-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Proveržis kvantinėje kompiuterijoje: pirmą kartą skaičiavimai atlikti su siliciu

Visi komponentai, reikalingi itin greitiems kvantiniams kompiuteriams, iš esmės jau yra vietoje. Mokslininkams pirmą kartą pavyko pademonstruoti, kad du silicio transiztoriai, veikiantys kaip kvantiniai bitai, gali atlikti nedidelius skaičiavimus.
Schema, kaip veikia kvantiniai kompiuteriai. Vieno elektrono sukinys visuomet turi būti į priešingą pusę
Schema, kaip veikia kvantiniai kompiuteriai. Vieno elektrono sukinys visuomet turi būti į priešingą pusę / New South Wales universiteto nuotr.

Dabar tereikia šiuos statybinius blokus panaudoti didesniam kvantiniam kompuiteriui ir išnaudoti medžiagą, kurios gausu įprastinėje elektronikoje, teikiamus privalumus, rašo „New Scientist“.

A.Dzurako komanda sako užpatentavusi procesoriaus dizainą, kuriame yra milijonai tokių kubitų.

Įprastiniai kompiuteriai naudoja bitus, kurie gali vienu metu būti arba 0, arba 1, o kvantiniai kompiuteriai – kubitus, kurie vienu metu gali užimti abi pozicijas. Tai reiškia, kad jie gali gerokai sumažinti kompiuterio problemos sprendimo trukmę, iš esmės pakeisdami šifravimą ar naujų vaistų paieškos sritis.

Ankstesni kubitų skaičiavimai buvo atlikti naudojant itin šaltus laidininkus, kuriuos paprasčiau kartu sugrupuoti įprastiniame skaičiuoklyje, tačiau to niekuomet nepavyko padaryti su siliciu. Silicyje kubitai izoliuojami, kad būtų išlaikomi stabilūs, o tai sudaro barjerą jų tarpusavio sąveikai.

Dabar komanda, vadovaujama Andrew Dzurako iš Naujojo pietų Velso (New South Wales) universiteto Sidnėjuje, Australijoje, skaičiavimus sėkmingai atliko su siliiu.

Jų įrenginys stebi dviejų elektronų sukinį ir seka instrukcijas: jeigu pirmasis elektronas sukasi viena kryptimi, reikia pakeisti kito elektrono sukinį priešinga. Jeigu ne, nieko daryti nereikia.

Tai loginio elemento, esminio vieneto kompiuterijoje, pavyzdys. Tos pačios paprastos logikos skaičiavimas sukuriant loginių elementų sekas, gali leisti vis sudėtingesnius ir sudėtingesnius skaičiavimus.

A.Dzurako komanda sako užpatentavusi procesoriaus dizainą, kuriame yra milijonai tokių kubitų.

Žurnalo nuoroda čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius