„Komisija nori leisti importuoti chemiškai apdorotą paukštieną ir tuo pat metu leisti ES gamintojams patiems ją chemiškai apdoroti, kad būtų galima priskirti ją šviežios paukštienos kategorijai ir daugiau uždirbti, – sako EP žemės ūkio komiteto narys Gintaras Didžiokas. – Susidaro įspūdis, kad Europos Komisija bando akivaizdžiai prastumti tiek Amerikos, tiek visokių chemijos kompanijų interesus.“
Pasak EP frakcijos „Sąjunga už tautų Europą“ vicepirmininko G.Didžioko, šis pasiūlymas yra akivaizdus nesirūpinimas Europos Sąjungos piliečiais.
„ES vartotojai, manydami, kad brangiai moka už neva šviežią paukštieną, nusiperks nemažą dozę chemikalų, nuo kurių po kiek laiko ims tukti kaip daugelis amerikiečių, – sako G.Didžiokas. – Juk pusę metų Amerikoje valgę paukštieną su chemikalais, lietuvių studentai parsiveža ir keliolikos kilogramų antsvorį.“
Europos Komisija siūlo įteisinti tam tikrų cheminių medžiagų naudojimą. Jos būtų skirtos nuo paukštienos paviršiaus užkratui pašalinti. Taip pat Europos Komisija siūlo pakeisti paukštienos apibrėžimą, kad jis būtų pritaikytas chemiškai apdorotai paukštienai. Tai iš esmės reiškia, kad chemiškai apdorota paukštiena galės būti platinama net ir ten, kur pardavinėjama jau antibakteriškai apdorota paukštiena.
„Manau, kad Europos Parlamentas turėtų grąžinti Europos Komisijai jos pasiūlymą peržiūrėti, nes Europos Sąjungos piliečių interesai privalo būti apginti“, – sako G.Didžiokas.
Vis dėlto, pasak G.Didžioko, Europos Parlamentas, balsuodamas dėl Komisijos pasiūlymo, neturėtų atmesti jo viso, nes pataisos, kuriomis siekiama sugriežtinti paukštienos kilmės ir sudėties žymėjimą, yra naudingos.
„Dabar, pavyzdžiui, Belgijoje pirkdamas šviežią vištienos filė ant pakuotės gali perskaityti, kad produkto sudėtyje yra 80 procentų vištienos. Įdomu, kas sudaro likusius 20 procentų?“ – klausia G.Didžiokas.