-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

LANVA moko policiją ir prokurorus, kaip gaudyti interneto „piratus“

Su interneto „piratais“ kovojanti Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) susirūpino teisėsaugos pasyvumu atskleidžiant virtualioje erdvėje vykdomus autorių teisių pažeidimus, todėl policijai ir prokurorams surengė seminarą, kuriame policininkus ir prokurorus mokė, kaip nustatyti pažeidimą ir sučiupti jį vykdančius asmenis.
LANVA logotipas
LANVA logotipas. / LANVA nuotr.

Naujienų portalo 15min.lt šaltinių žiniomis, seminare dalyvavo kelios dešimtys teisėsaugininkų iš Vilniaus apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus, Vilniaus miesto apylinkės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų, Lietuvos kriminalinės policijos biuro.

Įdomu tai, kad rinkti įrodymus ir gaudyti pažeidėjus teisėsaugos atstovus mokė ne teisininkas, o inžinierius technologas – seminarą vedė LANVA l.e.p. pirmininkės pavaduotojas Vytas Simanavičius. Jis yra baigęs studijas Kauno technologijos universiteto Mechanikos fakultete. Tiesa, V.Simanavičius minėjo nuolat dalyvaujantis tarptautinėse konferencijose bei mokymuose intelektinės nuosavybės ir jos apsaugos temomis.

Mokė naudotis „torrentais“

Policijos tyrėjai ir prokurorai buvo supažindinti su bendraisiais terminais, pažeidimų internete rūšimis, technine ir programine įranga, reikalinga pažeidimams fiksuoti. Be to, teisėsaugininkai buvo mokomi naudotis lietuviškais „torrent“ tinklalapiais ir programomis, skirtomis siųstis „torrent“ bylas. Šios bylos leidžia kompiuterių vartotojams tarpusavyje dalintis skaitmeniniu turiniu – nuotraukomis, vaizdo, garso įrašais, programine įranga ir pan. Taip pat jie supažindinti su kitomis skaitmeninių bylų dalinimosi technologijomis.

Teisėsaugininkai buvo mokomi naudotis „torrent“ svetainėmis – jiems pateikta išsami instrukcija, kaip svetainėse užsiregistruoti, siųstis bylas, nustatyti jas dalinančius kompiuterius, analizuoti „torrent“ bylas ir t.t.LANVA atstovas teisėsaugininkams aiškino, kokius veiksmus reikia atlikti, kokius duomenis ir įrodymus surinkti atliekant tyrimą. Pavyzdžiui, buvo aiškinama, kaip identifikuoti tinklalapius, kuriuose yra atliekami pažeidimai, kaip nustatyti jų interneto protokolo (IP) adresą, serverio vietą ir tiekėją, atliekamus piniginius mokėjimus, net savininką ar administratorių.

Taip pat teisėsaugininkai buvo mokomi naudotis „torrent“ svetainėmis – jiems pateikta išsami instrukcija, kaip svetainėse užsiregistruoti, siųstis bylas, nustatyti jas dalinančius kompiuterius, analizuoti „torrent“ bylas ir t.t.

Gruodį LANVA organizuotame seminare „Autorių ir gretutinių teisių pažeidimai internete, jų techninis fiksavimas“ dalyvavę teisėsaugininkai 15min.lt teigė, jog jis buvo naudingas.

„Daugiau buvo kalbama apie tai, kaip tokius atvejus nustatyti, kaip fiksuoti, rinkti įrodymus“, – sakė Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Simonas Slapšinskas. Jis teigė anksčiau jau dalyvavęs panašiuose tarptautiniuose mokymuose.

Tuo metu Vilniaus apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius informavo, jog policininkams tai buvo pirmas tokio pobūdžio seminaras. Jame įgytas žinias pareigūnai žadėjo panaudoti atliekant tyrimus.

„Aktyviai kovojant su neteisėtu kopijų platinimu realiose vietose (įvairiose prekybos vietose), šis reiškinys persikėlė į virtualią erdvę – platinimą internetu. Kuo toliau jis įgijo vis platesnes ribas, o informacija pasiekdavo tik tuos asmenis, kurie patys domėjosi panašiomis technologijomis arba susidurdavo tiesioginiame tyrime, – rašoma pareigūnų atsiųstame atsakyme. – Šis seminaras buvo kaip įvadinis. Jame paliestos tokios temos, kaip pažeidimų galimybės internete, interneto apsauga, darbas su programine įranga ir pan. Seminaro metu taip pat buvo kalbama apie bendradarbiavimo tarp visų paminėtų institucijų ir jų tyrimo metodai bei kryptys, galimų tyrimų ypatumai.“

LANVA teigia, jog tai buvo pirmas jos organizuotas tokio pobūdžio seminaras Lietuvoje.

Asociacijos l.e.p. pirmininko pavaduotojas V.Simanavičius teigė, jog tokių mokymų šįmet numatoma surengti ir daugiau, kitų miestų pareigūnams.

„Tikslas buvo nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimai, įrodymų rinkimas. Mes pasakojome apie techninį įrodymų rinkimą, taip pat pasidalinome patirtimi, ko jiems reikėtų iš mūsų ir į ką mes turėtume atsižvelgti, kokie reikalavimai būtų, kad bylos sėkmingai keliautų į teismą“, – 15min.lt sakė V.Simanavičius.

Anot jo, teisėsaugos atstovams buvo parodytas ne vienas būdas rinkti nelegalias bylas platinančių kompiuterių IP adresus. „Visa tai buvo išdėstyta seminare visi tie būdai, principai, kokia programine įranga naudotis. Nebūtinai „uTorrent“, yra labai daug ir kitokių programų“, – teigė LANVA atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius