-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiklydusius miške žmones pagal pėdsakus ras dronas

Yra didžiulė tikimybė, kad netolimoje ateityje robotai ieškos dingusių žmonių. Mokslininkai sukūrė programinę įrangą, kurios dėka kvadrokopteriai gebės geriau ir patikimiau nei žmonės ieškoti miške pasiklydusių dingusiųjų.
Lukas Pačkauskas mėgsta filmuoti iš skraidyklių
Skraidyklė (dronas) / Alvydo Januševičiaus nuotr.
Temos: 2 Dronas Aviacija

Programą sukūrė Ciuricho, Italijos Università della Svizzera Italiana ir Pietų Šveicarijos taikomųjų mokslų ir meno universitetų tyrėjai.

Projekto vystymo metu komandos nariai praleido kelias valandas keliaudami Šveicarijos Alpių takais ir padarė daugiau nei 20 000 fotografijų. Po to programinė įranga analizavo šias nuotraukas, naudodama dirbtinį neuroninį tinklą, kad išmoktų atskirti žmonių pėdsakus nuo pašalinių aplinkos veiksnių.

VIDEO: Drones: They're learning how to get around forest roads looking for lost hikers.

Sistema buvo panaudota kartu su kvadrokopteriu, kuriame integruotos dvi stereoskopinio kompiuterinio matomumo videokameros. Dirbdamas nežinomoje aplinkoje, bepilotis orientavosi autonomiškai ir sekė pagal pėdsakus 85 procentų tikslumu ir tai darė net šiek tiek geriau nei eksperimente dalyvavę žmonės.

Tikėtina, kad galutiniame projekto etapuose bus suvienyti keli dronai, kure kartu su gelbėtojų komandomis ieškos pėdsakų dideliuose plotuose, turėdami labai mažai laiko. Šiuo metu sistema dar nepakankamai gerai sugeba aptikti visus objektus nežinomoje aplinkoje taip tiksliai, kaip tai daro žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius