-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 25

Muilo operą primenanti gėjaus Mindaugo Grudzinsko istorija baigėsi vedybomis Vokietijoje

Mindaugo Grudzinsko gyvenimo istorija taip domina Lietuvos žurnalistus, kad už pasirodymą televizijos laidose jis jau ėmė prašyti atlygio. Anot vaikino, kvietimų atskristi į Vilnių dėl interviu sulaukia kiekvieną savaitę, o jo laikas kainuoja. Tačiau su „Emigrantais“ jis susitiko nemokamai ir atvirai papasakojo visą savo istoriją: kaip pateko į vaikų namus, kaip gynėsi nuo smurtaujančio širdies draugo, kaip tapo milijonieriaus lėlyte ir kaip pagaliau surado laimę Vokietijoje – su mylimuoju pasirašė partnerystės sutartį, ką galima prilyginti vestuvėms.
Mindaugas Grudzinskas
Mindaugas Grudzinskas

Specialiai dėl interviu iš Vokietijos Bielefildo miesto, kuriame gyvena, Mindaugas atvažiavo į Hamburgą, esantį už pusketvirto šimto kilometrų. Ir atvažiavo ne vienas, o su savo teisėtu sutuoktiniu Wolfgangu.

Ant Mindaugo piršto dabar – jų meilę simbolizuojantis žiedas, o širdis tiesiog šokinėja iš laimės. Kol vaikščiojome Hamburgo gatvėmis, vaikinas daug juokavo, atrodė labai laimingas ir drąsiai bučiavo mylimąjį. Bet per atvirą pokalbį buvo nuoširdus: tiek skausmo, kiek patyrė jis, mažai kam teko išgyventi. Smurtas, skurdas, patyčios… Visa tai jis kentė gyvendamas savo gimtuosiuose Kuršėnuose. Nuo to jis pabėgo į Vokietiją ir greičiausiai jau niekada nebegrįš.

Per atvirą pokalbį buvo nuoširdus: tiek skausmo, kiek patyrė jis, mažai kam teko išgyventi. Smurtas, skurdas, patyčios…

„Tėvas sėdėjo kalėjime už žmogžudystę. Mama mėgo pakilnoti taurelę. Sąlygos [namuose] buvo nekokios, gyvenom prastai. Vyresnioji sesuo Erika, kuri dabar gyvena Airijoje, eidavo į šiukšlyną ieškoti maisto. Pinigai būdavo atiduodami patėviui, vykdavo girtavimai. Po to mamai buvo apribotos motinystės teisės, mes atsidūrėme vaikų namuose. Tuomet buvau 16 metų“, – apie sunkią vaikystę „Emigrantams“ pasakoja Mindaugas.

Savo orientacija galutinai įsitikino po eksperimento

Patekęs į vaikų namus Mindaugas jau žinojo, kad yra šiek tiek kitoks. Kol kiti vaikinai žiūrėjo į mergaites, pašnekovo akys krypdavo į vaikinus. Tai, kad yra homoseksualus, jis galutinai suprato po vieno šiek tiek šokiruojančio eksperimento: „Turėjau vieną geriausią draugę. Pasakysiu tiesiai šviesiai – bandžiau su ja turėti lytinių santykių“. Tačiau nieko iš to neišėjo ir Mindaugui tapo aišku, kad yra visai kitoks.

Iš vaikų namų ir dar gėjus. Ar gali būti geresnis jaukas patyčioms? Mindaugą užplūdo nerimas. „Iš pradžių buvo toks baimės jausmas, ką pasakys mama, seserys. Tuo momentu aš nelabai ir supratau, kas iš tikrųjų vyksta. Galvojau, pagyvensim ir pamatysim, kas bus“, – prisimena pašnekovas.  

Mindaugas Grudzinskas su mylimuoju
Mindaugas Grudzinskas su mylimuoju

Savo netradicinę orientaciją vaikų namuose gyvenantis vaikinas nusprendė kol kas kruopščiai slėpti nuo aplinkinių.

Vos sulaukęs pilnametystės, Mindaugas turėjo pradėti savarankišką gyvenimą. Lengva tikrai nebuvo. Jaunuolis nusprendė atsiskleisti, ieškojo, kam pasipasakoti. Deja, artimiesiems jo lovos reikalai nelabai rūpėjo: „Visų pirma pasakiau seseriai. Tiesiog susėdom kavos išgerti ir pasakiau, kad turiu kai ką pasakyti: „Aš esu homoseksualas“. Sesuo kavos atsigėrė: „Pakartok dar kartą“. „Aš esu homoseksualas“. Ji nusišypsojo ir pasakė, kad tai ne jos reikalas“.

Vis dėlto pamažu būtent sesuo tapo Mindaugo nuodėmklause. Su ja vaikinas ėmė kalbėtis net pačiais intymiausiais klausimais.

„Tarp jos ir manęs nėra jokių paslapčių. Aš net pasipasakoju, kaip mes ten kokius lovos reikalus atliekam, ji pasipasakoja, kaip su savo vaikinu atlieka, – „Emigrantams“ atskleidžia Mindaugas. – Buvom ir homoseksualų klube kartu – su seserimi ir draugu homoseksualu.“

Širdies draugas pakeldavo ranką

Bendravimo su giminėmis ir draugais Mindaugui neužteko, norėjosi kažko daugiau. Tačiau susirasti širdies draugą Kuršėnuose vis nepavykdavo. Pagaliau susipažinęs su vaikinu iš Vilniaus apylinkių, homoseksualas netvėrė džiaugsmu. Deja, neilgai. Jis net numanyti negalėjo, kokiu košmaru pavirs jų meilės istorija.

Pagaliau susipažinęs su vaikinu iš Vilniaus apylinkių, homoseksualas netvėrė džiaugsmu. Deja, neilgai

„Žmogus buvo iš kaimo, buvo normalus. Tik tiek, kad gėrė – ir labai gėrė. Būdavo ir muštynių, ranką pakeldavo prieš mane. Aš išgyvenau su juo beveik dvejus metus. Po to nebeištvėriau ir palikau. Aišku, meilė buvo“, – tvirtina laidos „Emigrantai“ pašnekovas. 

Pasirodo, buitinių konfliktų pasitaiko ir tarp iš pažiūros draugiškai atrodančių homoseksualių porų. Kur alkoholis – ten ir muštynės, ir policija.

„Girtas paprasčiausiai būdavo. Pavyzdžiui, nueiname į kokį homseksualų klubą, kažkoks draugas prieina, pakalbina arba šokti pakviečia, pastato gėrimą, vadinasi, tu jau kažkada praeity su juo kažką darei. Neva už dyką gėrimo niekas nestato. Jeigu kviečia šokti, vadinasi, jau kažko nori iš tavęs. Tokie dalykai jį išprovokuodavo. Pareinam namo, dar daugiau išgeria ir prasideda rankų kilnojimai“, – neslepia vaikinas.

Mindaugui ne sykį teko gintis ne tik nuo mylimojo kumščių, bet ir nuo peilių: „Bet aš irgi būdavau nepėsčias, aš apsigindavau. Ir ausį buvau sukandęs. Jis puolė mane su peiliu. Aš griebiau tą peilį, bet jis vis tiek už mane stipresnis, jis man į atlapus, ėmė tampyt mane. Aš jį už ausies ir tempti. Jis man į paširdžius. Tai aš tiesiog ausį į dantis ir tempti atgal, o jis atgal trauktis“.

Po to, kai jų namuose reguliariai ėmė lankytis policijos pareigūnai, Mindaugas suprato: niekas kitas jo problemų neišspręs. Tai gali tik jis pats.

Mindaugas Grudzinskas
Mindaugas Grudzinskas

„Policija buvo kviečiama, bet ji sakydavo, kad tai yra šeimos santykiai. Nors Lietuvoje teigiama, kad homoseksualų šeimos negali būti. Na, ir kur čia teisybė? Tiesiog atvažiuodavo, patikrindavo ir išvykdavo. Kadangi kraujo nėra, kaip sakoma, tai viskas gerai“, – sako Mindaugas.  

Tapo milijonieriaus lėlyte

Drama Queen. Lietuviškai – dramų karalienė. Taip save vadina Mindaugas. Mat tiek pakilimų ir nuopuolių dažniau nei tikrovėje pasitaiko meksikietiškuose serialuose apie meilę. Jis – tarytum Pelenė, kuri, augusi vaikų namuose, išgyvenusi tiek smurto ir nepriteklių, pagaliau tapo mylima.

Dabar pašnekovas – vedęs ir laimingas. Bet jis niekada nepamirš, koks vingiuotas kelias jį atvedė iki tos laimės, kurią turi dabar. Išsiskyręs su smurtavusiu draugu, vaikinas užlipo ant kito grėblio ir tapo milijonieriaus lėlyte.

„Turėjau dar vieną draugą. Metus gyvenau Šveicarijoje. Pinigų neskaičiuodavau, gyvenom prabangiam name“, – „Emigrantams“ pasakoja Mindaugas.

Dabar pašnekovas – vedęs ir laimingas. Bet jis niekada nepamirš, koks vingiuotas kelias jį atvedė iki tos laimės, kurią turi dabar

Su turtuoliu iš Šveicarijos lietuvis susipažino internete, pradėjo vis artimiau bendrauti, kol galų gale gavo kvietimą atvykti į vieną brangiausių pasaulio valstybių. Vaikų namuose užaugęs vaikinas, pamatęs draugo namus, liko be žado: „Ryte išeini į balkoną – kalnai, ežeras. Kirpyklos ir soliariumai vietoje. Prabangus rajonas ir pats vyras turėjo pinigų. Sėdi namuose, nori į kirpyklą, paskambini, ateina, viską padaro.“

Turtingo gyvenimo niekada neragavęs Mindaugas iš pradžių Šveicarijoje jautėsi tarytum rojuje. Vaikystėje kartais net maisto stokojusį atvykėlį iš Lietuvos staiga apsupo prabanga. Tačiau vaikinas netruko suprasti, kad ne pinigai, o meilė daro žmogų laimingą.

Buvusiam Mindaugo draugui priklauso šveicariška žiniasklaidos bendrovė. Labiausiai pašnekovą įskaudino tai, kad turtuolis mylimąjį iš Lietuvos slėpdavo nuo aplinkinių.

„Verslo vakarėliai, skrydžiai, bet manęs niekur kartu nekviesdavo. Nuo draugų neslėpė, kad yra gėjus, bet, tarkime, kad eitų į žiniasklaidą – ne, to nebūdavo. Tiesiog sėdėdavau namuose, jei reikėdavo ko, skambindavau namų šeimininkei, ji viską parūpindavo. Kreditinės būdavo, vairuotojas su mašina paimdavo, nuveždavo į parduotuvę, rinkis ką nori“, – prisimena „Emigrantų“ pašnekovas.

Be draugo žinios Mindaugas niekur negalėjo išeiti. Negana to, buvo kiaurą parą stebimas: „Namuose kameros įjungtos. Aš sėdžiu namuose ir mane stebi, ką aš darau. Klausiau, kam jų reikia. Sako: o jei kas nors apiplėštų mano namus, viskas būtų nufilmuota. Bet jis parėjęs kiekvieną dieną atjungdavo kamerą ir žiūrėdavo, ką aš darydavau. Sakau: palauk, kiekvieną dieną niekas neapiplėšinėja, kam tas kameras atsukinėji, nepasitiki? Būčiau norėjęs apvogti, būčiau jau seniai tą padaręs“.

Šveicariškoje prabangoje Mindaugas maudėsi vienerius metus, kol galiausiai trūko kantrybė. Jausmai išblėso ir šokti pagal savo draugo dūdelę jaunas vyras daugiau nebegalėjo.

„Po to aš savo turtingą vyrą, kaip sakoma, palikau. Nebeiškenčiau: išeina į verslo vakarėlį ir sako, kad grįš 12 val. nakties, bet grįžta 4 val. ryto, ateina į lovą ir sako, kad nori pasimylėti. Palaukit, 4 val. ryto? Kur tu buvai 12 val.? Tai pasakyk, kad pavėluosi, paskambink, kad negrįši. Atsiprašau, aš irgi ne kokia „matrioška“ raudonų žibintų kvartale“, – piktinasi Mindaugas.

Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Grudzinskas „Mr Gay Europe“ konkurse
Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Grudzinskas „Mr Gay Europe“ konkurse

Gražiausio Europos gėjaus konkurse – 6 vieta

Vieną rytą jis pabudo ir galutinai apsisprendė krautis lagaminus. Vilniuje ragavęs smurto, Šveicarijoje – prabangos, Mindaugas grįžo ten, kur buvęs – į gimtuosius Kuršėnus, kur bent iš matymo jį pažįsta dauguma gyventojų. Jau nuo paauglystės provinciją jis stebino ten neįprastais drabužių deriniais, o vėliau, žiniasklaidoje viešai pasisakęs apie netradicinę savo orientaciją, sukėlė tikrą skandalą.

„Man atrodo, jaunimas įtardavo, kad aš visai kitoks. Nes miestelis mažas, o stilius vos ne iš užsienio būdavo. Ta prasme rūbus pirkdavau Lietuvoje. Bet, tarkim, mano teta man pasiūdavo kažką, pridėdavo kažką gražaus, padarydavo kažko stilingesnio“, – pasakoja emigrantas.

Mindaugas ne sykį girdėjo draugų patarimus šitaip neišsišokti: „Sako: tu taip nesireikšk, pažiūrėk, kaip Kuršėnuose vaikšto apsirengę, o tu – kaip viena balta varna. Bet man „dzin“, kaip noriu, taip rengsiuosi. Aš neinu į gatvę su „stringais“, niekam blogo nedarau, nieko neužkabinu.“

Mindaugas ne sykį girdėjo draugų patarimus šitaip neišsišokti: sako: tu taip nesireikšk, pažiūrėk, kaip Kuršėnuose vaikšto apsirengę, o tu – kaip viena balta varna. Bet man „dzin“, kaip noriu, taip rengsiuosi

Nors Mindaugas – vyras, savo įvaizdžiu rūpinasi kruopščiau už kai kurias merginas. Prižiūrėta išvaizda jam jau atidarė ne vieną kelią į sėkmę – pradedant grožio titulais, modelio karjera ir baigiant vestuvėmis. „Emigrantų“ pašnekovas įsitikinęs, kad gėjų bendravimas niekuo nesiskiria nuo tradicinės orientacijos žmonių – ir vieni, ir kiti trokšta, kad jų mylimieji gražiai atrodytų.

To, kad yra gėjus, Mindaugas jau seniai neslepia. Atvirkščiai – netgi pabrėžia. Jis labai mėgsta pasakoti savo ir vyro Wolfgango meilės istoriją, jam patinka atkreipti dėmesį apranga ir soliariume įdegusiu kūnu. Nors savęs ir nelaiko gražuoliu, Mindaugas tapo pirmuoju ir vieninteliu lietuviu, dalyvavusiu gražiausio Europos gėjaus rinkimuose ir ten netgi užėmė šeštąją vietą. Wolfgangas manimi labai didžiavosi, su džiaugsmu sako Mindaugas.

Susipažino būsimo vyro mamos parduotuvėje

Wolfgangas už Mindaugą daug ramesnis ir santūresnis. Bet būtent jis yra šeimos galva, nes vienintelis turi nuolatinį darbą. Jis – kompiuterių specialistas.

Netikėtai Berlyne užsimezgusi pažintis Mindaugo gyvenimą pakeitė iš esmės: meilė devyniais metais vyresniam vokiečiui jį atskraidino į Vokietiją, kur homoseksualas ir sukūrė šeimą. Viskas prasidėjo nuo to, kad viena draugė lieknam vaikinui pasiūlė užsiregistruoti modelių agentūroje.

„Aš su ta modelių agentūra buvau Paryžiuje, Milane ir važiavom į Berlyną. Mano vyro mama turi drabužių parduotuvę ir ten vyko modelių atranka. Aš ten demonstravau tas madas, žodžiu, ant podiumo. Ten buvo jo mama ir jis pats. Po renginio į persirengimo kabiną atėjo jo mama ir sako: turi gerbėją, ar įleisi. Sakau: gerai, įleisiu. Atėjo su gėlėm“, – pasakoja Mindaugas.

Mindaugas Grudzinskas su mylimuoju
Mindaugas Grudzinskas su mylimuoju

Wolfgangas su Mindaugu apsikeitė kontaktais ir pradėjo bendrauti internetu. Gerbėjas lietuvį pasikvietė atostogų į Vokietiją, kur taip įsimylėjo, jog ilgesnio išsiskyrimo būtų nebeištvėręs: „Grįžau į Lietuvą, pabuvau kažkur savaitę, jis sako: rizikuojam, kas bus, tas bus, niekas per galvą su šlapiu maišu neduos. Na, ir ką – susikroviau lagaminus ir surizikavau.“

Vokietijoje Mindaugas sako pagaliau pajautęs laisvę. Šios šalies gyventojų už rankučių susikibę homoseksualai jau seniai nebestebina.

Jau metus Mindaugą išlaiko vyras. Vaikinas kartais uždirba pinigų iš fotosesijų ir drabužių demonstravimo, tačiau savarankiškam gyvenimui to nepakaktų.

„Mano vyras labai daug dirba – šešias dienas per savaitę. Šiuo metu aš esu nusivylusi namų šeimininkė. [...] [Jam grįžus] vakarienė visą laiką būna ant stalo, namai sutvarkyti“, – „Emigrantams“ sako Mindaugas.

Jau metus Mindaugą išlaiko vyras. Vaikinas kartais uždirba pinigų iš fotosesijų ir drabužių demonstravimo, tačiau savarankiškam gyvenimui to nepakaktų

Kaip bebūtų, jis sako Vokietijoje gyvenantis daug turtingiau nei bet kada anksčiau. Juk turi ne tik pinigų pragyventi, bet ir žmogų šalia, kuriuo visada gali pasitikėti.

Mindaugas tikina, kad jų meilė – kaip bet kurios kitos poros, ir su malonumu pasakoja romantiškiausius jų draugystės momentus: „Tarkime, Valentino diena. Aš nupirkau raudoną patalynės komplektą, žvakių pridėjau, iškarpiau širdeles. Viskas gražiai, žvakutės, masažas ir taip toliau“.

Nenori kūdikio pasmerkti patyčioms

Kai vienas populiarus interneto portalas paskelbė, kad lietuvis Vokietijoje su vyru sudarė partnerystės sutartį ir publikavo jų nuotraukas, straipsnis sulaukė šimtų komentarų.

Paklaustas, kaip reagavo į šitiek skirtingų nuomonių, pašnekovas tikina, kad jam jau seniai nebesvarbu, kas ką galvoja. Vestuvės su vyru lietuviui buvo vienas laimingiausių gyvenimo įvykių.

„Vedybos buvo kuklios, turtingų vedybų nereikėjo, kadangi aš paprastas, bet neprastas. Vedybos įvyko metrikacijos biure. Buvo patys artimiausi žmonės, šeima, draugai. Įvyko ne vakare, nereikėjo slėptis, kaip Lietuvoj, kad ten tamsoj su kokiais skafandrais. Išėjom, žmonės žiūrėjo, bet niekas nieko, nesakė: o, žiūrėkit, čia tokie anokie, du gyvuliai susituokė. Niekas nieko“, – pasakoja Mindaugas.

Po ceremonijos metrikacijos biure vyrai nerengė Lietuvoje įprasto įspūdingo vakarėlio – buvo tik paprasta vakarienė su keletu artimųjų. Vestuvėse nedalyvavo nei Mindaugo mama, nei tėtis. Mindaugas neslepia, kad viską finansavo Wolfgangas, jis pats prie šventės pinigais neprisidėjo: „Kai pas jį atvažiavau, praktiškai atvažiavau be nieko. Bet jis mane priėmė tokį, koks esu. Sako: pramoksi kalbą, rasi darbą, pradėsime dėti bendrą šeimos biudžetą“.

Jau greitai Mindaugas ir Wolfgangas švęs savo vedybų metines. Nors daugelis susituokusių vyrų svajoja apie įsivaikinimą, Mindaugas šia tema kalba aptakiai. Jie abu norėtų vaikų, bet augintų juos nuo šiek tiek vyresnio amžiaus – kad jie patys galėtų apsispręsti, ar nori gyventi gėjų šeimoje. „Emigrantų“ pašnekovas mano, kad pasaulyje kol kas per daug blogio, kad galėtum jau kūdikį pasmerkti patyčioms.

Kad ir koks vingiuotas jums pasirodė Mindaugo gyvenimas, vaikinas sako dėl nieko nesigailintis: nei dėl vedybų su vyru, nei dėl emigracijos. Vokietijoje jis turi daugiau, nei kada nors svajojo: „Aš esu labai patenkintas, kad išvažiavau iš Lietuvos. Linkėčiau jaunimui padaryti tą patį“.

„Emigrantai“ transliuojami antradieniais 18.50 val. per LRT Televiziją. Laidos įrašą bet kuriuo paros metu galite peržiūrėti LRT.lt „Mediatekoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius