-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: Berlyną okupavo technologijos

Šiandien Berlyne – paskutinė tarptautinės elektronikos parodos „IFA 2011“ diena. Apsilankyti šiame renginyje teko ir man, o jums lauktuvių parvežiau daugybę įspūdžių. Bandysiu juos čia ir sutalpinti.
Parodos lankytojus pasitiko milžiniška skalbimo mašina, kurios „būgną“ atstojo didžiulis ekranas.
Parodos lankytojus pasitiko milžiniška skalbimo mašina, kurios „būgną“ atstojo didžiulis ekranas. / A.Augučio nuotr.

IFA yra bene didžiausia kasmet vykstanti elektronikos paroda Europoje. Joje dalyvaujantys gamintojai pristato produktus, kuriais artimiausiu metu tikisi pavergti Europos šalių rinkas. Paroda užima milžinišką plotą, o didžiosios kompanijos išsipirkusios paviljonus, kurie dydžiu prilygsta krepšinio halėms. Taigi visų įrenginių neaprašysiu, bet paminėsiu įspūdingiausius eksponatus.

Buitis

Prie pagrindinio „IFA 2011“ parodos įėjimo lankytojus pasitinka bene keturių aukštų namo dydžio „Siemens“ reklama – skalbimo mašina, kurios „būgną“ atstoja didžiulis ekranas. Tai tarsi užuomina, kad parodoje bus demonstruojami išties neeiliniai įrenginiai.

15min.lt nuotr./Viryklė „Samsung CT1613GIN“ pati nustato, kurioje vietoje ir kokio dydžio daiktas padėtas, ir kaitina tik tą vietą.
15min.lt nuotr./Viryklė „Samsung CT1613GIN“ pati nustato, kurioje vietoje ir kokio dydžio daiktas padėtas, ir kaitina tik tą vietą.

Dauguma buitinės technikos gamintojų orientuojasi į taupius, aplinkai draugiškus įrenginius: pristatyta daugybė elektrą tausojančių šaldytuvų, skalbyklių, viryklių, dulkių siurblių, virtuvės kombainų ir kt. Kai kurie įrenginių prototipai buvo su stikliniais kraštais, taigi galima matyti, kaip veikia jų mechanizmai.

Tačiau akis turėjo kur paganyti ir ne patys taupiausi namų šeimininkai. „Samsung“ buitinės technikos paviljone itin daug dėmesio sulaukė išmanusis šaldytuvas „Samsung RF4289“, turintis 8 colių įstrižainės lietimui jautrų ekraną, kuriuo galima ne tik reguliuoti šaldytuvo veikimą, bet ir belaidžiu „Wi-Fi“ ryšiu prisijungti prie interneto. Šios funkcijos gerokai praplečia jo galimybes ir keičia suvokimą apie buitinę techniką. Įrenginys turi užrašų knygutę, nuotraukų peržiūros programą, juo galima prisijungti prie „Google“ kalendoriaus, sužinoti orų prognozę, skaityti naujienas, atsisiųsti receptų, klausytis muzikos ir net prisijungti prie savo „Twitter“ sąskaitos. Deja, šioje tarnyboje žinutes galima tik skaityti – nei skelbti savo pranešimų, nei atrašyti kitiems nepavyks.

Kita įdomi naujovė – viryklė „Samsung CT1613GIN“, ant kurios galima dėti bet kokio dydžio puodus ar keptuves. Viryklė pati nustato, kurioje vietoje ir kokio dydžio daiktas padėtas, ir kaitina tik tą vietą. Žinoma, šildymo temperatūrą ir laiką galima nustatyti pagal poreikius.

Kompiuterija

Kompiuterių, telefonų ir jų hibridų IFA taip pat netrūko. Vėlgi, nemažai naujovių pristatė „Samsung“ – pradedant planšetiniu kompiuteriu „Galaxy Tab 7.7“ su 1,4 GHz procesoriumi, 7,7 colio įstrižainės „Super Amoled Plus“ ekranu ir „Android 3.2“ operacine sistema, ir baigiant užrašine „Samsung Note“. Ji turi 5,3 colio įstrižainės ekraną, taigi yra didesnė už išmanųjį telefoną, tačiau mažesnė už planšetinį kompiuterį, tačiau galimybėmis nė vienam įrenginiui nenusileidžia.

15min.lt nuotr./Skaityklė „Sony Reader Wi-Fi“ turi lietimui jautrų ekraną, kuriuo galima pasižymėti svarbias knygos vietas ar užsirašyti kitas pastabas.
15min.lt nuotr./Skaityklė „Sony Reader Wi-Fi“ turi lietimui jautrų ekraną, kuriuo galima pasižymėti svarbias knygos vietas ar užsirašyti kitas pastabas.

Tiesa, kiti gamintojai jau turi panašius įrenginius, pvz., „Dell“ dar prieš metus išleido 5 colių įstrižainės ekraną turinčią planšetę „Streak“ (nors jos techniniai duomenys gerokai prastesni). Kiek nustebino tai, kad „žalieji“ įrenginiai (išmanusis telefonas ir kompiuteris su saulės baterijomis, itin taupus televizorius ir t.t.) buvo nugrūsti į „Samsung“ pagrindinio stendo kampą, lyg antrarūšiai.

Dėmesio vertų įrenginių parodė ir kiti gamintojai. Antai „Toshiba“ pristatė lengviausią ir ploniausią planšetinį kompiuterį rinkoje „AT200“, kuris turi 10,1 colio įstrižainės ekraną. Jo storis tėra 7,7 mm, o sveria jis 558 gramus („Samsung Galaxy Tab 10.1“ storis 8,6 mm, jis sveria 567 g, o „iPad 2“ yra 8,8 mm storio, sveria 607 g).

Taip pat „Toshiba“ pristatė lengviausią 13,3 colio įstrižainės ekraną turintį nešiojamąjį kompiuterį, kuris sveria tik 1,12 kilogramo („MacBook Air“ sveria 1,35 kilogramo).

15min.lt nuotr./Kompanija „Sony“ pristatė „elektroninius akinius“, kurie leidžia trimačius vaizdus žiūrėti individualiai.
15min.lt nuotr./Kompanija „Sony“ pristatė „elektroninius akinius“, kurie leidžia trimačius vaizdus žiūrėti individualiai.

Dar viena įdomi naujiena – elektroninių knygų skaityklė „Sony Reader Wi-Fi“, turinti 6 colių įstrižainės lietimui jautrų ekraną ir 2 gigabaitus vidinės atminties, į kurią turėtų tilpti per 1,2 tūkst. elektroninių knygų. Įrenginiu galima ne tik pasižymėti svarbias knygos vietas ar užsirašyti kitas pastabas, bet ir prisijungti prie interneto, skaityti naujienas ar atsisiųsti naujų knygų.

Be to, elektroninių knygų puslapius galima vartyti perbraukiant pirštu per ekraną, o pritraukti ar atitolinti vaizdą dviem pirštais jį „žnaibant“. Atkreipkite dėmesį – įrenginio ekranas yra ne iš skystųjų kristalų, o iš vadinamojo el. popieriaus. Vaizdas jame sukuriamas „taškus“ užpildant specialiu rašalu, taigi vaizdas yra nespalvotas, be to, kiekvienas „kadras“ generuojamas gerokai lėčiau. Šio ekrano privalumas – maži elektros energijos poreikiai. Mat elektros jam reikia tik pakeisti „taškų“ išsidėstymą.

Vaizdas

IFA stenduose puikavosi galybė įvairiausių filmavimo kamerų, televizorių, projektorių ir kitos vaizdo fiksavimo bei atkūrimo technikos. Dviejų kompanijų paviljonai atrodė išties įspūdingai: tai „Sony“ ir LG. Kompanija „Sony“ gundė lankytojus filmuoti trimačius vaizdus specialiomis vaizdo kameromis ir čia pat peržiūrėti juos 3D televizorių ekranuose.

Tačiau nemažai žmonių susigundė kita naujove – specialiais „elektroniniais akiniais“, kurie leidžia trimačius vaizdus žiūrėti individualiai. „Personal 3D viewer“ įtaisyti du ekranėliai, kurie kiekvienai akiai siunčia skirtingus vaizdus ir taip sukuria trimatį vaizdą.

15min.lt nuotr./Vaizdo kamera „Sony HDR-PJ30VE“ turi integruotą miniatiūrinį projektorių, kuriuo galima peržiūrėti nufilmuotus vaizdus.
15min.lt nuotr./Vaizdo kamera „Sony HDR-PJ30VE“ turi integruotą miniatiūrinį projektorių, kuriuo galima peržiūrėti nufilmuotus vaizdus.

Dar vienas dėmesį patraukęs „Sony“ produktas – vaizdo kamera „HDR-PJ30VE“ su integruotu miniatiūriniu projektoriumi. Ja nufilmuotus vaizdus galima peržiūrėti ne tik per vidinį ekranėlį, bet ir įjungus projektorių. Jis gali projektuoti iki maždaug 1 metro įstrižainės vaizdą, ir nors jis nėra itin didelis ar ryškus, tai kur kas geriau, nei įprastas kelių colių ekranėlis.

Su paroda atsisveikinome apsilankę „LG Electronics“ paviljone. Vos įžengus į jo prieangį tapo aišku, kam kompanija skirs daugiausia dėmesio. Žmones pasitinka milžiniškas 3D ekranas, sujungtas iš bene pusantro šimto mažesnių monitorių, kuriame rodomi įspūdingi trimačiai vaizdai. Čia pat lankytojams dalijami specialūs, itin lengvi akiniai, leidžiantys grožėtis įspūdingais vaizdais.

Praėjus šiuos 3D vartus, paviljone galima išvysti dar daugiau 3D vaizdo. Čia pristatomos naujausios kompanijos technologijos ir įrenginiai, pradedant televizoriais, projektoriais, vaizdo leistuvais ir baigiant garso sistemomis. Įspūdingiausi eksponatai – 55 colių įstrižainės aukštos raiškos 3D televizorius „LW980S“, gebantis rodyti trimačius vaizdus „Full HD“ raiška; projektorius „LG CF3D“, aprėpiantis net 150 colių įstrižainės projekciją su priekyje įmontuota kamera, kuri automatiškai kalibruoja šviesą ir vaizdą. Trimačio garso „flagmanas“ – 9.1 garsiakalbių sistemą turinti „LG HX906TX“, kuri namuose gali sukurti kino teatro kokybei ir stiprumui prilygstančius garso efektus.

Be to, paviljono lankytojai gali skirtingais LG 3D įrenginiais išmėginti žaidimus. Nemažai dėmesio sulaukė ir 60 colių įstrižainės monitorius „Pentouch TV“, kuriuo galima piešti. Jo galimybes pristatė menininkas, piešęs stendą aplankiusių žmonių karikatūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius