-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 21

Apie slapto CŽV lėktuvo nusileidimą Lietuvoje buvo žinoma dar 2006 metais (video)

Lietuvos pareigūnai vienas po kito neigia amerikiečių televizijos ABC pranešimą apie tai, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba mūsų šalyje buvo įkūrusi slaptą kalėjimą sučiuptiems „Al Qaeda“ teroristams. Tuo tarpu faktas, kad slaptai kalinius gabendavęs CŽV lėktuvas bent vieną kartą buvo nusileidęs Vilniuje, žinomas jau seniai, tačiau į jį tiesiog niekas nebuvo atkreipęs dėmesio.
Bent vieną kartą slaptas CŽV lėktuvas leidosi ir Vilniuje
Bent vieną kartą slaptas CŽV lėktuvas leidosi ir Vilniuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai, kad po priedanga skraidęs CŽV lėktuvas bent vieną kartą leidosi Vilniuje, kalbama dar 2006 m. lapkričio 16 d. datuotame Europos parlamento Laikinojo komiteto tariamam CŽV vykdytam kalinių gabenimui ir neteisėtam kalinimui Europos šalyse tirti darbo dokumente Nr. 8.

Europos parlamento komitetas savo dokumente pateikė ataskaitą apie privačias ir orlaivių nuomos paslaugas teikiančias įmones, kurių paslaugomis naudojosi CŽV. Ten pat pateikiami duomenys apie CŽV naudotus orlaivius (kai kuriais atvejais įrodytam „ypatingam persekiojimui“), taip pat nurodomos Europos valstybės, kuriose leidosi CŽV lėktuvai.

Remiantis agentūros „Eurocontrol“ pateiktais duomenimis, Europos parlamento ataskaitoje smulkiai suregistruoti skrydžiai, kurie buvo vykdomi nuo 2001 m. pabaigos iki 2005 m. gruodžio 31. Taip pat pažymima, kad su CŽV susijusių skrydžių galėjo būti ir daugiau.

Ataskaitoje užfiksuota, kad bent vieną kartą CŽV lėktuvas buvo nusileidęs ir Vilniuje.

Pasak Europos parlamento tyrėjų, Vilniuje leidosi lėktuvas, kurio numeris yra N8213G.

N8213G yra orlaivis Lockheed L100-30 Hercules. Orlaivyje yra vietos kroviniams bei maždaug 100 keleivių. Orlaivis naudoja įmonės „Prescott Support“ vardą. Ant vieno orlaivio šono yra užrašytas pavadinimas „Prescott“. Remiantis JAV spaudos pranešimais, įmonė „Prescott Support“ tarnauja kaip CŽV priedanga kaliniams gabenti ir yra susijusi su JAV vyriausybe“, - rašoma Europos Parlamento komisijos dokumente. Jei norite pažiūrėti CŽV lėktuvo, kuris buvo nusileidęs Vilniuje nuotraukas, spauskite čia.

Penktadienį vokiečių portalas Spiegel.de pranešė, jog tikėtina, kad slaptas CŽV lėktuvas Vilniuje leidosi 2004-2005 m. Žinoma, vien lėktuvo nusileidimo faktas dar neįrodo slapto CŽV kalėjimo egzistavimo Lietuvoje. Tačiau žinant orlaivio reputaciją ir tai, kuo užsiimdavo jo įgula, abejonių išlieka gana daug.

Žinoma apie 32 slaptus CŽV lėktuvus

Amerikos Centrinė žvalgybos valdyba gana dažnai naudojasi privačių bendrovių lėktuvais. CŽV juos tiesiog išsinuomoja. Civiliniai orlaiviai kai kuriuose pasaulio oro uostuose kelia mažiau įtarimų, tad JAV specialiesiems agentams vienoje ar kitoje šalyje yra lengviau nuslėpti savo atvykimą ar išvykimą. Kai kuriais atvejais kariniai lėktuvai būtų tiesiog neįleidžiami į oro uostus, tuo tarpu civilinės aviacijos orlaiviai į juos patenka be jokių kliūčių.

Nuomodamasi lėktuvus CŽV dažnai naudojasi ir fiktyvių bendrovių paslaugomis. Kartais bendrovės įkuriamos tik vienam sandoriui ir naikinamos, kai operacija baigiama. Dažniausiai tokios bendrovės turi tik pašto dėžutės numerį ir vos vieną darbuotoją.

Slaptoms operacijoms dažnai naudojami ir nuomojamų orlaivių numerių keitimai, dažnai bendradarbiaujama su tikromis, tačiau užslaptintomis bendrovėmis. Viskas organizuojama taip, kad pasibaigus slaptos CŽV operacijos etapui, kuo lengviau būtų panaikinti pėdsakus.

Nepaisant to, buvo nustatyta, kad „nuo 2001 m. iki 2005 m. orlaiviai, tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuojami CŽV, nusileido Europos oro uostuose daugiau nei tūkstantį kartų“, - rašoma Europos parlamento komiteto dokumentuose.

„Atsižvelgiant į daugelio skrydžių maršrutus ir kai kurias kilmės ar paskirties šalis (...), logiška daryti prielaidą, kad šių orlaivių dalyvavimas ypatingo persekiojimo ir kalinių gabenimo veikloje vyko daugiau kartų, nei yra įrodyta", - ataskaitą pateikia Europos parlamento nariai.

Per tyrimą nustatyti trisdešimt du lėktuvai, galėję gabenti CŽV kalinius. Tarp jų - ir Vilniuje nusileidęs orlaivis.

Kalinys suprato esąs Lenkijoje

Vilniuje pabuvojęs N8213G ne kartą leidosi ir Rumunijoje bei Lenkijoje, apie kurias irgi pranešama, kaip apie šalis, kuriose CŽV kankindavo įtariamus teroristus.

Jungtinės Valstijos ilgą laiką neigė, kad egzistuoja slapti kalėjimai, skirti įtariamiems „Al Qaeda“ teroristams laikyti. Galiausiai žiniasklaidai pateikus įrodymų, 2005 m. visi kaliniai iš slaptųjų kalėjimų buvo pervežti į Gvantanamo kalėjimą Kuboje, o 2006 m. rugsėjo 6 d. apie tokių kalėjimų egzistavimą pripažino ir JAV prezidentas George Bushas.

Žemiau galite išklausyti jo kalbą, kurioje JAV vadovas teisina slaptų kalėjimų atsiradimą.

Beveik neabejojama, kad vienas slaptas CŽV kalėjimas buvo Lenkijoje, vienas - Rumunijoje. Lenkijoje kalėjimas buvo įkurtas nuošalioje vietoje, to tarpu pranešama, kad Rumunijoje CŽV kalėjimą įkūrė sostinės Bukarešto centre.

Lietuvoje kol kas visi politikai neigia, kad mūsų šalyje galėjo egzistuoti slaptas kalėjimas, kuriame kalėjo iki aštuonių įtariamų teroristų.

JAV žiniasklaida šią vasarą atskleidė, kad visi slapti CŽV kalėjimai buvo įrengti pagal vieną projektą, kad kaliniai nesužinotų, kur jie laikomi. Nepaisant to, vienas iš kalinių, laikytų Lenkijoje vėliau sakė, kad jis suprato, kurioje šalyje yra.

2006 m. apklausiamas Raudonojo kryžiaus atstovų, Lenkijoje kalėjęs Khalidas Sheikhas Mohammedas, siejamas su rugsėjo 11 d. atakomis JAV, pripažino, kad buvo kankinamas.

Greta to kalinys pažymėjo žinojęs, jog dėl jo sargybinių išsiblaškymo suprato, kad yra Lenkijoje. „Kartą man numetė butelį vandens, tačiau nuo jo niekas nenuėmė etiketės. Ant jos aš radau gamintojo elketroninio pašto adresą, kuris baigiasi .pl. Taip aš supratau, kur esu. Įsitikinimą, kad esu laikomas vienoje iš buvusio Rytų bloko šalių sustiprino ir centrinės šildymo sistemos įrengimas. Sistema buvo labai senovinė ir specifinė“, - pasakojo įtariamas teroristas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius