-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol kas atrodo neįtikėtinai: 160 kilometrų – per 12 minučių

Mintis nuvykti 160 kilometrų per 12 minučių vilioja, bet inžinerijos ir ekonominių veiksnių ignoruoti negalima. „Hyperloop One“ paskelbė vamzdinio transporto sistemą, kurią tikisi įgyvendinti tarp Dubajaus ir Abu Dabio. Tačiau prieš siunčiant keleivius vamzdžiu, kompanijai teks įveikti kai kurias nemenkas kliūtis.
„Hyperloop“
hyperloop-interior

Kelionė tarp dviejų miestų, kuriuos skiria beveik 160 kilometrų, truktų maždaug 12 minučių. Koncepcijos pristatymo video „Hyperloop One“ demonstruoja, kaip tai turėtų būti paprasta: keleiviai būtų paimami iš namų ar biurų autonominiais automobiliais, nuvežami į „Hyperloop“, kur įvažiuotų į didesnį transporterį, kuris tada vamzdžiu ir vyktų dideliu greičiu į kelionės tikslą. Puikus pervažiavimas, keleiviams nereikės nė akių pakelti nuo kompiuterio.

Tai, bent jau kol kas, pernelyg gerai, kad būtų teisybė. Technologija, kuria remiasi „Hyperloop“ vizija teoriškai įmanoma, nors sunkiai įgyvendinama.

Idėjos esmė yra vamzdyje sukurti mažą slėgį, taip sumažinant oro pasipriešinimą, ir juo važiuojantys vagonai skrietų ant plonos oro pagalvės. Teoriškai tai skamba puikiai, tačiau praktiškai tam reikia baisiai daug energijos. Pirmasis viešas „Hyperloop One“ rengtas bandymas tik pademonstravo, kaip dar toli iki realybės šiai technologijai: kompanija tiesiog paleido įtaisą atvira bandomąja trasa, naudodami elektromagnetinę jėgą.

Jeigu – ir kada – šios praktinės problemos bus išspręstos, tebelieka smulkutis kainos klausimas. „Forbes“ neseniai teigė matę dokumentus, kuriuose nurodyta Dubajaus projekto kaina: 4,8 mlrd. dolerių.

Aišku, kainos nuo ankstesnio vertinimo pakilo, nes Elonas Muskas iš pradžių teigė, kad „Hyperloop“ trasa tarp Los Andželo ir San Francisko – kelionė, daugiau nei tris kartus ilgesnė, nei Dubajaus sistema – atsieitų 6 mlrd. dolerių.

Nieko keisto, kad „Hyperloop One“ nori dirbti Dubajuje. Nors tai tikrai nėra turtingiausias pasaulio miestas, jo valdžia į infrastruktūrą investuoja daugiau, nei daugelis turtingesnių miestų. Tačiau net ir jo idėja dar galutinai neįtikino: TechCrunch žiniomis, konsultavimo firma McKinsey & Co. ir Bjarke Ingels Group architektai vis dar vertina „Hyperloop“ rentabilumą.

O kad jau „Hyperloop“ yra įsivėlęs į siurrealistinį teismą ekonominiais ir inžinerijos klausimais, sunku tikėtis, kad Dubajaus konsultantai šiam projektui entuziastingai pritars. Bet nuo to kelionė neatrodo menkiau šauni.

VIDEO: The Hyperloop One System

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius