Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programišiai nusitaikė į „Facebook“ motokroso mėgėjų paskyras: „apvogti“ ir du lietuviai

Per pastarąjį pusmetį motokroso mėgėjus vienijančių „Facebook“ paskyrų administratorių teisių neteko bent keturi teisėti jų valdytojai. Pagėgiškis Antanas Levickas yra vienas iš jų. Keletą metų vaikinas valdė populiariausią Lietuvoje, ir ne tik, „Fans of motocross“ profilį, tačiau prieš mėnesį kažkas iš jo jį nugvelbė. Puslapis toliau veikia be jo žinios. Iš „Facebook“ nesulaukiama jokio atsako.
Programišių pavogtas populiarus „Fans of motocross“ fanų puslapis
Programišių pavogtas populiarus „Fans of motocross“ fanų puslapis / Karolinos Stažytės nuotr.

Puslapį sekė 116 tūkst. gerbėjų

„Vieną rytą norėjau parašyti naujienų, nuotraukų prisegti, o žiūriu, kad vidurnaktį buvo įeita į mano paskyrą. Buvau išmestas iš savo puslapio. Į elektroninį paštą gavau informaciją, kad esu išmestas, paspaudžiau nuorodą „daugiau informacijos“, ir buvau nukeltas į „Facebook“ pagalbos centrą. Mano problemą užregistravo, tačiau per mėnesį negavau jokių žinių. Vagys toliau naudojasi puslapiu. Kelia į jį visokį šlamštą“, – patikino A.Levickas.

Tai padarė kažkas iš už Atlanto ar britai. Galėjau būti apgautas arba tai buvo tipinis profilio nulaužimas. Niekas nežinojo mano prisijungimų, vienas kontroliavau ir prižiūrėjau puslapį.

Šešiolikmetis vaikinas nuo septynerių metų pats važinėjosi motociklu. Per savo, kaip sportininko, karjerą du kartus yra tapęs Lietuvos motokroso taurės čempionu, po vieną kartą likęs antras bei trečias, o svarbiausias laimėjimas – Lietuvos motokroso čempionate iškovota trečia vieta. Prieš pusantrų metų jam teko gultis ant operacinio stalo, tad aktyvus sportas baigėsi.

„Kartą paragavęs motokroso, negali sustoti. Turėjau save realizuoti, tad ėmiau vienyti viso pasaulio motokroso gerbėjus. Nors puslapį „Fans of motocross“ įkūriau 2012 m., aktyviau juo užsiėmiau baigęs sportininko karjerą. Šiemet puslapio sekėjų gretos perkopė 116 000. Lietuvių – tik kokie 3000–5000“, – tai, kad jo puslapis buvo vienas žymiausių, patikino vaikinas.

A.Levicko sukurta paskyra aprėpė didelę motokroso sirgalių pasaulio bendruomenę. Puslapis buvo žinomas ir tarp motokroso žvaigždžių, tokių kaip V.Brylakovas, Latvijos talentas P.Jonasas, M.Karro, J.Herlingas. Anot vaikino, ne vienas sekėjas pastebėjo, jog su paskyra „kažkas ne taip“.

„Tai padarė kažkas iš už Atlanto ar britai. Galėjau būti apgautas arba tai buvo tipinis profilio nulaužimas. Niekas nežinojo mano prisijungimų, vienas kontroliavau ir prižiūrėjau puslapį, o tie, kurie padėdavo, užimdavo editor pareigas ir galėdavo tik rašyti pranešimus, kelti nuotraukas. Jokių rimtesnių veiksmų. Dabar vagišiai kelia nuobodžią informaciją“, – patikino vaikinas.

Pavogė ir pardavė?

Paklaustas, kam galėjo prireikti „Facebook“ paskyrų, A.Levickas paaiškino, jog pardavus tokį puslapį suinteresuotiems asmenims galima uždirbti. Šiuo atveju, apie 300–400 dolerių. Vaikinui gaila tų žmonių, kurie dar seka „Fans of motocross“ ir nežino, kad tai – programišių darbas.

Iš dvejus metus trukusio kūrybinio proceso, anot A.Levicko, liko daugybė kontaktų ir „Instagram“ profilis, kuriame 3200 sekėjų. Paklaustas, ar bandys vienyti motokroso aistruolius iš naujo, vaikinas patikino, kad „Facebook“ labai nusivylė, tad šiame puslapyje jokios veiklos nebevykdys.

Pardavus tokį puslapį suinteresuotiems asmenims galima uždirbti. Šiuo atveju, apie 300–400 dolerių.

„Lietuvoje, kiek ieškojau, už tokių problemų sprendimą atsakingų „Facebook“ asmenų ar įmonių nėra. Kaip ir lietuviško pagalbos centro. Tai ne pirmas toks atvejis. Kolegoms irgi taip yra nutikę ir scenarijus buvo toks pat. Jokių žinių.

Pernai rudenį buvo „pavogtos“ pažįstamų belgo, prancūzo ir dar vieno lietuvio („Motocross“) administruojamos „Facebook“ motokroso aistruolių paskyros. Čia tik kiek aš žinau. Apgailėtina pagalba iš „Facebook“ bendruomenės, tad toliau ateitį matau „Instagram“ paskyroje. Po truputėlį kursiu naują bendruomenę“, – patikino A.Levickas.

Šiuo metu, pasak jo, Lietuvoje nelabai yra likę populiarių, daug fanų vienijančių paskyrų. Yra keletas, kur sekėjų apie 5000, bet „Facebook“ mastais tai yra labai nedaug.

A.Mamontovo problemą pavyko išspręsti

Lietuvoje netrūksta atvejų, kuomet pavagiami ar sukuriami netikri „Facebook“ profiliai. Keletą tokių atvejų savo praktikoje užfiksavo ir advokatų kontoros „Sorainen“ teisininkai.

„Buvo sukurti dviejų Lietuvoje žymių žmonių netikri profiliai. Vienas jų – Andrius Mamontovas. Dainininkas kreipėsi į mus pagalbos. Nusiuntėme „Facebook“ prašymą ištrinti netikrą paskyrą. Atsako sulaukėme po 4–5 dienų. Paprašė atsiųsti A.Mamontovo asmens tapatybės kortelės kopiją. Problema buvo išsispręsta. „Facebook“ atsiprašė. Netikra paskyra buvo ištrinta“, – patvirtino „Sorainen“ teisininkė Dovilė Baskakovaitė.

Užklausą su prašymu advokatų kontora taip pat siuntė bendruoju „Facebook“ pagalbos centru.

15min žurnalistė, norėdama gauti komentarą dėl šios situacijos, taip pat bandė susisiekti su „Facebook“ administracija. Tačiau daugiau nei per savaitę jokio atsako negauta.

Vagystė mažai tikėtina

UAB „Socialaus marketingo“ vadovas Arijus Žakas tikina sunkiai suvokiantis,

arijus-zakas-svarbiausiu-metu-ivykiu-vadina-kanu-liutus
Arijus Žakas

kaip apskritai įmanoma pavogti „Facebook“ puslapį.

Anot jo, teoriškai, tam reikia pavogti puslapio administratoriaus anketą, jo vardu prisijungti prie puslapio ir tuomet pašalinti puslapio įkūrėją.

„Prieš tai „Facebook“ visada automatiškai išsiųs puslapio įkūrėjui laišką, kad jis yra trinamas iš administratoriaus pareigų ir jeigu per 2 savaites administratorius nieko nepadarys, tuomet jis bus pašalintas iš puslapio. Jokio kito būdo nėra ir negali būti“, – tikino A.Žakas.

Reikia ir toliau atakuoti „Facebook“ žinutėmis (per „help'ą“ rasti savo problemą ir siųsti prašymus) ir laukti, kol „Facebook“ atsilieps.

Kitas (daug labiau tikėtinas arba bent jau labai potencialus) scenarijus, pasak jo, – jog kažkas buvo prijungtas prie puslapio administratoriaus pareigų (arba kažkam buvo duotos administratoriaus teisės) ir jis nusprendė pašalinti „nereikalingus“ žmones. A.Levickas šį variantą atmetė iš karto.

„Vis dėlto, jeigu puslapis tikrai buvo pavogtas, nors tuo labai sunku patikėti, nes tai beveik neįmanoma, tuomet reikia ir toliau atakuoti „Facebook“ žinutėmis (per „help'ą“ rasti savo problemą ir siųsti prašymus) ir laukti, kol „Facebook“ atsilieps. Kartais tai užtrunka savaitę, kartais – mėnesį.

Bet, pasikartosiu, apie tai, kad kažkas iš tikro būtų pavogęs kažkieno „Facebook“ puslapį, aš esu girdėjęs ne vieną ir ne du kartus, tačiau dažniausiai vėliau paaiškėja, kad vagystės nebuvo, o kažkas kažkam davė administratoriaus teises“, – nuomonę išsakė „Socialaus marketingo“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius