Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 30

Už policijos klaidas nebus sumokėta: Norvegijoje nužudytos Monikos motina negaus kompensacijos

Norvegijos premjerė Erna Solberg neskirs kompensacijos dėl policijos klaidų šalyje nužudytos lietuvės Monikos motinai Kristinai Sviglinskajai.
Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina
Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina / NTB/Scanpix nuotr.
Temos: 1 Norvegija

Kaip skelbia portalas tv2.no, jeigu ji nori gauti kompensaciją, jai dėl policijos klaidų Norvegijoje nuskambėjusioje byloje teks kreiptis į teismą.

Pirmadienį lietuvis Donatas Lukoševičius išgirdo teismo nuosprendį – jis kaltas dėl buvusios sugyventinės K.Sviglinskajos dukters Monikos nužudymo ir kalės 18 metų. Anksčiausiai po dešimties metų bausmė galės būti persvarstyta. Tą pačią dieną K.Sviglinskają pasiekė laiškas nuo premjerės E.Solberg, laiškas buvo siųstas jos advokatui Stigui Nilsenui. Laiške esą teigiama, kad K.Sviglinskaja negali tikėtis kompensacijos dėl policijos aplaidumo.

„Tai labai neprotinga“, – tokį sprendimą komentavo advokatas. Jis tvirtino, kad buvo prašyta kompensacijos, tačiau visos institucijos, į kurias buvo kreiptasi, prašymus atmetė. Taigi paskutinė viltis buvo premjerė. Vis dėlto ir jos atsakymas buvo neigiamas.

„Negalima tvirtinti, kad Kristina bus priversta imtis teisinių veiksmų, ji jau patyrė pakankamai sunkumų per šiuos metus“, – sakė jos advokatas.

Laiške, pasirašytame premjerės, jokio pažado, kad K.Sviglinskajai bus suteikta kompensacija, nėra. Aptakiom frazėm rašoma, kad dėl to bus pasitarta. „Tai labai politiška. Tikėjausi, kad ji atsakys aiškiai“, – kalbėjo advokatas.

Nusivylęs buvęs meras

„Norėčiau, kad tai būtų pasibaigę kitaip, nors gerbiu valdžios sprendimą. Norėčiau, kad ji gautų kompensaciją, nes kitu atveju tai būtų didelė neteisybė“, – sakė buvęs Sundo meras Ove Trellevikas.

K.Sviglinskajos advokatas teigė matantis neatsakingumą: „Niekas konkrečiai nėra atsakingas, tai liks sistemos klaida“. Anot jo, šioje vietoje yra ir įstatymų spragų. „Nėra teisiškai įformintas kompensacijų skyrimas asmenims, kurie nukentėjo nuo pareigūnų klaidų“, – teigė jis.

Ši kriminalinė byla Norvegijoje yra didžiausia per pastaruosius keletą metų po teroristo Anderso Breiviko įvykdytų nusikaltimų.

Beveik penkerius metus besitęsianti istorija visuomenę sukrėtė ne taip seniai – prieš dvejus metus, kai paaiškėjo, kad mergaitė, kurios kūnas rastas su diržu ant kaklo, buvo žiauriai nužudyta.

Tuomet į viešumą iškilo aplaidus policijos darbas, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, nesiėmė reikalingo tyrimo, paskelbusi skubotas ir klaidingas išvadas, kad mergaitė nusižudė. Apie galimą nužudymą 2014 metų pradžioje prakalbo policijos pareigūnas Robinas Schaeferis, bet jo vadovybė neleido atnaujinti bylos.

Byla galėjo nepasiekti teismo, jei ne Kristinos Sviglinskajos advokatas, pareikalavęs pradėti tyrimą iš naujo ir primygtinai teigęs, kad mergaitė buvo nužudyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius