Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 15

Vergais lietuvius Anglijoje vertęs jurbarkietis nuteistas kalėti

Pažadais apie gerą darbą ir padorų gyvenimą sužavėjęs, o paskui vergais Anglijoje keturis lietuvius pavertęs 39 metų jurbarkietis Ramūnas Vaznys pasiųstas už grotų. Ketverius metus nelaisvės jam penktadienį skyrė Herefordo karališkasis teismas, skelbia „Hereford Times“.
Ramūnas Vaznys
Ramūnas Vaznys / Asmeninio albumo (Facebook) nuotr.

2001-aisiais plėšimais Ukmergės apylinkėse pagarsėjęs ir į viešą savo vaikų neišlaikančių tėvų sąrašą Lietuvoje įtrauktas jurbarkietis Anglijoje pripažintas kaltu dėl keturių atvejų, kai vykdė prekybą žmonėmis, ir trijų asmenų išnaudojimo prievartiniam darbui. 

Teisme nustatyta, kad 2014-ųjų lapkritį dvi savo aukas R.Vaznys susirado Lietuvoje ir, pažadėjęs gerą uždarbį bei padorų būstą Jungtinėje Karalystėje, įkalbėjo emigruoti. Mainais už nuvežimą ir įdarbinimą R.Vaznys sakė iš jų atlygio imsiantis po 20 svarų per savaitę.

Atvykėliai visiškai nemokėjo anglų kalbos, todėl tapo visiškai priklausomi nuo R.Vaznio. O skolos už „paslaugas“ vis augo. 

Tačiau nuvykę į svečią šalį lietuviai suprato buvę apgauti. Nebuvo jokio garantuoto darbo ir patogaus būsto. Vietoj to jiems liepta gyventi atokiame užkampyje Herefordo apylinkėse pastatytame apšnerkštame vagonėlyje kartu su kitais nelaimėliais. Vienintelis būdas pasiekti miestą aukoms buvo R.Vaznio automobilis, tačiau už keliones jis reikalaudavo susimokėti papildomai.

Be to, R.Vaznys nuolat reikalavo jam mokėti „skolas“, nors jokio darbo atvykėliai neturėjo. Vergvaldžiu pasijutęs vyras suskaičiavo neva abi aukos pusmetį turės jam kas savaitę sumokėti po 100 svarų. Kad aukos turėtų iš ko mokėti, R.Vaznys parūpino jiems 2 ir 3 tūkst. svaro sterlingų banko paskolas. 

Atvykėliai visiškai nemokėjo anglų kalbos, todėl tapo visiškai priklausomi nuo R.Vaznio. O skolos už „paslaugas“ vis augo. 

2015 metų sausį R.Vaznys į Jungtinę Karalystę atsivežė dar dvi aukas. Istorija pasikartojo. 

Vieną auką sumušė

Kai atvykėliai pagaliau buvo įdarbinti, jurbarkietis jiems padėjo atsidaryti sąskaitas banke, kur darbdaviai jiems pervesdavo algą. Tačiau pinigų atvykėliai taip ir nematė. Bankų korteles pasisavino R.Vaznys ir jomis naudojosi kaip tinkamas.

Kai tik kuri iš aukų mėgindavo pasipriešinti, R.Vaznys imdavo grasinti. Kartą vieną neklusnų „vergą“ jis sumušė. Kitus tiesiog įsodino į autobusą ir išvežė atgal į Lietuvą. 

Skundą dėl R.Vaznio elgesio policija gavo 2015-ųjų kovą. R.Vaznys jau buvo persikraustęs į Ipsvičą, ten ir buvo sulaikytas. Teismas už prekybą žmonėmis ir prievartinį darbą lietuvį nuteisė kalėti ketverius metus. Be to, jam pritaikytas draudimas lankytis mieste Lietuvoje, iš kurio kilusios visos keturios jo aukos. Taip pat R.Vaznį rekomenduojama deportuoti. 

Prokuroras Neilas Fieldingas teigė, kad šiuolaikinei vergijai Jungtinėje Karalystėje vietos nėra ir nebus.

„R.Vaznys norėjo pasinaudoti savo aukų pažeidžiamumu dėl atšiaurių gyvenimo sąlygų, prastų anglų kalbos žinių ir svetimos aplinkos tam, kad gautų asmeninės naudos“, – konstatavo prokuroras. 

Pasak jo, griežta lietuviui skirta bausmė turėtų atgrasyti kitus nusikaltėlius, panorusius išnaudoti užsieniečius. 

„Mes esame dėkingi nukentėjusiems, kad jie pasitikėjo policija ir ryžosi grįžti į Didžiąją Britaniją tam, kad duotų parodymus“, – sakė jis. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius