-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 21

Naujiems Londono policininkams teks mokytis užsienio kalbų, tačiau ne lietuvių

Naujų Londono policijos pareigūnų laukia pokyčiai – Anglijos sostinės policininkai turės išmokti susikalbėti ne tik angliškai, bet ir viena iš 14 nurodytų kalbų, kuriomis kalba Londone įsikūrę imigrantai. Tačiau tarp šių kalbų nėra lietuvių, nors atvykėlių iš Lietuvos Londone gausu.
Britų būstas tampa vis mažesnis
Nauji Londono policijos pareigūnai turės mokėti ne tik anklų kalbą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią naujieną pranešęs Londono policijos komisaras seras Bernardas Hoganas-HoweScheme'as sakė, jog tai geriau atspindės kosmopolitišką Londono dvasią – metropolyje gyvena daugybė skirtingų tautų atstovų, be anglų kalbančių ir kita kalba. 

Dauguma imigrantų vienaip ar kitaip atsiduria policijos akiratyje, o susikalbėti su jais be vertėjų nevisada pavyksta. Tad antros kalbos mokėjimas naujiems policininkams – būtinybė.

Šokiruojantis pranešimas buvo išplatintas visai šaliai skirtoje internetinėje reklamoje. Joje nurodoma, kad nuo liepos 20 dienos visi norintys tapti Londono policininkais turės sugebėti kalbėti ne tik angliškai, bet ir viena iš 14 nurodytų kalbų: nigeriečių yoruba kalba, hebrajų, arabų, hindi ir punjabi, kuriomis kalba dauguma emigrantų iš Indijos, italų, vokiečių, turkų, graikų, ispanų, lenkų, portugalų, sinhali (šrilankiečių) ir bengalų.

Pranešime spaudai, kurį išplatino policija, skelbiama, jog tai – laikinas, mėnesio trukmės eksperimentas, padėsiantis išsiaiškinti, ar daug kandidatų moka ne tik anglų kalbą.

Tačiau darbo pasiūlyme vienareikšmiškai nurodyta, kad visi, kurie nori tapti Londono policijos pareigūnais, turi kalbėti bent viena iš nurodytų užsienio kalbų. 

Pasigedo lietuvių ir kinų kalbos

Idėjos autorius, komisaras B.Hoganas-HoweScheme'as, sulaukė kritikos dėl to, jog į sąrašą įtraukė ne visas kalbas. Kritikai teigia, jog tokių kalbų, kuriomis bendrauja Londone gyvenantys imigrantai, yra apie 300, o „būtina mokėti“ sąraše jų tik 14.

„Šis sąrašas keistas. Nes jame nėra lietuvių, rumunų, kinų kalbos, bet yra vokiečių“, – Mirror.co.uk cituoja Londono konservatorių lyderį Andrew Boffą. 

Pasak jo, susidaro įspūdis, kad kalbos buvo atrinktos atsitiktinai: „Kinų kalbos sąraše nėra, nors statistika rodo, jog būtent šia kalba šnekantys žmonės dažniausiai tampa nusikaltimų Londone aukomis.

Rajone, kur aš gyvenu, daugiausia kalbama lietuviškai. Tačiau sąraše nėra ir šios kalbos. Esu tikras, kad Londone yra vokiečių, tačiau jie paprastai puikiai kalba angliškai. Kam pareigūnams mokėti vokiškai, jei gali susikalbėti savo gimtąja kalba?“.

Politikas sakė suprantantis komisaro idėją, tačiau nepalaikė griežto reikalavimo kandidatams. Jo nuomone, užtektų, jog tai būtų rekomendacija arba privalumas, siekiant darbo vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius