Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Brazauskas – sūnus, brolis, vyras, tėvas, senelis, prosenelis

12 iš 20 nepriklausomos Lietuvos metų šalį kaip prezidentas ir premjeras valdęs Algirdas Brazauskas 2007 m. iš politikos pasitraukė ir teigė pagaliau pradėjęs džiaugtis kasdieniais bei paprastais dalykais – galimybe daugiau laiko praleisti su šeima ir daugiau laiko skirti savo pomėgiams.
Kristina ir Algirdas Brazauskai
Kristina ir Algirdas Brazauskai / L.T. archyvo nuotr.

A.Brazauskas gimė 1932 m. rugsėjį, Kazimiero Brazausko ir Sofijos Peresilevičiūtės, dirbusių privačių notarų pagalbininkais, šeimoje. Politikas turėjo septyneriais metais vyresnę sesę Reginą Jurkonienę iš pirmosios motinos santuokos ir trejais metais jaunesnį brolį Gerardą Brazauską.

Baigęs Kaišiadorių vidurinę mokyklą, A.Brazauskas įstojo į Kauno politechnikos institutą, kur įgijo hidrotechniko specialybę. Vėliau apsigynė ekonomikos mokslų daktaro laipsnį. Prieš pat studijų pabaigą susipažinęs su vienmete būsima gydytoja Julija, 1958 m. A.Brazauskas ją vedė.

Po metų pora susilaukė dvynukių Laimos ir Audronės. Laima Mertinienė su vyru aktoriumi Daliumi Mertinu turi du sūnus – Domą ir Mykolą – bei dukrą Laimą. Domas Mertinas su žmona augina dukterį Nidą.

Kita A.Brazausko dukra – Audronė Ūsonienė – su vyru Algirdu susilaukė dviejų dukrų – Andrės ir Gustės. Andrė su vyru Rolandu Amšiejumi augina dvi atžalas.

2002 m. nelauktai, bet ne visiems netikėtai, A.Brazauskas vedė antrąjį kartą – savo ilgametę draugę Kristiną Butrimienę. Šios vestuvės visuomenėje buvo vertinamos prieštaringai, tačiau pats politikas yra sakęs manąs, kad po 15-os metų vienatvės (nors su pirmąja žmona išsiskyręs nebuvo, gyveno atskirai – 15min.lt) turėjo teisę būti nebe vienas.

Sparčiai kopė karjeros laiptais

Politinę karjerą A.Brazauskas pradėjo Lietuvos komunistų partijoje (LKP). Sparčiai kopęs šios partijos hierarchijoje į viršų,  1988–1990 m., būdamas 56-erių, jis tapo jos vadovu ir aukščiausiu sovietų valdžios okupuotoje Lietuvoje vykdytoju – LKP Centro komiteto pirmuoju sekretoriumi. Šias pareigas A.Brazauskas ėjo iki Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo 1990 m. kovo 11 d.

1990 m. sausio 15 d.–kovo 11 d. A.Brazauskas buvo Lietuvos TSR Aukščiausios Tarybos Prezidiumo Pirmininkas. Taip pat 1990–1993 m. vadovavo Lietuvos demokratinei darbo partijai (LDDP). 1992 m. spalio mėnesį, LDDP laimėjus rinkimus į Seimą, išrinktas Seimo pirmininku ir pradeda laikinai eiti šalies prezidento pareigas. 1993 m. vasarį A.Brazauskas išrenkamas prezidentu ir šias pareigas eina iki 1998-ųjų.

2000–2006 m. A.Brazauskas vadovavo ministrų kabinetui. Taip pat 2001–2007 m. buvo  Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis. Prieš trejus metus nusprendęs nebekandidatuoti į socialdemokratų partijos pirmininko postą, A.Brazauskas tapo jos garbės pirmininku ir iš aktyvios politikos pasitraukė.

Aistringas medžiotojas

Jaunystėje A.Brazauskas stūmė rutulį, buriavo. Buvo Lietuvos buriuotojų sąjungos garbės narys, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos garbės pirmininkas. Politikas labai mėgo medžioti, turėjo didžiulę medžioklinių peilių kolekciją. Taip pat kolekcionavo dirbinius iš gintaro.

SPECIALI ALGIRDUI BRAZAUSKUI SKIRTA RUBRIKA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius