-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbas be nuolatinės darbo vietos

Mano darbas susijęs su nuolatinėmis kelionėmis – važinėju po Lietuvą siūlydama įmonės prekes. Kaip turėtų būti teisingai apibrėžta mano darbo vieta darbo sutartyje? Šiuo metu yra nurodytas konkretus adresas Kaune.
Nuolat keliaujantys darbuotojai neturi nuolatinės darbo vietos.
Nuolat keliaujantys darbuotojai neturi nuolatinės darbo vietos. / BFL nuotr.

Iš jūsų paaiškinimų atrodo, kad dirbate vadinamąjį kilnojamojo pobūdžio darbą – darbą, susijusį su važiavimais, t.y. kai darbuotojas nesėdi vienoje darbo vietoje, neturi vadinamosios „nuolatinės darbo vietos“.

Valstybinė darbo inspekcija pabrėžia, jog darbo kilnojamas pobūdis turi būti aiškiai įtvirtintas darbo sutartyje, nors nei Darbo kodekse (DK), nei kituose teisės aktuose tokio įpareigojimo aiškiai nėra numatyta.

Kilnojamasis darbas savo esme panašus į nuolatinę komandiruotę (komandiruotė – darbuotojo išvykimas iš nuolatinės darbo vietos), ir būtent šiuo tikslu į DK buvo įtraukta atskira nuostata dėl kilnojamąjį darbą dirbančių darbuotojų ir jų padidėjusių išlaidų kompensavimo, nes jos yra kompensuojamos laikantis kitokios tvarkos, nei komandiruočių išlaidos. Darbuotojui dirbant kilnojamojo pobūdžio darbą kyla klausimas ir dėl komandiruočių įforminimo.

Jūsų atveju iš tiesų tampa svarbus klausimas dėl kilnojamąjį darbą dirbančio darbuotojo darbo vietos apibrėžimo, nes nuo to priklausys, ar šalia darbuotojo kilnojamojo darbo gali atsirasti ir komandiruotės, ar ne. Jeigu darbuotojo darbas susijęs su važiavimais per visą Lietuvą, tai, mūsų nuomone, jo darbo vieta turėtų būti apibrėžta kaip visa Lietuvos Respublika. Nurodyti tik vieną Lietuvos miestą (pvz., Kauną) kaip jūsų darbo vietą, nėra teisinga, nes tokiu atveju išvykimas už šio miesto ribų laikytinas komandiruote, o taip iš tikrųjų nėra, nes jūs nuolatos važinėjate po visą Lietuvą. Tuo atveju, jeigu yra Lietuvos teritorijos dalys, į kurias jūs dažniausiai važiuojate, tai jūsų darbo vieta galėtų būti nurodyta ta konkreti Lietuvos teritorijos dalis, kurioje jūs dažniausiai važinėjate (pvz., tam tikra  apskritis ar net kelios apskritys).

Konkretaus adreso Kaune, kaip jūsų darbo vietos, nurodymas darbo sutartyje nėra tinkamas, nes toks nurodymas reiškia, jog jūs nuolatos dirbate Kaune, o pagal jūsų pateiktą situacijos aprašymą taip nėra.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius