Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Valdemaras Tomaševskis: „Tautinių mažumų situacija yra net blogesnė negu sovietiniais laikais“

„Aš sakau, kad šito teismo sprendimo neįmanoma įvykdyti. Neįmanoma man uždrausti kvėpuoti“, – apie teismo sprendimą nukabinti dvikalbes lenteles sako Europos Parlamento narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Pokalbis su juo – LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“.

– Pone Tomaševski, jūsų interneto puslapyje nurodytas šūkis: „Dievas. Garbė. Tėvynė.“ Apie tikėjimą gal nediskutuokime, bet pradėkime nuo garbės. Jums patinka dergti Lietuvą? Ją šmeižti?

– Tai jūsų tokia nuomonė. Mes tik ginamės kaip Lietuvos piliečiai nuo valdžios atstovų veiksmų.

– Bet šmeižimas, netiesos sakymas turbūt nėra gynyba?

– Nėra tokio fakto.

– Pacituosiu: „Tenka tik apgailestauti, kad mūsų šalyje po dvidešimt trejų metų nepriklausomybės yra pažeidžiamos žmogaus teisės, persekiojamos tautinės mažumos dėl savo gimtosios kalbos vartojimo.“ Jūsų nuomone, Lietuvoje yra persekiojamos tautinės mažumos dėl gimtosios kalbos vartojimo?

– Persekiojamos ir baudžiamos. Yra tam tikros finansinės represijos taikomos. Paskutinis pavyzdys – 44 tūkst. litų bauda už gimtosios kalbos vartojimą.

– Pone Tomaševski, tai yra bauda už teismo sprendimo nevykdymą ir tai jokia ne naujiena. Šis teismo sprendimas priimtas prieš daugiau kaip penkerius metus – 2008-aisiais.

– Prie ko čia teismai? Tai yra politinis ginčas, ir kai kurie politikai į šiuos ginčus įtraukia teismus. Šio klausimo sprendime išvis neturėjo dalyvauti teismai. Teismui buvo daromas spaudimas: buvo įvairių politikų pasisakymų, kalbų apie tai, kad negali būti kitokio teismo sprendimo, apskritai, kad negali būti kitų kalbų.

– Na, tokio įstatymo nėra. Net Konstitucinis Teismas nėra pasisakęs, kad negali būti kitų kalbų. Vis dėlto teismas gruodžio mėnesį, atsižvelgdamas į šventinį laikotarpį, pratęsė terminą ir įpareigojo dvikalbes lenteles nuimti iki šių metų sausio 6 dienos. Ta diena praėjo. Suprantu, kad šiandien kalbate tik apie tai, kad „susimesite“ baudai, o teismo sprendimo ir toliau nevykdysite?

– Apskritai tokio sprendimo neturėtų būti. Pirmos instancijos teismas priėmė sprendimą skirti 500 litų baudą, tokios baudos prašė ir ieškovai, o aukštesnės instancijos teismas skyrė beveik 100 kartų didesnę baudą. Tokio atvejo nėra buvę Europos teisės istorijoje.

– Jūs neatsakėte į klausimą – kaip suprantu, jūsų atstovas Šalčininkų rajone nevykdys teismo sprendimo?

– Žinot, kai bus priimtas politizuotas sprendimas, kad man ir jums bus uždrausta kvėpuoti – jūs vykdysite tokį sprendimą? Sprendimų gali būti visokių. Kita vertus, šios lentelės buvo pakabintos teisėtai – tuo metu, kai galiojo ankstesnis tautinių mažumų įstatymas. O dabar jau nebegalioja ir lentelės staiga turi būti nuimtos.

– Na čia dar klausimas, ar visos buvo pakabintos teisėtai. Ar neatsirado naujų jau po įstatymo pakeitimo. Bet kokiu atveju – suprantu, kad teismo sprendimo nevykdysite?

– Tai jūs taip sakote. Aš sakau, kad šito teismo sprendimo neįmanoma įvykdyti. Neįmanoma man uždrausti kvėpuoti.

– Kvėpavimas ir gatvių pavadinimai, sutikite, turi nedaug bendra.

– Teisė yra teisė. Čia – neteisėtas sprendimas.

– Jūsų nuomone, galima nevykdyti teismo sprendimo, jeigu jis jums atrodo neteisingas?

– Yra sprendimas Ukrainoje dėl J. Tymošenko įkalinimo. Visi mes vienu balsu kalbame, kad negali būti tokio sprendimo. Visi politikai aukščiausio lygio. Panaši situacija? Panaši.

– Jums panašu, gal kitiems ne. Pone Tomaševski, atsakykite paprastai. Šiuo metu teismo sprendimo jūsų atstovas nevykdo, renkate pinigus. Gal jau surinkote?

– Šio teismo sprendimo įvykdyti negalima, nes lentelės kabo ant privačių namų. Anksčiau ponas Malukas buvo nubaustas, kad nuėmė lenteles Eišiškėse nuo privačių namų, dabar tas pats teismas nubaudė poną Daškevičių, kad jis nenuima lentelių nuo namų. Ar tai normalu?

Visų pirma yra tam tikras regresas tautinių mažumų teisė. Tai ne mano nuomonė, užsienio specialistai yra tai nustatę. Tautinių mažumų situacija yra net blogesnė negu sovietiniais laikais.

– Tai išsiaiškinome, kad teismo sprendimo jūs nevykdysite ir toliau mokėsite baudas, nes Jums atrodo, kad tos lentelės turi kabėti per amžius?

– Taip aš nepasakiau, bet situacija yra tokia, kad kitos išeities nėra.

– Kitos išeities nėra?

– Nė vienos. Ir baudos greičiausiai nemokėsim, nes tokios didelės neįmanoma užmokėti.

– Bet jūs renkate rinkliavas. Ir pats turbūt paaukojote? Tai kur dėsite tuos pinigus, jeigu nebus sumokėta bauda?

– Rinkti rinkliavą ir mokėti baudas – ne tas pats. Išreikalauti tuos pinigus bus antstolių problema, mes patys nemokėsim. O surinkta rinkliava bus skirta antstolių išieškotam turtui kompensuoti.

– Kitas klausimas – jūsų partiečių išsišokimas Sausio 13-ąją. Keistai pasielgėte, kad neprotestavote prieš Prezidentę, Seimo pirmininkę ar premjerą. Suprantu, kad Jums nepatogu protestuoti prieš valdžią, nes patys esate valdžia?

– Manau, kad tai normalus politinis žingsnis. Yra buvę daug panašių atvejų. 2004 m. sausio 13-ąją salę paliko liberalai, kai tribūnoje kalbėjo tuometinis prezidentas R. Paksas. Tai irgi kokia buvo parodyta nepagarba Prezidentui. Ir konservatoriai yra sausio 13 d. palikę Seimo salę. Dabar priežastis buvo labai rimta. Kalbą sakė V. Landsbergis, kuris yra ciniškos politikos viršūnės pavyzdys. Jis pats priėmė, jo politinė jėga priėmė naują tautinių mažumų įstatymą. O po to jis buvo tas, kuris tą įstatymą ir panaikino. Mūsų parlamentarų išėjimas iš posėdžių salės būtent ir atkreipė dėmesį į tokį cinišką elgesį, cinišką politiką.

– Suprantu, kad jums prieš rinkimus reikia priešų?

– Mums nereikia jokių priešų. Mes jungiam žmones, o ne skiriam kaip daro V. Landsbergis ir jo kompanija. Reikia protestuoti prieš V. Landsbergį. Galiausiai ir jo kalba Seime – jis nekalbėjo apie Sausio 13-ąją, jis kalbėjo apie lenkus, apie kažkokias kolonas.

– Bet jūs net neišklausėte jo kalbos, jūs išėjote, vos jam atėjus į tribūną.

– Dalį išklausėm.

– Ar tai buvo suplanuota? Jūs žinojote, kad partijos nariai išeis?

– Aš nežinojau. V. Dėl Landsbergio nebuvo planuota.

– Suprantu, kad artėjant Europos Parlamento rinkimams, kur, akivaizdu, vėl kandidatuosite, Jums reikia mobilizuoti lenkų tautinę mažumą. Jums reikia parodyti tuos blogiečius, prieš kuriuos verta vienytis, ar ne?

– Tai jūsų versija. Rinkimai vyksta praktiškai kasmet: buvo pernai, dabar vyks ir 2015 m. bus rinkimai. Tai jūsų ši versija netinkama. Mes dirbam savo darbą, o šis atvejis tėra mūsų gynyba. Prieš tokius teismo sprendimus ir politikus mes gynėmės, ginamės ir apsiginsim.

– Prisimenant jūsų šūkį: „Dievas. Garbė. Tėvynė“. Tėvynė, kaip suprantu, – Lietuva. Tai kaip suprasti Jūsų iniciatyvas Europos Parlamente, kurios akivaizdžiai nukreiptos juodinti Lietuvą?

– Tai yra reakcija yra tam tikrus veiksmus. Buvo nubaustas ponas Daškevičius – mano pareiga jį ginti. Jeigu bus nubaustas ponas Jakilaitis, aš ginsiu jį. Manęs Venckienės teta prašė kalbėti apie mergaitę, nes bijojo, kad bus nužudyta – aš kalbėjau apie tai. Gyniau ir Viktorą Uspaskichą.

– Kaip jūs vertinate prezidentės pareiškimą, skirtą Jums asmeniškai, kad jūsų, kaip politiko, tikslas – kompromituoti Lietuvą Lietuvoje, Europos Sąjungoje ir tarptautinėje arenoje?

– Kiekvienas politikas turi teisę į pasisakymus ir pareiškimus. Net tokius, kurie neturi jokio pagrindo.

– Pone Tomaševski, ar jūs tikrai manote, kad Lietuvoje yra taip pažeidžiamos tautinių mažumų teisės? Juk yra šimtai darželių, šimtai mokyklų, net universitete galima studijuoti lenkiškai Lietuvoje. Apie ką mes šnekam?

– Visų pirma yra tam tikras regresas tautinių mažumų teisė. Tai ne mano nuomonė, užsienio specialistai yra tai nustatę. Tautinių mažumų situacija yra net blogesnė negu sovietiniais laikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius