-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos politikos analitikas Olehas Rybačukas: „Kas paims viršų Ukrainoje – oligarchų pinigai ar Maidano vertybės?“

Buvęs vicepremjeras Europos integracijos klausimais Julijos Tymošenkos vyriausybėje, prezidento Viktoro Juščenkos administracijos vadovas, vienas žinomiausių Ukrainos politikos analitikų Olehas Rybačukas interviu 15min.lt teigė, jog Maidanas dar nenugalėjo. Būtent šiuo metu sprendžiama, kas ims viršų – korumpuotų politikų ir oligarchų pinigai ar Maidane kovojusių žmonių vertybės.
Olehas Rybačiukas
Olehas Rybačukas skeptiškai vertina Julijos Tymošenkos sugrįžimą į politiką.

– Jūsų patirtis unikali. Kaip vertinate šiuo metu susiklosčiusią situaciją Ukrainoje?

Dabar vyksta bandymas išsilaikyti valdžioje. Kartojasi 2005 m. įvykiai.

– Įvykius Maidane galiu lyginti su oranžine revoliucija, nes abiejuose man teko dalyvauti. Dabar vyksta bandymas išsilaikyti valdžioje. Kartojasi 2005 m. įvykiai.

Tada dauguma parlamentarų palaikė oranžinės revoliucijos vertybes, bet opozicija greitai susigrąžino valdžią ir įtaką. Ji pasinaudojo rinkimais, verslo grupių pinigais, vėliau trintimi tarp V.Juščenkos ir J.Tymošenkos.

Esminis skirtumas – tada V.Juščenka ir J.Tymošenko į valdžią atėjo po didžiulės politinės kampanijos ir kovos su tuomečiu prezidentu Leonidu Kučma. Tauta telkėsi apie naujus lyderius. Dabar situacija priešinga. Euromaidaną pradėjo studentija, inteligentija, žurnalistai.

Olehas Rybačiukas
Olehas Rybačukas

Žmonės reikalavo pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga, bet aikštėje neleido partijoms užsiimti viešaisiais ryšiais. Tai buvo visos Ukrainos žmonių judėjimas. Kai Maidaną buvo pabandyta išvaikyti, dar daugiau žmonių išėjo į gatves.

Opozicija pabandė vadovauti procesams, vesti derybas su Viktoru Janukovyčiumi, tačiau šie susitarimai žmonėms nerūpėjo. Žmonės V.Janukovyčiui davė 24 valandas atsistatydinti ir savo pasiekė.

– Ar opozicijos atstovai pajėgūs sutekti žmones?

Dabar politikai bando vaizduoti, kad Maidanas nebereikalingas. Laikinai prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas tiesiai šviesiai pasakė, kad Maidanas gali skirstytis.

– Dabar politikai bando vaizduoti, kad Maidanas nebereikalingas. Laikinai prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas tiesiai šviesiai pasakė, kad Maidanas gali skirstytis.

Tai sukėlė didelį žmonių nepasitenkinimą. Tauta nori pakeisti visą sistemą, o ne tik konkrečius politikus.

Maidano aktyvistai nekalba apie savo atstovų delegavimą į valdžią. Kalbama apie naujus valdžios formavimo būdus. Žmonės nenori, kad visi politiniai susitarimai vyktų kuluaruose, kur vaikšto dideli pinigai.

Visa senoji valdžia jau atsiribojo nuo V.Janukovyčiaus. Atrodo, kad niekas nešaudė, nėra kaltų dėl žuvusių žmonių. Visi kaltina tik V.Janukovyčių ir kalba apie pasiruošimą kartu formuoti valdžią.

Pauliaus Važgausko nuotr./Lietuvio Pauliaus Važgausko kelionė į Maidaną 2014 m. vasario 25 d.
Pauliaus Važgausko nuotr./Lietuvio Pauliaus Važgausko kelionė į Maidaną 2014 m. vasario 25 d.

Maidanas sako, kad valdžioje negali būti žmonių, kurių rankos suteptos krauju. Valdžioje negali būti ir oligarchų. Ir tauta savo jau pasiekė. Šiandien vakare renkasi tautos Večė. Maidane žmonės viešai aptars ministrų kandidatūras. Valdžioje negali būti korupcinėse schemose įsipainioję asmenys. Turi būti liustracija.

Niekas nenori, kad pasikartotų 2005 m. scenarijus, kai senoji valdžia labai greitai susitarė su naująja. Tiesiog suveikė korupcija.

– Ar prezidento rinkimai pakeis situaciją?

Visa Regionų partija jau palaiko naują valdžią, balsuoja už vyriausybę ir tikisi, kad pavyks išsaugoti savo kėdes. Arsenijus Jaceniukas jau pasakė, kad dabartinis parlamentas dirbs iki 2017 m. Maidane tai sukėlė didžiulę nepasitenkinimo bangą.

– Visa Regionų partija jau palaiko naują valdžią, balsuoja už laikinąją vyriausybę ir tikisi, kad pavyks išsaugoti savo kėdes. Arsenijus Jaceniukas jau pasakė, kad dabartinis parlamentas dirbs iki 2017 m.

Maidane tai sukėlė didžiulę nepasitenkinimo bangą. Parlamentas turi būti renkamas anksčiau laiko. Dabartinis parlamentas buvo suformuotas V.Janukovyčiaus režimo ir niekaip neatspindi tikrųjų žmonių lūkesčių.

Prezidento rinkimai taip pat turi vykti remiantis naujomis taisyklėmis. Kandidatai turi būti atviri, rodyti savo programas, komandą, biografiją.

Tai didžiulis iššūkis Ukrainos politikams, nes mūsų šalyje iki šiol politika buvo formuojama visai kitaip. Dažniausiai kandidatus palaikydavo oligarchai, jie darydavo savo statymus, aplink kandidatus augo pinigų maišai, kurie lemdavo viską. Maidanas siekia, kad daugiau taip nebūtų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas kreipiasi į mitinguotojus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas kreipiasi į mitinguotojus

Žmonės siekia, kad su prezidento rinkimais vyktų ir parlamento rinkimai. Jeigu jų reikalavimai nebus įvykdyti, jie jau dabar pasiruošę eiti piketuoti. Žmonės nori atsakomybės iš politikų. Kodėl iki šiol nėra surastas V.Janukovyčius? Kodėl nepatrauktas atsakomybėn nė vienas Vidaus reikalų ministerijos vadovų?

Žmonių lūkesčiai labai dideli. Nauja valdžia neturės šimto dienų. Ji nuo pirmos dienos privalės rodyti rezultatus.

– Kokia padėtis su Krymu ir Sevostopoliu? Juk šių regionų administracijų vadovai atsisako pripažinti naują valdžią. Sevastopolyje jau telkiamos Rusijos pajėgos.

– Tai taip pat klausimas naujai valdžiai. Matome, kad Kryme vietos valdžia meta tiesioginį iššūkį Konstitucijai. Žmonės klausinėja, kur saugumo tarnybos, Konstitucinis teismas, jėgos struktūros? Naujoji valdžia jau pareiškė, kad buvo kalbėta dėl Sevastopolio klausimo. Buvo sutarta dėl veiksmų plano.

– Jūs pats esate dirbęs Ukrainos centriniame banke. Kaip vertinate šalies ekonominę situaciją? Atrodo, sutartos pagalbos iš Rusijos neverta tikėtis. Kiek svarbi parama iš Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo?

Kol korupcinė sistema nebus sugriauta, nėra jokios prasmės Ukrainai teikti finansinę paramą. Ji tiesiog bus išvogta.

– Svarbiausia, kad daugiau nei 20 metų egzistavusi korupcinė sistema būtų sugriauta. Pažvelkite į dujų ar naftos schemas.

Jeigu naujoji valdžia į jas įsivels, viskas žlugs. Nauja Muitinės tarnyba, Mokesčių inspekcija, milicija negali dirbti senais principais.

Kol korupcinė sistema nebus sugriauta, nėra jokios prasmės Ukrainai teikti finansinę paramą. Ji tiesiog bus išvogta. Vietoje vienų korumpuotų valdininkų ateis kiti. Žmonės tai supranta. Lenkijos atstovai jau sakė, kad Ukraina pagalbos sulauks tada, kai prasidės realios reformos.

Olehas Rybačiukas Maidane
Olehas Rybačiukas Maidane/asmen. archyv. nuotr.

Tiesiog pervesti milijardus būtų tragiška, nes tai padidintų valstybės skolą, o pinigai būtų išsidalinti. Jei vagysčių mastai sumažės, pinigų biudžete ir taip atsiras.

– Jūs buvote J.Tymošenkos pavaduotojas jai pirmą kartą tapus premjere. Kaip vertinate jos vaidmenį šiandieniniame Ukrainos politiniame gyvenime? Ar ji gali tapti naująja lydere?

– Apie tai teko kalbėtis su BBC žurnalistais po jos kalbos Maidane. Ukraina nusipelnė geresnės ateities. Nuoširdžiai manau, kad Ukrainoje turi vykti politikų kartų kaita. J.Tymošenko valdžioje ir opozicijoje buvo daugiau nei dešimt metų. Du kartus tapo vyriausybės vadove. Jos biografija nėra švari. Ji naudojosi korupcinėmis schemomis, apie kurias dabar kalbame. Įrodymai buvo pateikti keliuose teisminiuose procesuose JAV.

– Jūsų prognozė, kas bus realiausi kandidatai prezidento rinkimuose? Tai bus opozicijos lyderiai ar nauji, gal net šiuo metu nežinomi veidai?

Jei sistema nebus pakeista, tai galime rinkti bet kokį angelą, labai greitai jam pradės kaltis ragai ir uodega.

– Turite suprasti, kad nauja valdžia bus labai atidžiai stebima žmonių. Sprendimų skaidrumas nebus tik graži sąvoka politologijos vadovėliuose.

Jei sistema nebus pakeista, tai galime rinkti bet kokį angelą, labai greitai jam pradės kaltis ragai ir uodega.

Šiuo metu nelabai verta kreipti dėmesį į kandidatų vardus. Rinkimų kampanijos metu visi reikalaus aiškių duomenų, už kokius pinigus ji finansuojama. Kandidatai turės kalbėti apie esmę, programas, parodyti komandą. Taip rinkimai Ukrainoje dar nevyko.

Mes negalime leisti, kad šalyje atsirastų nauji janukovyčiai. Jų laikai baigėsi. Prezidentu gali būti išrinktas bet kuris iš opozicijos lyderių, kuris sugebės įtikinti žmones. Neabejoju, kad bus labai arši konkurencija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./J.Tymošenko paleista į laisvę.
AFP/„Scanpix“ nuotr./J.Tymošenko paleista į laisvę.

J.Tymošenko turi teisę dalyvauti prezidento rinkimuose, bet jos laikas jau praėjo. Žmonėms neįdomus populizmas. Reikia daryti reformas ir negalvoti apie reitingus. Reikia atsiriboti nuo stambių verslo grupių ir jų pinigų, už kuriuos vėliau reikia atidirbti. Žmonės pagaliau suprato, kad ne prezidentas ar parlamento nariai keičia šalį, o pati tauta.

– Ar nemanote, kad rinkimuose, kaip ir 2005 m., Regionų partijai gali visai neblogai sektis? Kalbama, kad net ir prezidento rinkimuose opozicijos ar Maidano atstovams nebus taip lengva.

Regionų partija sukaupusi milijardus. Šiais pinigais jie tikisi nusipirkti sau vietas ateities politikoje.

– Regionų partija sukaupusi milijardus. Šiais pinigais jie tikisi nusipirkti vietas ateities politikoje. Jie perka rinkėjus, moka už postus, perka žiniasklaidą.

Tiesiog jie taip elgėsi visada ir kitų būdų išgyventi jie nemato. Mes pamatysim, ar pinigai pralaimės žmonių vertybėms.

Kaip žmogus, puikiai pažįstantis politikus, galiu pasakyti, kad jie nepasikeitė. Politikai nesuprato, kas įvyko šalyje.

J.Tymošenko kalba Maidane tai puikiai parodo. Ji nejaučia, kad jai jau laikas trauktis iš politinės arenos. Tikiuosi, kad žmonės situaciją supranta geriau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius