-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Švyturio Ekstra“ Kokybės deklaracija – aludarių priesaika išlaikyti natūralumą (nuotraukos)

Penkioliktąjį „Švyturio Ekstra“ jubiliejų minėdami „Švyturio“ aludariai paskelbė Kokybės deklaraciją, kurioje įsipareigojo populiariausią Lietuvoje alų gaminti tik klasikine technologija, o žaliavoms taikyti aukštus ekologiškumo standartus.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip ir anksčiau, verdant „Švyturio Ekstra“ nebus naudojami jokie gamybos pagreitinimo metodai, o salyklo – pagrindinės alaus žaliavos – auginimo kokybę Lietuvos ūkiuose aludariai tikrins patys.

Deklaracijoje – kokybės reikalavimai

„Švyturio–Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas sako, kad „Švyturio Ekstra“ alui visuomet buvo taikomi daug griežtesni kokybės reikalavimai, nei numato Lietuvos alaus reglamentas. „Mums svarbu, kad vartotojas, kurių pasitikėjimą labai vertiname, aiškiai žinotų, kokį produktą perka ir būtų tikras, kad mūsų alus pagamintas natūraliai, be jokių cheminių priedų, nenaudojant pagreitinimo technologijų. Švęsdami penkiolikos metų „Švyturio Ekstra“ jubiliejų ir pabrėždami aukščiausios kokybės siekimą, viešai pristatome kokybės taisykles, kurių laikydamiesi gaminame „Švyturio Ekstra“, – teigia R. Viršilas.

„Švyturio Ekstra“  Kokybės deklaracija skelbia, kad šis alus fermentuojamas tik natūraliai, be jokių  pagreitinimo būdų ar medžiagų, dirbtinai skatinančių fermentaciją. Alaus mieles aludariai naudoja tik iki 9 generacijų, nors šalies Alaus gamybos reglamentas leidžia daug ilgesnį jų panaudojimą. Taip aludariai užtikrina dar geresnį skonio pastovumą ir grynumą. 

Kokybės deklaracija teigia, kad „Švyturio Ekstra“ alui naudojami „Spalter Select“ aromatiniai apyniai, auginami tik Bavarijos Halertau ir Spalt regionuose, kur geriausios klimatinės sąlygos apynių auginimui Europoje.

Gamybai – lietuviškas salyklas

Kokybės deklaracijoje pabrėžiama, kad nuo šiol „Švyturio Ekstra“ bus gaminama iš lietuviško salyklo, kuris yra „Ekstra“ alaus pagrindas. Nuo šių metų pavasario „Švyturys“ pradeda įgyvendinti „Eko–salyklo“ programą, kuria Lietuvos ūkiuose skatins ekologinį miežių auginimą alaus salyklo gamybai. Aludariai įsipareigojo supirkti pagal šią programą užaugintus salyklinius miežius.

„Kokybės deklaracijoje“ pabrėžiama, kad nėra leidžiamas net mažiausias salyklinių miežių, naudojamų „Švyturio Ekstra“ gamybai, užterštumas pesticidais ar apdorojimais glifosatais prieš derliaus nuėmimą. „Eko–salyklo“ programoje dalyvaujančius ūkius prižiūrės patys aludariai kartu su ekspertais lankydamiesi laukuose, kuriuose auga jų alaus gamybai skirti miežiai.

Kaip ir iki šiol, „Švyturys“ iš savo tiekėjų reikalaus sertifikatų, patvirtinančių, kad alaus salyklui skirti miežiai nėra genetiškai modifikuoti. Tai principinė „Švyturio“ alaus gamintojų pozicija, taikoma visam daryklose verdamam „Švyturio–Utenos alaus“ alui.

„Šiandien Lietuvos vartotojai kelia pagrįstus reikalavimus, kad Lietuvoje pagaminti produktai būtų ekologiški, natūralūs, be kenksmingų medžiagų. Esame pasirengę atsakyti į šiuos lūkesčius sau iškeldami labai aukštus tikslus. „Švyturio Ekstra“ Kokybės deklaracija – tai mūsų sąžiningumo, garbingumo ir noro gaminti tik geriausią produktą įsipareigojimas“, – sako R. Viršilas.

Griežtesni reikalavimai nei kitam alui

Džuljeta Armonienė, „Švyturio“ vyriausioji aludarė sako, kad Kokybės deklaracija siekiama ir paneigti sklandančius mitus apie alaus gamybą.

Pasak Dž.Armonienės, pastaruoju metu prikurta nemažai legendų apie lietuvišką alų – kad jis gaminamas iš nežinia kur gaunamų miltelių, kad alus yra skiedžiamas, kad į jį dedama sintetinių priedų. „Todėl norime kartą ir visiems laikams pasakyti svarbiausius dalykus: iki šiol išlaikėme tą patį gamybos metodą be gamybos ciklo pagreitinimo ar dirbtinių medžiagų pridėjimo, nepaisant daugybės skleidžiamų gandų apie neva įvykusius „pasikeitimus“, – sako vyriausioji „Švyturio“ aludarė.

„Švyturio Ekstra“ Kokybės deklaracijoje pristatėme gamybos principus, apžvelgėme savo nueitą kelią ir patvirtinome – viską darysime taip, kaip iki šiol: alų virsime tik iš natūralių medžiagų, laikydamiesi klasikinės gamybos technologijos. „Švyturio Ekstra“ nekeitė savo gamybos technologijos nuo pat 1995 metų, kai buvo sukurtas jo unikalus receptas. Šiam alui naudojamam salyklui, apyniams, mielėms ir toliau taikysime kur kas griežtesnius reikalavimus, nei numatoma Lietuvos alaus gamybos reglamente“, – teigia Dž. Armonienė. 

„Ekstra“ – lietuviško alaus kokybės pavyzdys

„Švyturio Ekstra“ jau pateko į istoriją, kaip pirmasis Lietuvos alaus daryklų alus, pasiekęs aukščiausią tarptautinį pripažinimą. Lygiai prieš dešimt metų „Švyturio Ekstra“ Jungtinėse Valstijose buvo apdovanotas Pasaulio alaus taurės sidabru, o po metų – Pasaulio alaus čempionato auksu.

Šiandien „Švyturio“ alus eksportuojamas net į 25 didžiausias pasaulyje alaus rinkas – JAV, Kanadą, Didžiąją Britaniją, Airiją, Ispaniją, Rusiją, Skandinavijos valstybes, net Australiją. Pirmoji „Švyturio Ekstra“ partija neseniai iškeliavo ir į tolimąją Braziliją. Per penkiolika metų buvo parduota 40 milijonų litrų „Švyturio Ekstra“ alaus – tai yra 80 milijonų bokalų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius