-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmintinų dienų sąrašą norima papildyti Vilniaus pagarsinimo diena

Grupė parlamentarų siūlo atmintinų dienų sąrašą papildyti nauja data – sausio 25 dieną norima skelbti Vilniaus pagarsinimo (Gedimino laiškų) diena.
Gedimino paminklas
Gedimino paminklas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Vilnius

Tai numatantį Atmintinų dienų įstatymo projektą parengė ir įregistravo aštuoni įvairioms Seimo frakcijoms priklausantys Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai.

„Lietuvos sostinė Vilnius rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas 1323 metų sausio 25-ąją dieną Lietuvos valdovo Gedimino laiške „visiems visame pasaulyje išplitusiems Kristaus garbintojams“, kuriame pagonis Lietuvos valdovas paskelbė atveriąs savo šalį „kiekvienam geros valios žmogui“. Iš šio laiško sužinome, kad jau 1321 metais Vilniuje vyko statybos, bet tik 1323 metų sausio 25 dieną Gediminas plačiai paskleidė žinią apie Lietuvos sostinę Vilnių, kaip atvirą ir svetingą miestą, kviesdamas amatininkus, žemdirbius, dvasininkus ir kitų profesijų žmones prisidėti prie jo kūrimo. Taip Vilniaus vardas buvo pagarsintas Europai“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Iniciatorių teigimu, siekiant pažymėti šią ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvos valstybei svarbią istorinę datą, draugija „Pilis“ jau nuo 2007 metų sausio 25 dieną ėmė rengti Vilniaus pagarsinimo šventę, tačiau jų manymu, pirmiausia šią datą reikėtų įteisinti kaip atmintiną dieną.

Projekto iniciatoriai – Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai.

Šiuo metu atmintinų dienų sąraše yra 54 šį statusą turinčios datos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius