-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 01

Didžioji Britanija to dar nebuvo mačiusi: lietuvių pora verslą kūrė svetimu vardu

Du lietuviai nustebino net visko mačiusią Didžiąją Britaniją. Pora sukūrė verslą, ėmė paskolas, susigrąžino mokesčius, gavo vairuotojo pažymėjimą ir užsiregistravo sveikatos sistemoje prisidengdami svetima tapatybe. Šefildo karališkasis teismas skelbdamas sprendimą dviejų lietuvių byloje pareiškė, kad tai pirmoji tokio tipo byla Didžiosios Britanijos istorijoje.
Tapatybe
Tapatybė / Irmantas Gelūnas/15min.lt nuotr.

Šešiasdešimtmetis Stasys Skarbalius ir jo žmona Virginija Skarbalienė 2006-aisiais Anglijoje įkūrė įdarbinimo agentūrą „CV Staff Services Ltd“. Įmonė ieškodavo darbuotojų žemės ūkio įmonėms ir puikiai gyvavo – pastaruoju metu turėjo milijoninę metinę apyvartą.

Tačiau tuomet paaiškėjo, kad visas verslas – tai tik didelė apgaulė. Mat lietuvių pavardės niekur nefigūravo. Anglams buvo sukurtas mitas, kad įmonę valdo neegzistuojantis asmuo – Nyderlandų pilietis Charlesas Luske'as.

Kai pareigūnai pradėjo tikrinti įmonę, S.Skarbalius bandė sunaikinti visus su Ch.Luske'u susijusius dokumentus, tačiau jų būta tiek daug, kad sukčiams nepavyko paslėpti įkalčių.

Bent jau neišnaudojo

S.Skarbalius už sukčiavimą nuteistas 2,5 metų kalėjimo, o jo teisėsaugai melavusi ir trukdžiusi žmona Virginija – 3 metams nelaisvės. Abiem lietuviams septynerius metus uždrausta vadovauti bet kokiai įmonei.

S.Skarbalius, pateikdamas suklastotą dokumentą susigrąžino mokesčius, užsiregistravo Didžiosios Britanijos pensijų ir sveikatos sistemoje, gavo vairuotojo pažymėjimą.

Teisėjas Simonas Lawleris tikino, kad griežta bausmė turėtų parodyti, kad sukčiavimas Didžiojoje Britanijoje yra netoleruojamas, o žmonės, turintys reikalų su įmone, turi žinoti, kas yra tikrieji verslo savininkai.

Jis pabrėžė, kad šiuo atveju nėra nustatyta, kad pora galėjo įdarbinamus žmones į šalį įvežti prievarta arba išnaudoti. „Jei taip būtų, nuosprendis būtų nepalyginamai griežtesnis“, – pabrėžė jis.

Neužkliuvo beveik dešimt metų

Prokuroras Andy Peetas pabrėžė, kad naudodama padirbtą dokumentą pora neteisėtai įkūrė verslą, gavo visas būtinas licencijas ir jas atnaujimo mažiausiai keturis kartus iki 2011 m., kai įmonės metinė apyvarta pasiekė 1,6 mln. svarų.

Be to, S.Skarbalius, pateikdamas suklastotą dokumentą, susigrąžino mokesčius, užsiregistravo  Didžiosios Britanijos pensijų ir sveikatos sistemoje, gavo vairuotojo pažymėjimą.

56 metų V.Skarbalienė apie vyro apgaulę žinojo absoliučiai viską ir pati naudojosi padirbtu dokumentu, nustatė teismas.

Teisme paaiškėjo, kad suklastoto dokumento S.Skarbaliui prireikė dėl to, kad jis buvo ieškomas teisėsaugos Lietuvoje. Lietuvos pareigūnai buvo išdavę Europos arešto orderį areštuoti visas šio vyro turimas sąskaitas ir turtą.

Pora buvo suimta 2013 m. kovą. Pirmiausia lietuviai bandė išsisukinėti, neigė kaltę, tačiau galiausiai prisipažino sukčiavę, vogę ir apgaudinėję.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius