui, bendrovės „Sandvine“ JAV atlikti tyrimai rodo, kad atsiradus „Netflix“ vieno didžiausių „torrent“ bylų dalinimosi tinklalapių „Bittorrent“ srautas gerokai sumenko: dabar Šiaurės Amerikoje „Bittorent“ sudaro maždaug 5 proc. interneto srauto, o 2011 m. siekė 22 procentus. Šiaurės Amerikoje „Netflix“ ypač populiarus – bendrovės turinys piko valandomis sudaro 37,5 proc. viso plačiajuosčio interneto duomenų.

Dabar Šiaurės Amerikoje „Bittorent“ sudaro maždaug 5 proc. interneto srauto, o 2011 m. siekė 22 proc.

Piratavimo sumažėjimo tendencijos pastebėtos ir Australijoje – „Choice“ atliktose apklausose teigiama, kad šalyje piratavimas po „Netflix“ įžengimo į rinką per metus sumenko nuo 23 iki 17 procentų.

Lietuvos antipiratinių organizacijų vadovai ir rinkos ekspertai mano, kad „Netflix“ suteikiamas patogumas, saugumas ir galimybė serialus žiūrėti kartu su visu pasauliu ilgainiui pritrauks ir vis daugiau piratinėmis paslaugomis besinaudojančių lietuvių.

Taip pat skaitykite: Internetinės televizijos bendrovė „Netflix“ pradeda teikti paslaugas Lietuvoje

Piratinių filmų paslaugų padvigubėjo

Kaip rodo Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) duomenys, piratinio turinio platformų Lietuvoje tik daugėja. Pavyzdžiui, 2013 m. INAC suskaičiavo 60 Lietuvos rinkai skirtų nelegalių filmų platformų, 2015 m. viduryje jų buvo 80, o 2015 m. pabaigoje – 150.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Naujienų portalo 15min.lt konferencijoje lankėsi Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) pirmininkas Vytas Simanavičius ir organizacijos teisininkas Andrius Iškauskas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytas Simanavičius 

„Grupuotės, kurios platina filmus ir vykdo nelegalią komerciją, plečia verslus – kuriami tų pačių platformų skirtingi domenai – .in .eu .org ir visuose juose teikiamos tos pačios paslaugos. Už reklamų paspaudimus gaunami pinigai – kuo daugiau paspaudimų, tuo didesnės pajamos“, – sakė INAC vadovas Vytas Simanavičius.

INAC skaičiavimu, vien už mėnesinės prenumeratos mokesčius per metus nelegalios platformos uždirba 1,5 mln. eurų, tačiau šis skaičius gali būti kelis kartus didesnis. Dar daugiau pinigų nelegalūs tinklalapiai gauna iš reklamos.

Anot V.Simanavičiaus, maždaug 500 tūkst. lietuvių yra mokėję už piratinių filmų tinklalapių teikiamas paslaugas, o net 90 proc. gyventojų nesupranta, kad tokios paslaugos yra nelegalios – sumokėti pinigai traktuojami kaip legalaus turinio įsigijimas.

Vis dėlto V.Simanavičius tikisi, kad pasirodžius „Netflix“ padėtis ims keistis.

„Netflix“ už mėnesio mokestį suteikia labai patogias paslaugas. Į juos lygiuojasi interneto piratai ir ima mėnesinį mokestį. „Netflix“ turėtų pataisyti padėtį“, – prognozavo V.Simanavičius.

„Netflix“ privalumai – patogumas ir saugumas

Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) vadovas Darius Vaitiekūnas kaip vieną didžiausių „Netflix“ privalumų prieš piratinius tinklalapius įvardijo saugumą.

„Netflix“ yra saugi platforma – žinome daug atvejų, kai per „torrent“ bylas įdiegiamos kenkėjiškos programos.

„Netflix“ yra saugi platforma – žinome daug atvejų, kai per „torrent“ bylas įdiegiamos kenkėjiškos programos. Kitas svarbus dalykas – „Netflix“ serialus galima žiūrėti tada, kai jie išleidžiami. Kai bus serialo premjera, ją rodys visos šalyse vienu metu, be to, jų kokybė bus geresnė, nei nukopijuoto turinio“, – aiškino D.Vaitiekūnas.

Jis įvardino tris pagrindines piratavimo priežastis – tai legalaus turinio nebuvimas, švietimo problema ir autorių teisių savininkų vangumas nesiimant priemonių apsaugoti filmus ir kitus audiovizualinius kūrinius.

Tačiau D.Vaitiekūnas įsitikinęs, kad į mūsų rinką įžengus „Netflix“ tendencijos bus kitokios. Anot jo, Lietuvoje atsiranda daugiau kitų legalių platformų. Pavyzdžiui, pernai buvo sukurta ir iki šiol vystoma lietuviško kino fondo programėlė su lietuviškais legaliais filmais, Lietuvoje daugėja ir interneto monitoringo organizacijų, kurios turi galimybių greitai pašalinti nelegalų turinį iš interneto.

Piratauti verčia aplinkybės

Technologijų ekspertas Džiugas Paršonis taip pat mano, kad „Netflix“ pamažu mažins piratinio turinio kiekį mūsų šalyje, tačiau pokytis nebus toks didelis kaip Vakarų šalyse.

Organizatorių nuotr./Džiugas Paršonis
Organizatorių nuotr./Džiugas Paršonis

„Viskas priklausys nuo to, kaip „Netflix“ kainos atrodys žmonių biudžete. Amerikiečiams „Netflix“ yra santykinai pigus. Jų pramogoms skirtas biudžetas, net ir imant absoliučiom kainom, yra gerokai didesnis, – aiškino Dž.Paršonis. – Drįsčiau spėti, kad „Netflix“ atėjimas tokio poveikio piratavimui Lietuvoje kaip JAV tikrai neturės.“

Tačiau „Netflix“ ilgainiui suteiks galimybę „patogiai, nejungiant papildomų laidų ir nesisiunčiant bylų“ gauti prieigą prie legalaus turinio, kuris bus pasiekiamas visiems vartotojams vienu metu ir neišimamas.

„Iki šiol didžiausia problema buvo ta, kad, jei nepiratauji, negali žiūrėti naujausio turinio su Vakarų šalių gyventojais – kino teatrai parodo vieną kitą filmą, o didelė dalis kitų filmų, ypač serialai, Lietuvoje lieka nepasiekiami. Kai kurie žmonės piratauti verčiami aplinkybių“, – sakė Dž.Paršonis.

Pasak jo, atėjus „Netflix“ Lietuvoje įvyks ir kokybinis virsmas – praeis kiek laiko, kol žmonės įsigys transliacijų kokybę palaikančius televizorius, tačiau ilgainiui legalaus turinio padaugės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius