Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai
2015 08 28

„Laikas skaityti“ skelbia konkursą: nufotografuokite skaitantį draugą, šeimos narį

Šių metų pavasarį VšĮ „Laikas skaityti” užsakymu kompanijos „Spinter“ atliktas lietuvių skaitymo įgūdžių tyrimas teigia, jog pastarąjį pusmetį net keturiasdešimt procentų lietuvių neperskaitė nė vienos knygos. Gerokai daugiau laiko suaugę žmonės skiria televizijai, naršymui internete.
Skaitanti mergina
Skaitanti mergina / „Laikas skaityti“ nuotr.

Jau ketvirtus metus šiemet vykstantis projektas ,,Augu skaitydamas” rodo, jog vaikai yra pati aktyviausia mūsų visuomenės dalis – „Augu skaitydamas“ interneto svetainėje jie registruoja perskaitytas knygas (kurių jau susikaupę daugiau nei 44 tūkstančiai!).

Vaikai jas komentuoja, dalijasi savo rekomendacijomis su bendaarmžiais, aktyviai dalyvauja savaitės konkursuose, registruoja komandas lapkričio mėnesį vyksiantiems Knyg(i)ų mūšiams. Net 97 procentai 7-10 metų vaikų teigia pastarąjį pusmetį perskaitę bent vieną knygą. Taigi, skaitytojas yra kiekviename žmoguje nuo vaikystės.

Vaikams labai svarbu yra rasti savo knygą – vienos didžiausių JAV leidyklų Scholastic atliktas vaikų skaitymo įpročių tyrimas rodo, jog net 91 procentas vaikų kaip mėgiamiausią knygą įvardija tą, kurią išsirenka patys.

Iškart matyti, kad vaikas skaito knygą, kuri jam tinka ir patinka – jis pasineria į ją, nemato ir negirdi, kas vyksta aplinkui jį. Chris Riddell, vaikų rašytojas ir iliustratorius pasaulinei knygos dienai paminėti sukūrė plakatą, sakydamas: „Negaliu gyventi be knygų, nes knygos yra tarsi durys – atveri jas ir patenki į kitą vietą, kitą laiką ar net kitą pasaulį...”. 

Vida Press nuotr./Vaikai bibliotekoje
Vida Press nuotr./Vaikai bibliotekoje

Įvairūs specialistai – pedagogai, psichologai, logopedai – lyg susitarę tvirtina, jog knygų skaitymas vaikui suteikia labai daug – pradedant nuo jo kalbos ugdymo, baigiant jo saugumo jausmu.

Stebint skaitančius žmones matai, kokie jie yra gražūs, susitelkę, pasinėrę. Prieš gerą pusmetį Instagram programoje atsirado paskyra su viešajame transporte knygas skaitančiais jaunuoliais (hotdudesreading). Per pirmąją savaitę ši paskyra jau turėjo virš penkiasdešimties tūkstančių lankytojų, dabar jų yra beveik septyni šimtai tūkstančių. Skaitantis žmogus yra gražus žmogus.

Norėdami tai įrodyti, kviečiame visus dalyvauti VšĮ ,,Laikas skaityti” sumanytame projekte ,,Su knyga” – fotografuoti savo artimus žmones, draugus, šeimos narius ir nuotrauką su žyme #suknyga talpinti „Laikas skaityti“ FB profilyje.

Spalio mėnesį visos nuotraukos bus sudėtos į vieną plakatą, kuris keliaus per bibliotekas, knygynus, kitas knygoms draugiškas vietas.

Penkios Lietuvos leidyklos – „Alma Littera”, „Baltos lankos”, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Tyto Alba”, „Sofoklis” jungiasi prie šio projekto ir penkiems žmonėms, kurių nuotraukos surinks daugiausiai Like, padovanos po penkias knygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius