Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip išvengti neteisėtų mokesčių?

Ar teisėtai renkamos namo kaupiamosios lėšos po 15 Lt nuo buto, nepriklausomai nuo buto kvadratūros ar gyventojų skaičiaus? AB „Panevėžio butų ūkis“ darbuotoja informavo, kad taip nusprendė dauguma namo gyventojų, ir tai esą yra teisėta.
Šiuo metu Klaipėdoje bendros sąskaitos už komunalinius patarnavimus atsiskaitymo sistema naudojasi 5 tūkst. vartotojų.
Atsiskaitymo kvitas / E.Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Civiliniame kodekse numatyta, kad butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai (kuri lygi buto/patalpos savininkui nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui) apmokėti išlaidas namui išlaikyti, reguliariai daryti atskaitymus kaupti lėšas, kurios bus skiriamos namui atnaujinti. Atsižvelgiant į tai manytina, kad 15 Lt kaupiamųjų lėšų mokesčio, skaičiuojamo neatsižvelgiant į savininkui priklausančią dalį bendrojoje nuosavybėje, nustatymas prieštarauja šiai įstatymo nuostatai. Toks mokestis pažeidžia savininkų, kurių bendrosios nuosavybės dalis yra mažesnė, nei didžiausią dalį turinčio savininko, teises mokėti proporcingai mažesnį mokestį.

Savininkas neprivalo apmokėti išlaidų, dėl kurių jis nėra davęs sutikimo ir kurios nesusijusios su įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytais privalomaisiais statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimais. Nei kodeksas, nei poįstatyminiai teisės aktai nenumato buto savininko pareigos mokėti kaupiamųjų lėšų daugiau, nei proporcingai jo turimai turto daliai bendrojoje nuosavybėje, todėl kitų butų savininkų sprendimas dėl 15 Lt mokesčio „nuo buto“, kuriam Jūs nesate davęs sutikimo, negali Jūsų įpareigoti daugiau, nei leidžia įstatymas.

Kaupiamųjų lėšų mokestis yra privalomas visiems butų/patalpų savininkams, todėl iš viso atsisakyti mokėti 15 Lt mokestį kaupiamosios lėšoms, Jūsų atveju, būtų neprotinga. Vienas iš sprendimo būdų – mokėti mokestį, apskaičiuotą laikant, kad 15 Lt mokestis buvo nustatytas didžiausią dalį bendrojoje nuosavybėje turinčiam savininkui, o mokesčio tarifas vienam kvadratiniam buto/patalpų metrui yra  lygus didžiausio buto/patalpų plotui, padalintam iš penkiolikos.

Į šį klausimą atsakė advokato padėjėja Ramunė Balkauskaitė (VETO LT advokatų profesinė bendrija). Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius