-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robotai-krabai atskleis dar nepažintą povandeninį pasaulį

Kosmosas yra ne vienintelė mokslininkų iki galo neperprasta erdvė. Didžiulės neatrastos teritorijos plyti giliai jūros dugne, mūsų pačių planetoje. Pažinti neatrastas teritorijas ketina milžiniški robotizuoti krabai.
Robotas „Crabster CR200“
Robotas „Crabster CR200“ / Kiost nuotr.
Temos: 1 Robotika

Šios milžiniškos mašinos kūrėjai teigia, kad tai giliausiai galintis nusileisti ir didžiausias pasaulyje povandeninis robotas. Sveriantis 635 kg, „Crabster CR200“ ropoja jūros dugnu, kaip tikras vėžiagyvis ir naudoja sudėtingą mechanizmą savęs stabilizavimui.

„Crabster CR200“ ropoja jūros dugnu, kaip tikras vėžiagyvis ir naudoja sudėtingą mechanizmą savęs stabilizavimui.

Manoma, kad robotas gali būti naudojamas mokslinių tyrinėjimuose bei po vandeniu esančių konstrukcijų tvirtinimui, pavyzdžiui, vamzdžių, naudojamų naftai ir dujoms tiekti.

Kūrėjų komanda nurodo, kad robotas gali paimti įvairius daiktus ir sukrauti juos į dėtuvę, kuri primeną burną, tačiau dabartinė roboto versija  tam vis dar nepajėgi.

Dėl savo dydžio ir svorio, robotas taip pat gali būti naudojamas nardymui povandeninėse srovėse, nes tvirtai stovi ant šešių kojų ir sugeba išlaikyti savo kūno kontrolę stipriame vandens sraute, praneša „PopSci“. Krabas turi 11 kamerų, įskaitant akustinę, skirtą pagal atsispindinnčias garso bangas orientuotis drumzlinuose vandenyse. Prietaisas realiu laiku fiksuoja tarp 4 ir 30 kadrų per sekundę vaizdo medžiagą. 

Koncepcijos brėžinys atskleidžia, kad robotas turi spalvotą HD kamerą, kuri gali priartinti bei patikrinti povandeninius objektus iš arti ir siųsti duomenis atgal 500 metrų ilgio kabeliu, kuris taip pat leidžia operatoriams kontroliuoti krabą iš viršaus. Pagal planą, robotas gali įvertinti greitį ir judančio vandens kryptį, taip pat nuolat pranešti apie savo buvimo vietą jūros dugne. 

„Crabster CR200“ naudodamas sonarus gali sukurti savo aplinkos 3D žemėlapius. Jo maksimalus greitis 1,6 km/val. Robotą sukūrė Korėjos vandenynų mokslo ir technologijų instituto inžinieriai. Praėjusią vasarą jie baigė pirmąją povandeninę misiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius