-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 13

Jungtinėje Karalystėje vergavę lietuviai padavė į teismą šalies valstybinę instituciją

Prieš Jungtinės Karalystės įdarbintojų licencijas išduodančią instituciją (GLA) kovo mėnesį prasidės šešių lietuvių, dirbusių viščiukų gaudymo versle, inicijuotas teismo procesas. Pastarieji kaltina instituciją aplaidumu bei žmogaus teisių pažeidimu išduodant licenciją bendrovei, kurią patys apibūdino kaip „blogiausią darbdavį Jungtinėje Karalystėje“.
Vištų ūkis
Vištų ūkis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

GLA atstovai kaltinami, kad bendrovei „DJ Houghton Catching Services Ltd.“ licencija buvo patvirtinta neapdairiai. Praėjusį mėnesį kompanija sutiko išmokėti darbininkams vieno milijono svarų sterlingų kompensaciją, kad konfliktas būtų išspręstas neteisminiu keliu. Tačiau nepaisant fakto, kad pretenzijų kompanijai „DJ Houghton“ nebeliko, pretenzijos GLA išlieka, teigė teisinių paslaugų kompanija „Leigh Day“.

Lietuviai pasakojo, kad buvo apgyvendinti sausakimšoje ir purvinoje patalpoje, kurioje karaliavo blakės ir blusos, jie buvo bauginami, su jais buvo žiauriai elgiamasi. Jie neturėjo galimybės susipažinti su darbo sutartimis arba ši galimybė buvo ribota, atlyginimai būdavo apkarpomi dėl nepagrįstų priežasčių, pavyzdžiui, palikus neišplautus puodelius virtuvės kriauklėje, pasiskundus dėl traumų, pastebėjus juos besilinksminant mieste laisvadienį ar padedant kolegoms užsiregistruoti nacionalinio draudimo numeriui gauti.

Lietuviai tikino, kad dirbo nepertraukiamai ištisas dienas su trumpomis pertraukomis ir būdavo siunčiami į skirtingas šalies vietas, į kurias mikroautobusu tekdavo važiuoti po septynias valandas ir dirbti nemokamai.

Lietuviai tikino, kad dirbo nepertraukiamai ištisas dienas su trumpomis pertraukomis ir būdavo siunčiami į skirtingas šalies vietas, į kurias mikroautobusu tekdavo važiuoti po septynias valandas ir dirbti nemokamai. Iš anksto jiems niekas nepranešdavo, kaip ilgai bus toli nuo namų, todėl turėdavo atspėti, kiek maisto su savimi pasiimti.

Esą GLA žinojo apie kompanijos elgesį su darbininkais jau penkerius metus iki tol, kol firma 2012 m. buvo patikrinta. Lietuviai tvirtina, kad GLA pasielgė aplaidžiai ir netgi pažeidė žmogaus teises nesugebėdama įsikišti anksčiau, nors turėjo pakankamai įrodymų, kad darbininkai buvo išnaudojami ir prieš juos buvo naudojama fizinė prievarta.

Siaubingai išnaudojami britų verslo

„Mūsų klientai susidūrė su didžiuliais sunkumais. Jie atvyko į Jungtinę Karalystę tikėdamiesi užsidirbti padoriam gyvenimui sąžiningu darbu, bet pasijuto siaubingai išnaudojami britų verslo.

2007 m. GLA suteikė šiai bendrovei įdarbintojų licenciją, bet po 10 mėnesių ji buvo atšaukta dėl kartotinių licencijavimo standartų pažeidimų. GLA naudoja taškų sistemą, pagal kurią patikrinimo metu sprendžia, ar bendrovė atitinka standartus. Minėta įmonė patikrinimo nepraėjo, bet GLA jai ir vėl suteikė licenciją, kai ši jos paprašė pakeitusi pavadinimą.

Patikimi įrodymai

Lietuviai tvirtino turintys patikimų įrodymų, kad jie buvo išnaudojami, bet GLA ir vėl išdavė „DJ Houghton“ licenciją. Apie 30 darbuotojų iš bendrovės buvo išvaduoti tik 2012 m. spalį po GLA ir Kento policijos reido darbuotojų patalpose. Vėliau įmonė buvo apibūdinta kaip „blogiausias darbdavys Jungtinėje Karalystėje“.

GLA atsisakė komentuoti įtarimus. Teismas bylą pradės nagrinėti kovo mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius