-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 20

Kambarių nuomininkus imigrantus lietuvių pamėgtame Rytų Londone vaiko policininkai

Didžiosios Britanijos valdžiai ūžiant dėl nesuskaičiuojamų imigracijos mastų, nekilnojamojo turto kainų burbulas taip pat nesiliauja pūtęsis. Užsidirbti atvykę užsieniečiai neretai renkasi pigiausią variantą ir apsigyvena viename name su dar keliais ar keliolika nuomai neišlaidaujančių bendraminčių. Nors lietuviai įsitikinę, kad be teismo orderio į jų namus negali įžengti joks pareigūnas ar teisėtvarkos atstovas, Londono rajonų Tarybos atrado būdą, kaip išvaikyti perpildytuose namuose susispietusius imigrantus.
Didžiosios britanijos pareigūnai turi teisę iškelti perpildytuose namuose apsistojusius gyventojus.
Didžiosios Britanijos pareigūnai turi teisę iškelti perpildytuose namuose apsistojusius gyventojus.

Pareigūnai be teismo įsakymo į privatų namą gali įeiti dėl dviejų priežasčių: kaimynų skundų bei gaisro pavojaus. Rytų Londone, kuriame gausu imigrantų perpildytų namų, pareigūnai vis dažniau organizuoja reidus ir radę pažeidimų įsako nuomininkams per septynias dienas susirasti kitą pastogę.

Dagenhamo ir Barkingo rajonų Tarybos atstovas Andrew Keelingas 15min.lt patvirtino šį teiginį: „Būsto standartų pareigūnai turi teisę įeiti ir patikrinti namus be orderio. Jei gyventojai aktyviai priešinasi, galime gauti ir orderį. Taip pat turime įgaliojimus perpildyto namo gyventojams liepti išsikraustyti. Tai darome tuomet, kai gyvenamųjų patalpų rezidentams kyla rizika arba neišvengiamas pavojus sveikatai“.

Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje neseniai nuskambėjo istorija, kuomet 8 žmonėms skirtame name reido metu pareigūnai aptiko gyvenančius 26 rumunus. Namo gyventojams buvo įsakyta nedelsiant susirasti kitą užuovėją, o kartu negyvenusiam nuomotojui – uždrausta disponuoti nekilnojamu turtu.

Nuomotojas liepia meluoti

Rytų Londone kartu su keturiais lietuviais name gyvenantis Armandas 15min.lt tvirtino tokiuose namuose apsistojantis nuo pat emigracijos pradžios. Iš pradžių jaunas vyras gyveno su giminaičiais, tačiau pasikeitus aplinkybėms apsigyveno pas nepažįstamus tautiečius.

Būsto standartų pareigūnai turi teisę įeiti ir patikrinti namus be orderio. 

Nuomojantis tik miegamąjį ir su kitais lietuviais dalinantis virtuve bei vonios kambariu, dažnai pasitikima žodiniu susitarimu, o nuoma mokama grynaisiais. Taip pat nepasirašoma nuomos sutartis, o būsto savininkas nepateikia jokių dokumentų apie gyvenamąjį namą ir teisę jį išnuomoti.

Pašnekovas tikino, kad anksčiau jo kaimynai bei namo savininkas, kuris retkarčiais atvyksta į svečius, nepateikė jokių išskirtinių reikalavimų, tačiau situacija pasikeitė prieš mėnesį.

„Man kaimynai pasakė, jog jei kas paklaustų, aš turiu sakyti, kad esu jų pusbrolis. Mat kartu su manimi gyvena tėvai su dviem pilnamečiais vaikais. Taip pat liepė neatidarinėti durų, jei nelaukiu svečių. Akivaizdu, kad namo savininkas, kuris negyvena kartu su mumis, kažką slepia, gal slapstosi nuo mokesčių inspekcijos, tačiau man tai netrukdo. Tuo labiau, nežinau ir man visai nerūpi, ką jie ten slepia. Grįžtu tik nakvoti“, – abejingai apie savo nuomojamą būstą kalbėjo Armandas.

Nekilnojamojo turto agentūros „Agent House“ direktoriaus Vilhelmo Navicko teigimu, didesniam nei dviejų aukštų būstui, kuriame gyvena daugiau nei du giminystės ryšiais nesusiję asmenys, nuomotojui būtina gauti licenciją, leidžiančią būste gyventi niekuo nesusijusiems asmenims.

„Legaliai nuomoti būstą nesusijusiems asmenims galima tada, jei būsto savininkas negyvena kartu ir yra gavęs HMO vadinamą licenciją. Jei savininkas pats gyvena nuomojamame name, šios licencijos jam nereikia“, – komentavo nekilnojamojo turto ekspertas.

Barkingo ir Dagenhamo rajonų Tarybos atstovo teigimu, jei kaimynai įtaria, kad netoli jų esančiame gyvenamame būste nelegaliai gyvena žmonės, o savininkas neturi HMO licencijos, tyrimo imasi specialios tarnybos. „Tam, kad būtų „sureguliuotos“ tokios gyvenamosios patalpos, pareigūnai privalo imtis atitinkamų veiksmų“.

8 žmonėms skirtame name reido metu pareigūnai aptiko gyvenančius 26 rumunus.

Pareigūnai tikrina neperspėję

Gausiai viename būste apsistoję tautiečiai dažnai nežino ne tik to, jog tokiam gyvenimo būdui jų namo savininkui būtinas leidimas. Taip pat gajus mitas, kad niekas netikrina tokių būstų, esą, pareigūnai ir taip turi užtektinai darbo, tirdami svarbesnes bylas, be to, asmeninė žmogaus erdvė Didžiojoje Britanijoje – neliečiama.

Pastaraisiais mėnesiais policija ne tik kur kas dažniau pasinaudoja teise gatvėje sustabdyti bei apieškoti atsitiktinius praeivius, bet ir rengia reidus gyvenamuosiuose rajonuose, kuriuose daugiau imigrantų. Tą galimai paskatino nerimas dėl teroristinių išpuolių bei imigrantų antplūdis ir jų sukelti streikai eurotunelyje bei Kalė uoste, jungiančiame Didžiąją Britaniją su Prancūzija.

Keleto rytų Londono rajonų Tarybos numato, kad pareigūnai gali neprašyti užsukti į svečius ir patikrinti visą būstą, jei jo gyventojais pasiskundžia kaimynai. Liepos 10 dieną, motyvuojant kaimynų skundais, tautiečių emigrantų gausiai apgyventame Dagenhamo rajone pareigūnai įvykdė reidą. Drauge su keturiais policininkais nuomojamus namus tikrino ir du imigracijos tarnybos darbuotojai bei keturi rajono Tarybos atstovai, atsakingi už privačių būstų nuomą.

Viename iš patikrintų namų, kuriame įrengti trys miegamieji, pareigūnai aptiko gyvenančius aštuonis žmones vietoj galimų penkių. Kitame, tokio paties išplanavimo name, – dvylika žmonių, nors oficialiai namas buvo skirtas 25-erių motinai, auginančiai šešis vaikus.

Tuo labiau, nežinau ir man visai nerūpi, ką jie ten slepia. Grįžtu tik nakvoti.

Dar vienas perpildytų namų tikrinimo būdas naudojamas niekam nepasiskundus – tikrinant priešgaisrinį saugumą. Statistiniais duomenimis, 2013-2014-aisiais metais gyvenamose patalpose Didžiojoje Britanijoje kilo 39 600 gaisrų. Juose žuvo 258 gyventojai. Ugniagesių tvirtinimu, namuose, kuriuose gyvena daugiau žmonių, nei leistina, tokie fatališki nutikimai – kur kas dažnesni.

Remdamiesi šiais duomenimis, priešgaisrinės apsaugos sitemų tikrintojai turi teisę įeiti į gyvenamąjį namą ir patikrinti, ar jame esančios priešgaisrinės sistemos – tvarkingos, ar gerai veikia dūmų detektoriai bei yra atsarginis išėjimas gaisro atveju. Jei šių patikrinimų metu paaiškėja, kad name gyvena daugiau žmonių, nei registruota, ugniagesiai privalo pranešti pareigūnams, kurie, savo ruožtu, nuomininkams liepia išsikraustyti per artimiausią savaitę.

Lankašyro gaisrininkų stoties vadovas Peteris Hollandas BBC tvirtino, kad prie dažnėjančių žūčių buitiniuose gaisruose prisideda ne tik neatsakingi būstų savininkai, priimantys nesuskaičiuojamai daug nuomininkų. Nesilaikydami saugumo instrukcijų savo gyvybe rizikuoja ir patys nuomininkai, kurie, pasak ugniagesio, dažniausiai atvykę iš rytų Europos. Priešgaisrinės apsaugos darbuotojo teigimu, tokiuose būstuose gyvenantys imigrantai šešis kartus dažniau žūsta namie kilusiuose gaisruose.

Problemą pagilina imigrantai iš Europos, dėl pinigų stygiaus apsistojantys blogiausiomis sąlygomis, kokias turime čia. Kol mes stengiamės laikytis privalomų saugumo taisyklių, jie rizikuoja.

„Problemą pagilina imigrantai iš Europos, dėl pinigų stygiaus apsistojantys blogiausiomis sąlygomis, kokias turime čia. Kol mes stengiamės laikytis privalomų saugumo taisyklių, jie rizikuoja. Ši bėda tampa vis mažiau kontroliuojama dėl perpildytų namų“, – BBC sakė P.Hollandas.

Perpildytuose būstuose miegamieji dažnai įrengiami ne jiems skirtose kambariuose, o bet kur. Siekiant surinkti kuo daugiau pajamų, gyvenamaisiais kambariais paverčiamos svetainės, virtuvės, rūsiai bei sandėliukai. Avariniai išėjimai gaisro atveju dažnai užblokuojami daiktais ar lovomis, mat, imigrantai nusispjauna ant saugumo taisyklių.

Labdaros organizacijos „Shelter“ duomenimis, rytų Londono, Njuhamo, rajone esama daugiausiai perpildytų namų visoje Jungtinėje Karalystėje. Būtent šio rajono Taryba ėmėsi veiksmų spręsti problemą. Kiekvieno sostinės rajono Taryba pati nustato sąlygas, pagal kurias bus prižiūrimi gyvenamieji namai bei pritaikomi nuomotojams ir nuomininkams galiojantys įstatymai.

Paklaustas, ar pareigūnai gali iškeldinti iš perpildyto būsto šeimas su mažais vaikais, Barkingo ir Dagenhamo Tarybos atstovas neatsakė į šį klausimą tvirtindamas, kad tai – ne tarybos kompetencija. Mat iškeldinimą iš perpildytų namų kontroliuoja policija bei migracijos tarnyba.

TAIP PAT SKAITYKITE: Didžiojoje Britanijoje mažės pašalpos ir kils algos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius