-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje dešimtis kartų padidėjo elektroninių brukalų siuntimas

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įspėja, kad pastarosiomis dienomis Lietuvoje stebimas ženkliai padidėjęs elektroninių šlamštlaiškių (angl. spam) aktyvumas, kuris dešimtis kartų viršija įprastinius kiekius.
Nepageidaujami elektroniniai laiškai – ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio problema.
Nepageidaujami elektroniniai laiškai – ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio problema. / Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr.

„Nustatyta, kad pagrindinis šiuo metu suaktyvėjusio nepageidaujamų el. pašto pranešimų požymis – kirilicos simboliai žinutės tekste ir atitinkama koduotė antraštėse“, – pranešė RRT Saugumo incidentų tyrimų skyrius (CERT-LT).

Ketvirtadienį paskelbtas pranešimas pirmiausia skirtas tinklų administratoriams. Jie raginami taikyti atitinkamas priemones, kurios leidžia filtruoti ir blokuoti nepageidaujamus laiškus dar pašto serveriuose, joms nepasiekus galutinių vartotojų.

Brukalų filtravimo priemones raginami įsidiegti ir vartotojai (daugiau informacijos apie šlamštlaiškius ir jų blokavimo primones rasite paspaudę šią nuorodą).

Platina reklamas ir virusus

RRT Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys teigė esąs tikras, kad brukalų aktyvumas padidėjo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Tokių laiškų rekomenduojame neatidarinėti ir tuo labiau neatidaryti prie jų prisegtų bylų, kadangi dažniausiai jos būna užkrėstos virusais, – sakė R.Rainys.„Šie laiškai siunčiami tokiais dideliais kiekiais, kad nėra taip aktualu, tai vyksta vienoje ar kitoje šalyje. Dažniausiai siunčiama milijonai laiškų visame pasaulyje“, – 15min.lt sakė R.Rainys.

Anot jo, didelė dalis šiuo metu siunčiamų šlamštlaiškių yra reklaminio turinio.

Identifikuoti brukalų šaltinio praktiškai neįmanoma. Nors, šiuo atveju, daugumos laiškų turinys yra parašytas rusiškais rašmenimis, tai nereiškia, kad jie buvo siųsti iš Rusijos.

„Šaltiniai yra įvairūs. Tuos laiškus siunčia apkrėsti kompiuteriai, vadinami zombiai, jų yra visame pasaulyje. Siuntėjas, kuris organizuoja veiklą, gali būti Rusijoje, bet patys kompiuteriai-zombiai gali būti ir kitose šalyse. Jie apjungiami ir panaudojami, tarkime, vienai akcijai, vieno pobūdžio brukalams išsiųsti“, – teigė R.Rainys.

Šiuo metu nepageidaujami laiškai visame pasaulyje sudaro apie 80-90 proc. elektroninių laiškų srauto. Jie ne tik erzina vartotojus ir gali jiems pakenkti, apkrėsti kompiuterius virusais, bet ir apkrauna pašto serverius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius