Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 28

Į Norvegiją dirbti slaugytojos darbą išvykusi lietuvė: „Norvegams labai svarbu, kad visi čia dirbtų be streso“

40-metė rokiškėnė Liudmlia Gerasimova dabar su šypsena prisimena dieną, kai į Norvegiją dirbti slaugytojos darbo vyko su baime. Kaip pati sako, moteris norėjo permainų profesinėje srityje, viliojo galimybė aplankyti kitą šalį, joje pagyventi ir, žinoma, gauti gerą atlyginimą.
Liudmila Gerasimova
Liudmila Gerasimova / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Slauga Norvegija

„Norvegų kalbą išmokau per 23 savaites, lankiau specializuotus kursus, kuriuos organizavo „MEDpersonalas“, – teigė lietuvė slaugytoja, kuriai prieš tris mėnesius įsidarbinti Norvegijoje padėjo ta pati lietuvių įmonė.

Nerimauti nėra dėl ko

L.Gerasimova pastebėjo, kad susidomėjimas Norvegijoje dirbti slaugytojos darbą išaugo, ir tai patvirtina „MEDpersonalo“ duomenys – pernai į šią įmonę kreipėsi per 50 slaugytojų, šiemet besikreipiančiųjų skaičius tapo dvigubai didesniu.

„Bendraudamas su slaugytojais atrankose pastebiu, kad ateina žmonės, norintys permainų – tiek savo gyvenime, tiek finansiniuose reikaluose. Tačiau daugelis dvejoja dėl savo sugebėjimų išmokti norvegų kalbą ir dėl sėkmingos integracijos Norvegijos sveikatos sistemoje, – teigė „MEDpersonalo“ vadovas Paulius Samoška.”

Slaugytojos yra labai savarankiškos ir turi daug atsakomybės, tačiau norvegams labai svarbu, kad visi čia dirbtų be streso.

Kaip pasakojo Norvegijoje dirbanti slaugytoja L.Gerasimova, šioje šalyje labai svarbus įdirbis ir geros rekomendacijos. Slaugytojai iš Lietuvos Norvegijoje įsidarbinti padėjusi įmonė „MEDpersonalas“ su partnerių įmone „Centric Care“ garantavo saugumą ir užtikrintumą.

L.Gerasimova, pasakodama apie darbą Norvegijoje, norėjo pažymėti darbo skirtumus šioje šalyje ir Lietuvoje: „Norvegijoje niekas nedirba visą parą, visas darbas suskirstytas į tris pamainas. Slaugytojos yra labai savarankiškos ir turi daug atsakomybės, tačiau norvegams labai svarbu, kad visi čia dirbtų be streso. Slaugos namuose visus sprendimus priima slaugytojai ir jų padėjėjai. Gydytojas apsilanko tik kartą ar kelis kartus per savaitę. Kitas skirtumas yra tas, kad visi čia dirba ir viskas „sukasi“ apie pacientą. Pacientas yra pirmoje vietoje. Norvegijoje iš tiesų aukšta darbo kultūra ir visi laikomi savo srities specialistais, nesvarbu, ar tai slaugytoja padėjėja, ar slaugytoja, ar gydytojas. Ir žinoma, atlyginimas – tai labai svarbus ir svarbi priežastis, dėl ko dauguma slaugytojų pasirenka darbą Norvegijoje.“

Kursai – auditorijoje arba internete

Slaugytojai, lankydami norvegų kalbos kursus, organizuojamus „MEDpersonalo“, pirmą mėnesį, neprisiriša prie įmonės ir pastaroji neįpareigoja slaugytojų. Per pirmą mėnesį dėstytojai pamato kursų lankytojų galimybes. Tie, kurie išlaiko A1 kalbos lygio testą, tęsia kalbos kursus su „MEDpersonalu“ ir pasirašo sutartį. Neišlaikiusieji pirmojo testo, privalo nutraukti mokymus. „Mes turime būti garantuoti, jog slaugytojai tikrai gebės išmokti kalbą, o mes pasižadėsime surasti jiems darbą“, – pasakojo „MEDpersonalo“ vadovas.

Slaugytojams, kuriems norvegų kalbos sunkiau mokytis pirmą mėnesį, siūlomi internetiniai kalbos kursai nuotoliniu būdu. „Internetiniais specializuotos norvegų kalbos kursais naudojasi slaugytojai iš visos Lietuvos, negalintys fiziškai atvykti į kalbos kursus, vykstančius Vilniuje“, – teigia P.Samoška. – Internetinius kursus sukūrėme dėl to, kad tik pusė slaugytojų, norinčių mokytis norvegų kalbos, yra iš sostinės, likusioji dalis – žmonės, iš kitų Lietuvos miestų – Utenos, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių.“

Internetiniai kalbos kursai šiemet prasidės nuo lapkričio 21 dienos. Tai – 23 savaičių specializuoti norvegų kalbos kursai slaugytojams, vykdomi pagal tą pačią studijų programą kaip ir kursai Vilniuje. Kursų programą parengė žinoma norvegų rašytoja ir dėstytoja C.Lønn. Tai pirmieji specializuoti internetiniai norvegų kalbos kursai slaugytojams.

Lietuva išlieka namais

Lietuvė slaugytoja, išvykusi dirbti į Norvegiją, sakė, kad kursų metu klausytojams buvo daug pasakojama apie apskritai kultūrinius ir darbo kultūros Lietuvoje ir Norvegijoje. Visos slaugytojos, iš Lietuvos atvykusios į Norvegiją, turi po koordinatorių, kurie lietuvėms padeda įvairiais darbiniais ir buitiniais klausimais. „Jeigu vis tiek kas nors būna neaišku, visada galima parašyti „MEDpersonalui“, iš kurio tikrai sulauksime atsakymo ar patarimo, o kartais ir taip reikiamo palaikymo“, – pasakojo 40-metė Liudmila. – Man nebuvo sunku integruotis naujoje darbo vietoje. Norvegai yra pripratę prie atvykstančių kitataučių ir jiems yra tolerantiški.“

Liudmila nesiryžo tiesmukai patarti lietuvių slaugytojoms važiuoti į Norvegiją. „Kiekviena slaugytoja turi apsispręsti pati. Prieš du metus aš pati sau sakiau, kad toks gyvenimo būdas yra ne man“, – neslėpė L.Gerasimova.

Šiuo metu Liudmila gyvena ir dirba Norvegijoje, tačiau atostogas praleidžia Lietuvoje. Kadangi moteris tik neseniai pradėjo dirbti svečioje šalyje, tikrieji namai jai vis tiek yra Lietuva. Norvegijoje Liudmila dirba apie tris mėnesius, o po to grįžta į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius