-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Linux“ pagaliau žengia į 3.0 versiją

Nemokamos, atvirojo kodo operacinės sistemos „Linux“ branduolio (angl. kernel) kūrėjas ir platintojas Linusas Torvaldsas patvirtino naują šios programinės įrangos versiją, kuri iš 2.6 versijos šoktelėjo tiesiai į 3.0. Tiesa, kol kas tai nėra galutinė ir stabili versija.
„Linux“ talismanas ir logotipas – pingvinas Tux.
„Linux“ talismanas ir logotipas – pingvinas Tux. / Livehacking.com nuotr.

Tinklalapyje Kernel.org, kur oficialiai skelbiamos naujausios oficialios „Linux“ versijos, pirmadienį buvo įkelta pirmoji kandidatinė (angl. release candidate, RC) operacinės sistemos versija 3.0. Tai reiškia, kad šis leidimas dar nėra galutinis ir gali būti tobulinamas, iki taps oficialia stabilia versija, kurią bus siūloma atsisiųsti vartotojams.

Anksčiau svarstyta, ar „Linux“ jau atėjo metas nuo dabartinės stabilios 2.6 versijos pereiti prie aukštesnės, tarkime, 2.8 versijos. Kai kurie programuotojai siūlė žengti tiesiai prie trečiosios versijos, „antrajai kartai“ paliekant atgyvenusias ir niekam nereikalingas funkcijas, rašo Conceivablytech.com.

L.Torvaldsas aiškina, kad naujoje versijoje atnaujinta dauguma tvarkyklių ir ištaisyta daug klaidų, bet šis sprendimas kardinalių pokyčių neatnešė.

„Jokio lūžio, jokių specialių bauginančių naujų savybių, visiškai nieko panašaus. Mes daug metų leidome atnaujinimus, šįkart nėra kalbama apie naujas savybes. Jei norite pasiteisinimo dėl versijos numerio pakeitimo, turėtumėte atkreipti dėmesį į metus“, – pokyčius aiškino L.Torvaldsas.

Nors „Linux“ sumanytojas nėra linkęs sureikšminti pokyčių, šis atnaujinimas turi simbolinę reikšmę.

Pirmoji „Linux“ branduolio versija buvo pradėta kurti 1991 metų rugpjūtį, o oficialiai išleista 1994 metais. Antroji šios laisvosios operacinės sistemos versija buvo išleista 1996 metais. Po jos buvo nemažai svarbių atnaujinimų, tačiau į „trečiąją kartą“ peršokta tik dabar, praėjus 15 metų nuo antrosios versijos išleidimo.

Esminės naujovės „Linux“ 3.0 versijoje – įdiegtas „Microsoft“ žaidimų pultelio „Kinect“ palaikymas, atnaujintos vaizdo tvarkyklės, „Intel“ platformų optimizacija („Sandy Bridge“, „Ivy Bridge“) ir kt.

„Linux“ yra „Unix“ šeimos nemokamas, atvirojo kodo operacinės sistemos branduolys, kurį tobulina tūkstančiai programuotojų visame pasaulyje. Manoma, kad „Linux“ šeimos operacines sistemas gali naudoti nuo 1 iki 4,8 proc. viso pasaulio kompiuterių vartotojų. Palyginimui, „Microsoft“ operacines sistemas „Windows“ naudoja daugiau nei 85 proc. kompiuterių vartotojų.

Tarp namų vartotojų bene populiariausias „Linux“ branduoliu paremtas operacinės sistemos variantas yra „Ubuntu“.

Kadangi yra itin spartus, „Linux“ branduolys dažniausiai naudojamas serveriuose ir superkompiuteriuose. Jis įdiegtas 10-yje sparčiausių pasaulio superkompiuterių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius