-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Save valantys langai ir svorį stebinčios kėdės: Melagių dienos pokštai, išpranašavę ateitį

Kasmet balandžio 1-ąją pokštininkai neriasi iš kailio, stengdamiesi kuo išradingiau „prigauti“ kuo daugiau žmonių. Tačiau dažnai ir pokštuose slypi dalis tiesos. Save valantys langai, apie žiurkes restoranuose perspėjantis žemėlapis ar laikyseną „stebinčios“ kėdės – visa tai kadaise buvo pateikta kaip Melagių dienos pokštai, tačiau galiausiai tapo realybe.
Ar biuro kėdė turėtų būti patogi?
Biuro kėdė / Flickr.com

Pristatome jums 5 pasaulio žiniasklaidoje nuskambėjusius pokštus, kurie buvo sėkmingai įgyvendinti.

Išmaniosios kėdės. „15min.lt“ praėjusiais metais Melagių dieną paskelbė, kad biuro baldų gamybos ir projektavimo įmonių grupė „Ergolain“ Seime planuoja įrengti specialias kėdes, kurios prisitaikys prie parlamentarų fizinių duomenų, matuos jų svorį ir stebės jų organizmo funkcijas.

Tada tai buvo pokštas, tačiau pastaruoju metu tokios „jautrios“ kėdės išties pradėjo skintis kelią ergonomiškų baldų rinkoje. Jose įdiegti sensoriai stebi sėdinčio žmogaus laikyseną ir perspėja, kai jis sėdi kūnui kenkiančioje padėtyje ar apskritai per ilgai nekeičia sėdėjimo pozos.

Be to, tokios kėdės kaupia informaciją apie sėdintįjį ir vėliau pateikia jam patarimų, kaip patobulinti laikyseną. Tiesa, turime pripažinti, kad blaivumo, kaip pokštavome pernai, tokios kėdės kol kas nematuoja.

Mobilioji aplikacija, leidžianti saugiai rašyti SMS einant gatve.

Visi žinome, kad vaikštant rašyti SMS nesaugu: sutelkus dėmesį į ekraną, kyla pavojus nepastebėti kitų praeivių, žibintų stulpų ar net greitai atlekiančios mašinos.

2007 m. apie technologijas rašantis interneto puslapis „Pocket-Lint“ paskelbė, kad su šia problema kovoti padės mobilioji programa „Txt‘n‘walk“, kuri pasinaudodama telefono kamera tiesiogiai transliuos aplinkos vaizdą į SMS rašymo langą.

Tuo metu tai buvo tik pokštas, tačiau dabar programos, transliuojančios vaizdą ir padedančios „saugiai“ rašyti SMS, jau egzistuoja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moteris su išmaniuoju telefonu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moteris su išmaniuoju telefonu

Save valantys langai. 1999 m. balandžio 1 d. automobilių gamintoja BMW paskelbė, kad nuo šiol visuose automobiliuose montuos save valančius automobilių langus. Naujieną pranešė laikraštis „Daily Mirror“.

Po penkių metų stiklų gamintojai „Pilkington“ iš tiesų sukūrė save valantį langų stiklą. Jo specialus paviršius sugeba „atstumti“ purvą taip, kad jį nuplautų paprasčiausias lietus. Vėliau panašias technologijas išvystė ir kiti gamintojai: pirmiausia tokie stiklai buvo pritaikyti moderniuose biurų dangoraižiuose.

Niujorko žiurkių žemėlapis. 2007 m. balandžio 1 d. apie technologijas rašantis puslapis „CNet“ paskelbė apie „Ratatattle“ – neva tuoj pasirodysiantį „Google Maps“ papildymą, leidžiantį vartotojui lengvai sužinoti, kuriuose Niujorko restoranuose esama... žiurkių. Apie pastebėtas žiurkes, teigė „CNet“ straipsnis, programa leis pranešti ir patiems.

Neįtikėtina, bet šį straipsnį perskaitę Niujorko savivaldybės sveikatos skyriaus atstovai nutarė, kad tai išties gera idėja. Jau 2008 m. jie paskelbė žemėlapį, leidžiantį kiekvienam niujorkiečiui sužinoti, ar jo mėgstamas restoranas kada nors turėjo problemų dėl žiurkių, tarakonų ar kitų gyvių.

Anna Tyurin/„Mercury press“/„Caters News“/„Scanpix“ nuotr./Žiurkė prie šermukšnio uogų
Anna Tyurin/„Mercury press“/„Caters News“/„Scanpix“ nuotr./Žiurkė prie šermukšnio uogų

Privačios kelionės į kosmosą. 2008 m. bendrovės „Google“ ir „Virgin“ drauge išplatino pranešimą, kad jų sukurta bendrovė „Virgle“ jau 2016 m. skraidins visus norinčius į Marsą.

Nors tai buvo Melagių dienos pokštas, „Virgin“ padalinys „Virgin Galactic“ iš tiesų jau tada nuosekliai dirbo, kurdamas technologijas, į kosmosą leisiančias pakilti visiems norintiems.

Pastangos duoda vaisių – nors skrydžių į Marsą dar teks palaukti, bendrovė tikisi, kad pirmieji komerciniai turistai į Žemės orbitą masiškai kilti ir nesvarumo būseną pajusti galbūt galės jau 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius