Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 02 17

„Emigrantai“: Norvegijos vaikų teisių tarnyba sugriovė lietuvės gyvenimą?

Socialinės dokumentikos laida „Emigrantai“ šį antradienį 19.30 val. tęs jautrią temą apie Norvegijos vaikų teisių tarnybą „Barnevernet“ ir palūžusius tėvus, iš kurių negailestingai atimami vaikai.
Laidos „Emigrantai“ pašnekovė Jurgina
Laidos „Emigrantai“ pašnekovė Jurgina / Laidos „Emigrantai“ stop kadras

Įspėjame, jog šis pasakojimas gali šokiruoti. Na, o sugniuždytos motinos net nesiryžo stoti prieš „Emigrantų“ kameras. Moterys bijo, kad interviu Lietuvos žiniasklaidai vėl atkreips tarnybų dėmesį. Šį kartą laidoje kalbės Jurgina, kuri itin artimai bendrauja su motinomis, netekusiomis savų vaikų.

Dėmesio sulaukė dėl smurtaujančio vyro

Kartą moteris nusprendė mygtuką grąžinti ir Vaikų teisių apsaugos darbuotoja pasakė: „O jūs nebijote jo grąžinti? Viena moteris grąžino ir nusižudė“.

Jurginos draugė Daiva, būdama vieniša mama, ištekėjo už norvego, susilaukė sūnelio. Vieną dieną vyras pakėlė prieš lietuvę ranką. Daiva kaipmat atsidūrė Šeimos krizių centre, kur specialistai kiekvieną dieną stebėjo lietuvės elgesį, rengė apie ją ataskaitas. Tokie staigūs buvusio ramaus gyvenimo pokyčiai moteriai kėlė didžiulį stresą.

Galiausiai specialistai įsitikino, jog lietuvė yra gera mama, ją paleido, tačiau įteikė mygtuką, kurį reikėjo paspausti tik prisiartinus vyrui. Na, o vaikų teisių tarnybos „Barnevernet“ specialistų vizitai vis dar tęsėsi, jie Daivai kėlė didelį stresą ir baimę netekti vaikų. Kartą moteris nusprendė mygtuką grąžinti ir Vaikų teisių apsaugos darbuotoja pasakė: „O jūs nebijote jo grąžinti? Viena moteris grąžino ir nusižudė.“

Deja, šie žodžiai įgijo prasmę... Daiva, paveikta keletą mėnesių besitęsiančio streso, iššoko pro balkoną. Moteris liko gyva, jos būklė sparčiai gerėja. Tačiau vaikai šiuo metu gyvena ne su mama. Vienas jų auga pas tėvą norvegą, tą patį, kuris pakėlė ranką prieš savo žmoną, kitas – globėjų šeimoje.

Antroji pasakojimo apie Danielių Lupšicą dalis

Taip pat laidoje „Emigrantai“ matysite antrą dalį istorijos apie žydą, Izraelio gynėją. Prieš penkiolika metų iš gimtosios Lietuvos išvykęs Danielius Lupšicas įsikūrė savo protėvių žemėse. Šį kartą vyras pakvies į savo namus ir plačiau papasakos apie savo kasdienybę. Ginti Izraelio profesionalų karį gali iškviesti bet kuriuo paros metu, nepaisant jokių kitų gyvenimiškų įsipareigojimų.

Išskirtinę „Emigrantų“ laidą apie kovą tarp imigrantų šeimų, netekusių savo atžalų, ir Norvegijos vaikų teisų tarnybos, žiūrėkite šį antradienį 19.30 val. per LRT televiziją. Reportažus rengė Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė. Laidos įrašą galite rasti LRT.lt „Mediatekoje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius