-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkas Paulius Dambrauskas: „Apie 80 proc. policijos automobilių – su lipdukais „Aš neimu kyšio“

Kasmet didėjantis bylų prieš kyšininkavimą skaičius ir mažesnės baudos mažina paskatas siūlyti kyšius policininkams, mano verslininkas Paulius Dambrauskas, kuris su kolegomis vairuotojams išdalino daugiau nei 40 tūkst. lipdukų „Aš neduodu kyšio“ ir kartu su policininkais pradėjo akciją „Aš neimu kyšio“.
Nepaperkamų pareigūnų automobilis
Nepaperkamų pareigūnų automobilis / Telšių apskrities VPK nuotr.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus ir „Žinių radijo“ laidoje „Skaidrumo linija“ jis pasakojo apie tai, kaip su bendraminčiais sugalvojo šią antikorupcinę iniciatyvą, kiek tai kainuoja ir kiek patrulių bei vairuotojų sutinka dalyvauti akcijoje.  

– Pauliau, kodėl su kolegomis pradėjote dalinti lipdukus?

– Pagalvojome, kad korupcija yra didelė problema, visuomenėje daug nusivylimo, kad kažkas lobsta kažkieno kito sąskaita. Aišku, yra didžiosios problemos, bet ir kasdieninė korupcija, mūsų manymu, daro ne mažesnę žalą. Pavyzdžiui, kai policininkai ima kyšį arba jiems yra duodami kyšiai. Todėl 2011 metais pasigaminome lipdukų „Aš neduodu kyšio“ ir išėjome į gatves, į sankryžas per spūstis, jų padalinti vairuotojams. Vieni nenorėjo atidaryti lango, kiti sakė, kad nesiklijuos, bet gyrė iniciatyvą, treti pareikšdavo, kad jie duoda kyšius ir duos, ir bergždžias reikalas su tuo kovoti.

Pirmais metais išdalinome tūkstantį lipdukų, kitais metais – jau 40 tūkst. lipdukų vairuotojams visoje Lietuvoje. Po to gimė mintis, kad gal reikia dirbti ir su ta puse, kuri galimai priima kyšius arba kuriems yra siūlomi kyšiai.

– Ar vairuotojai pasakydavo, kodėl jie neketina atsisakyti kyšių?

– Tokiam ilgesniam pokalbiui nebuvo laiko, bet mes juk visi sutinkame žmones, kurie taip sako. Jie galvoja, kad optimizuoja savo budžetą sumokėdami ne visą baudą, kurią reikėtų, o tik kažkokią dalį tiesiogiai policininkui. Taip žmonės žiūri į kilusią problemą ir bando ją išspręsti kuo pigiau. Tai yra suprantama ir žmoniška.

Tiesiog mes norėjome paskatinti susimąstyti, kad labai lengva apkaltinti kitus imant kyšius – policininkus, medikus, politikus, dar kažką. Bet kas duoda tuos kyšius? Mes duodam.

Lipdukas „Aš neimu kyšio“
Lipdukas „Aš neimu kyšio“

– Lietuvos gyventojai ir verslininkai sveikatos apsaugą, teismus, Seimą ir savivaldybes korupcijos požiūriu vertina prasčiau nei policiją. Kodėl verslininkai pradėjo dirbti būtent su policininkais?

– Lygiai taip pat galima dirbti ir su medicina, bet medicina yra dar sunkesnė sritis. Net šiuo metu valdžioje esantys ministrai sako, kad čia ne kyšiai, o dovanėlės. Policijoje kyšis bent jau suprantamas kaip blogas veiksmas ir mums pasirodė, kad paskatinti žmones neduoti kyšių policininkams yra pasiekiamesnis tikslas.

– Ar skaičiavote, kiek lipdukų šiuo metu vis dar yra ant automobilių? Ar pareigūnai jų nenusilupa?

– Pareigūnai patys užsiklijavo, todėl patys gali ir nusiklijuoti. Bet jokios prievartos prisiklijuoti šių lipdukų nebuvo, tad nėra ir paskatos nusiklijuoti. Lipdukai nusilupa dėl kitų priežasčių: automobiliai yra plaunami, jie kiekvieną dieną daug važinėja, todėl tiesiog nusidėvi ir nusilupa. Kai kurie policininkai juos atnaujina, kai kurie – ne.

Remiantis 2011 metų statistika, Lietuvoje buvo iškelta 300 bylų už bandymą papirkti policijos pareigūnus, 2012 metais šis skaičius padvigubėjo iki 600, ir šiemet dar padvigubės iki 1200. Bylų kreivė kyla dėl gero policijos darbo, žiniasklaidos dėmesio, taip pat mes šiek tiek prisidėjome – daug žmonių prisidėjo.  Šios bylos yra bendros situacijos atspindys, tačiau kyšiai neišnyko visiškai.

– Ar buvo lengva policininkus įkalbėti užsiklijuoti lipduką? Juk sutiko ne visi.

– Iš tikrųjų mes turėjome stebuklingai stiprų palaikymą iš generalinio policijos komisaro Sauliaus Skvernelio. Kai jis pareklamavo šitą akciją viduje, tai, aš įsivaizduoju, daug pasipriešinimo ir nebeliko: kas nuošidžiai ėjo, kas tiesiog nenorėdamas išsišokti prieš vadovybę. Aišku, toli gražu ne visi ekipažai vienodai nuoširdžiai tiki idėja. Po to, kai apdovanojome geriausiai akcijoje dalyvavusį policininką, entuziasmo atsirado truputį daugiau. Kitąmet sausio mėnesį bus antrasis apdovanojimas, ir, tikiuosi, entuziazmo atsiras daugiau.

– Kiek pareigūnų dalyvauja šioje akcijoje?

– Dauguma automobilių yra su lipdukais, apie 80 proc.

– Jums ne kartą teko bendrauti su policijos pareigūnais. Gal pastebite, ko labiausiai reikėtų, kad kyšininkavimas policijoje sumažėtų?

– Kyšininkavimo procese dalyvauja du žmonės – tas, kuris ima, ir tas, kuris duoda. Man atrodo, kad įvykus kelių eismo pažeidimui, kyšis siūlomas labai dažnai. Tad skatinti vairuotojus neduoti kyšio yra labai svarbu.  

Policijos kainodara, jeigu kažkam teko susidurti, irgi pasikeitusi. Dabar galima mokėti pusę baudos, jeigu tai – pirmas pažeidimas ir jeigu yra sumokama per greitą laiko tarpą. Tai mažina paskatas siūlyti kyšius policininkams. Neramiau siūlyti kyšį ir dėl vis didėjančio iškeltų bylų skaičiaus,  didelio spaudos dėmesio. Taip pat, žinoma, yra policijos pareigūnų atlyginimų dydžio, sąžiningumo problema.  

– Kiek tokios akcijos kainuoja? Koks buvo jos biudžetas?

– Kainuoja labai nedaug – keli tūkstančiai litų. Daugiau išlaidų buvo tik organizuojant policininkų apdovanojimo ceremoniją. Tai nėra pinigų klausimas, tai yra noro arba nenoro klausimas. Pinigai yra juokingai maži.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius