Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Transporto ir geografiniai duomenys – vieni paklausiausių duomenų tarp paslaugų kūrėjų

Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje vyko jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ ir LCC tarptautinio universiteto Inovacijų laboratorijos pirmą kartą organizuotas konkursas „Open Data Fest“. Vyriausybės globojamame renginyje beveik pusšimtis jaunųjų programuotojų, dizainerių ir aktyvių piliečių kūrė inovatyvių produktų bei paslaugų prototipus, panaudodami atvirus duomenis.
Konkurso „Open Data Fest“ akimirka
Konkurso „Open Data Fest“ akimirka / „Startup Lithuania“ nuotr.

Renginio dalyviai iš begalės kilusių idėjų pasirinko septynias ir siekė jas įgyvendinti darbo komandose metu:

  • „Ai, Skauda“ komanda pasiūlė sprendimą pavadinimu „Etalonas“, kurio pagrindu sukurta paslauga leistų sveikata besiskundžiantiems gyventojams patogiau registruotis gydymo įstaigose.  
  • Komanda „Hitsa“ turėjo idėją sukurti miesto gidą, ieškantiems renginių mieste. Tačiau vėliau apsistojo ties paslaugos, kuri padėtų gyventojams surasti kompaniją apsilankymui bare ar kavinėje, kūrimu.
  • Komanda „Ežerock“ vasarotojams pasiūlė elektroninį gidą, kuris padeda įvertinti vandens švarumą, aplinkos taršą ir kitus faktorius pasirenkant patogiausiai prieinamą ežero pakrantę. Komanda naudojo Vilniaus miesto savivaldybės, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Aplinkos apsaugos agentūros ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos viešus duomenis.
  • Kaip pasirinkti optimaliausią maršrutą keliaujant automobiliu Lietuvoje ir tokiu būdu sutaupyti net penkias dienas laisvo laiko per metus pasiūlė komanda „Greičiau“. Pasiūlytame elektroniniame įrankyje atsižvelgiama į įvairius realiu laiku egzistuojančius faktorius – kelių kokybę, oro sąlygas, remonto darbus ir pan. Ši programėlė skirta didžiųjų miestų gyventojams bei tolimųjų reisų vairuotojams.
  • „Utena-Šiauliai“ komanda, panaudodama viešojo transporto ir kitus duomenis, sukūrė programėlę mobiliajam telefonui, kuri padeda Klaipėdos miesto svečiams lengvai nukeliauti autobusu iš taško A į tašką B.
  • „Miesto nuotaika“ – tai dar vienas sprendimas, kurį pasiūlė to paties pavadinimo komanda. Nors visi šeši komandos dalyviai susipažino tik renginio metu, jų tikėjimas idėja subūrė bendradarbiavimui ir po renginio, siekiant išbaigti pasiūlytą paslaugą. Paslaugos pagrindu tapo Butano, žinomo kaip laimingiausios valstybės pasaulyje, sukurtas laimės indeksas bei Lietuvos institucijų kaupiami demografiniai ir kitokie duomenys.
  • „Touraco“ komanda pasiūlė programėlę mobiliajam telefonui, kuri leistų pasirinkti įdomiausias lankytinas įvairiuose Lietuvos miestuose.

Komandos intensyviai dirbo visą savaitgalį tam, kad sekmadienio popietę pristatytų savo sprendimus konkurso vertinimo komisijai. Komisija, kurią sudarė profesionalai iš verslumo skatinimo, paslaugų dizaino, viešojo sektoriaus valdymo ir informacinių technologijų sričių, pirmąją vietą ir pagrindinį prizą skyrė komandai „Greičiau“. Antroji vieta atiteko „Miesto nuotaikos“ kūrėjams. Komanda „Utena-Šiauliai“ užėmė trečią vietą. Komisija skatinamąjį prizą skyrė „Ežerock“ komandai už tai, kad jų paslaugos įgyvendinimui prireikė net kelių institucijų kaupiamų duomenų.

Džiaugiamės renginio sėkme ir tikime, kad ateityje bus vis daugiau institucijų, suinteresuotų, jog jų duomenys būtų pakartotinai panaudojami, – sako J.Domeikienė.

„Džiaugiamės renginio sėkme ir tikime, kad ateityje bus vis daugiau institucijų, suinteresuotų, jog jų duomenys būtų pakartotinai panaudojami. Jau dabar akivaizdu, kad pakartotiniam panaudojimui kūrybiškai yra pritaikomi savivaldybių, Lietuvos automobilių kelių direkcijos, Valstybinių ligonių kasų duomenys. Tokių konkursų organizavimo praktika ateityje atskleis ir kitų institucijų kaupiamų duomenų pritaikymo galimybes“, – sako Valstybės pažangos tarybos sekretoriato vadovė Jurgita Domeikienė. Pažymėtina, kad atvirų duomenų priemonių įgyvendinimas yra numatytas kaip vienas svarbiausių pažangos darbų 2014 metais.

Konkurso idėja kilo Jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ dalyviams Živilei Stubrytei ir Lukui Savickui. „Atvirų duomenų iniciatyva domisi nemažai verslo ir visuomenės atstovų, tad rasti renginio rėmėjų nebuvo sunku. Sudėtingiausia įkalbėti institucijas, kad pradėtų teikti atvirus duomenis“, – atviravo organizatoriai.

Užsienio valstybių patirtis rodo, kad būtent tokie konkursai padeda ne tik institucijoms, bet ir plačiajai visuomenei suvokti duomenyse slypintį potencialą.

Atviri duomenys – tai viešojo sektoriaus viešai skelbtini duomenys, kuriuos galima laisvai pakartotinai panaudoti ir platinti. Šie duomenys yra pateikiami atviru formatu (CSV, XML ir kt).

Daugiau informacijos ir nuotaikų iš renginio rasite renginio „Facebook“ paskyroje ir tinklalapyje Opendatafest.eu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius