Lietuviai sukūrė išmanųjį veidrodį

Pasitelkę modernias technologijas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) dėstytojai ir studentai sukurė išmanųjį veidrodį, kuris funkcionuoja kaip įprasta siena, kol į jį niekas nežiūri, bet tampa veidrodžiu, kai tik prieš jį atsistoja žmogus. Prijungus šį veidrodį prie interneto, jis tiesiogiai transliuoja naudotojui aktualią informaciją.
Išmanusis veidrodis
Išmanusis veidrodis

Nustebino inovatyviu sprendimu

Tol, kol arti nėra jokio žmogaus, veidrodis nesiskiria nuo sienos, ant kurios yra pritaisytas. Žmogui priėjus arčiau, jis tampa veidrodžiu. 

Vienas projekto „Išmanusis veidrodis“ iniciatorių VTDK dėstytojas, dizaineris Jaroslavas Daveiko teigia, kad nors veidrodžio technologijos iš pirmo žvilgsnio pribloškia daugelį, jį sukurti nebuvo ypač sunku. Veidrodį mėnesį kūrė septyni žmonės – trys dėstytojai ir keturi studentai. Projekte aktyviai dalyvavo ir studentai – du būsimi interjero dizaineriai, vienas programuotojas ir vienas elektrotechnikos specialistas.

„Mintis sukurti išmanųjį veidrodį mums kirbėjo jau seniai, o šiemet ėmėmės realių veiksmų. Kolegijoje didelis dėmesys skiriamas modernioms technologijoms, trinančioms ribas tarp skirtingų sričių ir leidžiančioms suderinti tokius, atrodo, skirtingus dalykus kaip baldų dizainas ir programavimas. Todėl norėjome nustebinti visą Lietuvą, parodydami, kad technologinės inovacijos gali gimti ir ne Silicio slėnyje, o tiesiog čia, Vilniuje“, – kalba dizaineris.

Virsta sieniniu kompiuteriu

Pirmiausia, pasak J. Daveiko, darbo ėmėsi dizaineriai ir baldų kūrėjai, kurie suprojektavo patį sienos karkasą ir tapetus. Lygiagrečiai vyko elektronikos sistemos kūrimas, diegiant sienoje jutiklius. Galutiniame etape darbo ėmėsi programuotojai, pasirūpinę, kad sienoje esančios „smegenys“ apdorotų daviklių rodmenis.

„Veidrodyje esantys davikliai nuolat stebi aplinką. Tol, kol arti nėra jokio žmogaus, veidrodis nesiskiria nuo sienos, ant kurios yra pritaisytas. Žmogui priėjus arčiau, jis tampa veidrodžiu. Ir tai dar ne viskas: išmanusis veidrodis gali tapti savotišku sieniniu kompiuteriu. Pagal asmens pageidavimą galima suprogramuoti, kad veidrodis realiu laiku transliuotų naujienas, valiutų kursus, svarbiausius dienos įvykius ir visa kita, ką tik galima rasti internete. Veidrodis prie interneto jungiamas „Wi-Fi“ ryšiu arba tiesiog laidu“, – sako J. Daveiko.

Anot architekto, šis bendras VTDK dėstytojų ir studentų ateities interjero projektas atskleidžia tik dalį išmaniųjų technologijų integravimo į būsto interjerą ir baldus suteikiamų galimybių. J. Daveiko pažymi, kad „išmaniojo būsto“ koncepcija pasaulyje skinasi kelią vis labiau, ir kuriant išmanųjį veidrodį norėta parodyti, kad Lietuvos studentai žengia koja kojon su globaliomis tendencijomis.

„Mūsų sukurtas veidrodis – puikus pavyzdys, kaip išmanųjį būstą patobulina ateities technologijos. Netrukus tokio tipo technologijos atsiras daugelio mūsų balduose ir taps tokiomis pat įprastomis, kaip kad mikrobangų krosnelės ar automatinis šildymo reguliavimas dabar. Todėl kolegijoje ir siekiame tiesti tiltus tarp baldų dizainerių ir inžinierių-technikų, nes šios sritys vis labiau persidengia“, – teigia dizaineris.

Išmanusis veidrodis pirmąkart visiems susidomėjusiems kovo pabaigoje viešai buvo pademonstruotas baldų dizaino parodoje „Baldai 2015“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius