Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ryšiais su Rusijos saugumu apkaltinti „Kaspersky“ ėmė gintis

„Bloomberg Businessweek“ prieš keletą savaičių paskelbė straipsnį apie „Kaspersky Lab“, kuriame bendrovė kaltinama ryšiais su Rusijos saugumo struktūromis. Antradienį „Kaspersky Lab“ išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, kad straipsnyje yra faktinių netikslumų ir pateikiama anoniminė trečiųjų šalių informacija iš „buvusių ir esamų darbuotojų“, o aprašyta istorija neva yra daugiau nuomonė, o ne faktinė tyrimo istorija.
Kaspersky Lab
Kaspersky Lab / Scanpix nuotr.

„Bloomberg“ straipsnį galite rasti čia.

„Bloomberg“ straipsnyje taip pat kalbama, kad „Kaspersky Lab“ visuomet viešina kenkėjiškas JAV ir Vakarų valstybių kurtas programas, tačiau niekuomet nekalbama apie Rusijoje kurtus kompiuterių virusus.

Minėtame straipsnyje minima, kad bendrovės vadovas Eugenijus Kasperskis yra dirbęs KGB. Tačiau, kaip pažymima atsiųstame pranešime, „Kaspersky Lab“ vadovas gavo išsilavinimą KGB kriptografijos ir matematikos aukštojoje mokykloje, o visa jo klasė buvo bendrai remiama sovietinės Gynybos ministerijos. Esą jis ten studijavo, nes tuo metu tai buvo viena geriausių matematikos mokyklų pasaulyje.

„Bloomberg“ straipsnyje taip pat kalbama, kad „Kaspersky Lab“ visuomet viešina kenkėjiškas JAV ir Vakarų valstybių kurtas programas, tačiau niekuomet nekalbama apie Rusijoje kurtus kompiuterių virusus.

„Mes atliekame kenkėjiškų atakų tyrimus nepriklausomai nuo jų kilmės ar paskirties. Bendrovė ne kartą skelbė ataskaitas, kuriose buvo minimi kenkėjiškuose koduose rasti rusų kalbos artefaktai, pavyzdžiui, tokias kaip: „RedOctober“, „CloudAtlas“, „Miniduke“, „CosmicDuke“, „Epic Turla“, „Penguin Turla“, „Black Energy 1“ ir 2, „Agent.BTZ“, ir „Teamspy“, – rašome „Kaspersky“ pranešime.

Štai dar keletas „Kaspersky Lab“ teiginių:

-         P. Čekunovas privalėjo tarnauti Sovietų Sąjungos pasienio tarnyboje, nes tai buvo privalomoji dvejų metų karinė tarnyba. Tuo metu Pasienio tarnyba buvo KGB struktūros dalis. Pavyzdžiui, JAV tai būtų tas pats, kas dirbti muitinės ir pasienio apsaugoje (angl. Customs and border protection, CBP), kuri priklauso Vidaus saugumo departamentui (angl. Department of Homeland Security, DHS).

-         Keli aukšto lygio vadovai išėjo ar buvo atleisti iš bendrovės taip pat, kaip darbuotojai išeina ar būna atleidžiami iš bet kurios kitos bendrovės. Kiti aukšto lygio vadovai buvo paaukštinti pareigomis. „Kaspersky Lab“ darbuotojai neturi glaudžių ryšių su Rusijos karinėmis ar žvalgybos tarnybomis.

-         „Kaspersky Lab“ aktyviai dalyvauja bendruose kibernetinių operacijų tyrimuose, susijusiuose su kenkėjiškų programų kibernetiniu šnipinėjimu ar kibernetiniu sabotažu. Bendrovė veikia kartu su pasaulio IT saugumo bendruomenėmis, tarptautinėmis organizacijomis, nacionalinėmis ir regioninėmis teisėsaugos institucijomis (pvz., Interpolu, Europolu, „Microsoft“ Skaitmeninių nusikaltimų skyriumi, Nyderlandų policijos agentūra ir Londono miesto policijos Nacionaliniu aukštųjų technologijų nusikalstamumo padaliniu (NHTCU), taip pat Kompiuterinių incidentų reagavimo grupe (CERT) visame pasaulyje. Tyrimų metu „Kaspersky Lab“ saugumo ekspertai atlieka tik techninę ekspertizę ir tik analizuoja kenkėjiškas programas. Įmonė komercinėms kenkėjiškoms programoms taiko tuos pačius atradimo ir analizės metodus bei principus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius