Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Katalikų bažnyčios kritikas Hansas Kungas: „Benediktas XVI taps šešėliniu popiežiumi“

Tiubingeno universiteto profesorius, teologas Hansas Kungas, kurio įgaliojimai mokyti katalikų teologijos Vatikano buvo suspenduoti 1979 metais, atidžiai stebi pastarųjų savaičių įvykius. Pasak H.Kungo, po Benedikto XVI atsistatydinimo išrinkto naujojo popiežiaus laukia nemenki iššūkiai ir būtinybė reformuoti Katalikų bažnyčią. Interviu skelbia „Spiegel“.
Profesorius Hansas Kungas
Profesorius Hansas Kungas

– Kas pasikeis po Benedikto XVI atsistatydinimo?

– Dabar ateina suvokimas, kad popiežius, atėjus laikui, turi atsistatydinti. Josephas Ratzingeris labai aiškiai pabrėžė, kad jis nebegali eiti savo pareigų. Jo pirmtakas manė, kad savo mirtį turi paversti spektakliu. Gerai, kad Benediktas pasirinko kitą kelią ir parodė, kad jei popiežius nebegali atlikti savo darbo, turi pasitraukti. Šios pareigos taip ir turėtų būti vertinamos. Jono Pauliaus II paskutiniaisiais metais mums vadovavo ne tiek popiežius, kiek kurija, kuri ir reguliavo Bažnyčią. 

– Ką norėtumėte matyti Šventajame Soste?

– Popiežių, kuris nėra įstrigęs viduramžiuose, kuris neatspindi viduramžių teologijos, liturgijos ir religinės sampratos. Norėčiau matyti popiežių, kuris pirmiausia yra atviras reformoms, antra, atviras moderniems laikams. Mums reikia popiežiaus, kuris ne tik pasauliui propaguotų Bažnyčios laisvę, bet ir remtų, savo darbais ir žodžiais, laisves ir žmogaus teises Bažnyčios viduje – teologų, moterų ir visų katalikų, kurie nori girdėti Bažnyčios tiesą ir matyti pokyčius. 

– Koks kandidatas popiežiaus pareigoms yra idealus?

– Jei aš ką nors įvardyčiau, jis tikrai nebūtų išrinktas. Turėtų būti renkamas geriausias žmogus šiam darbui. Dabartiniai kandidatai stovi to paties kelio viduryje. Ar nebus taip, kad kažkas tiesiog toliau eis pramintu taku? Ar yra kas nors, kuris supranta Bažnyčios krizės gylį ir mato išeitį? Jei išrinksime lyderį, kuris eis tuo pačiu keliu, Bažnyčios krizė taps sunkiai suvaldoma.

– Ar tarp buvusio ir naujojo popiežiaus nesijaus trintis?

– Benediktas XVI gali virsti šešėliniu popiežiumi, kuris atsistatydino, tačiau daro netiesioginę tylią įtaką. Vatikane jis jau turi savo vietą. Jis išlaikys tą patį sekretorių, kuris išliks naujų popiežiaus namų prefektu. Tai yra nauja nepotizmo forma, Vatikane tikrai nėra vertinama (Nepotizmas – tarnybinės padėties naudojimas giminėms ar draugams proteguoti, – red.past.). Nė vienam kunigui nepatinka, kai jam per petį žiūri pirmtakas. Net ir Romos vyskupui nemalonu, kai jo pirmtakas nuolat jį stebi. 

– Taigi naujajam popiežiui nebus lengva įsitvirtinti?

– Jei naujasis popiežius bus protingas, jis suburs kabinetą, kuris jam leis efektyviai vadovauti. Vienišas popiežius, izoliuotas nuo kurijos, kokiu buvo Josephas Raztingeris, tikrai nesuburs 1,2 mlrd. katalikų bendruomenės. Popiežiui būtinai reikia naujo kabineto, sudaryto iš naujų, kompetentingų vyrų (ir moterų – taip pat), kurie padėtų įveikti krizę. Nebent Romos popiežiškųjų namų ūkio tradicijoms, centrinės Bažnyčios administracijos ir kurijos reformoms atėjo pabaiga, tuomet joks naujas popiežius nebus pajėgus įpūsti naujų pasikeitimų ir pažangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius