Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bertrand'o Cantat advokatas Leonas Virginijus Papirtis: „Laikas gydo žaizdas – Bertrand'as dar gali atsitiesti“

Mylimąją Marie Trintignant 2003 metais nužudžiusio muzikanto Bertrand'o Cantat advokatas Leonas Virginijus Papirtis sako, kad klientas jam paliko malonaus, inteligentiško ir žingeidaus žmogaus įspūdį.
L.V.Papirtis: „Tas mokestis nepriklausys nuo to, ar tu dirbi, ar guli komoje“.
Leonas Virginijus Papirtis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

SUSIJĘ: Dešimt metų po smurtinės aktorės Marie Trintignant mirties Vilniuje: Bertrand'o Cantat karjera nesiklosto, muzikanto pečius užgulė ir buvusios žmonos savižudybė

„Jei jis būtų kitoks, tomis aplinkybėmis nebūtų sulaukęs palaikymo iš Prancūzijos intelektualų pusės. Žinoma, auka irgi buvo kilusi iš žinomos šeimos, garsių tėvų dukra, todėl visuomenė Prancūzijoje skilo į dvi stovyklas“, – dešimties metų senumo įvykius prisiminė L.V.Papirtis.

Jis užtikrino, kad B.Cantat labai išgyveno dėl to, kas atsitiko Marie, tačiau jis visada laikėsi pozicijos, kad tai buvo neatsargus gyvybės atėmimas. Tačiau teismas įvykį traktavo kitaip, todėl 2004 metų kovo 29 d. nuosprendžiu Vilniaus apygardos teismas muzikantą apkaltino tyčine M.Trintignant žmogžudyste ir už tai skyrė jam 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Vilnius Bertrand'ui yra skaudus nevilties miestas.

„Jis buvo nubaustas pagal vieną straipsnį – nužudymo“, – patvirtino B.Cantat advokatas.

Teisininko ir muzikanto, buvusio prieš kelerius metus iširusios roko grupės „Noir Desir“ lyderio, bendravimas truko daugiau nei metus, todėl santykiai tapo artimi ir peržengė advokato ir kliento ribas.

„Buvome kartu ikiteisminio tyrimo metu, per teismo procesą, ėjome keliu iki apeliacinio proceso, kuris pusiaukelėje buvo nutrauktas, rūpinausi Bertrand'o perkėlimu į Prancūziją. Per visą tą laiką teko nemažai bendrauti su jo aplinkos žmonėmis, artimiausiais šeimos nariais: broliu, seserimi, dabar jau šviesaus atminimo mama“, – kalbėjo L.V.Papirtis.
 
Būtent motinos mirtis smarkiai sukrėtė B.Cantat – artimiausias jam žmogus mirė likus keliems mėnesiams iki muzikanto išėjimo į laisvę.

Scanpix/SIPA nuotr./Bertrand'as Cantat vedamas į teismą Vilniuje (2004 m.)
„Scanpix“/SIPA nuotr./Bertrand'as Cantat vedamas į teismą Vilniuje (2004 m.)

„Nuo tada mūsų bendravimas tapo labai epizodiškas. Tai natūralu, nes Vilnius Bertrand'ui yra skaudus nevilties miestas“, – apibūdino L.V.Papirtis.

Vis dėlto retkarčiais advokatas ir buvęs jo ginamasis susiskambina. Paskutinį kartą vyrai vienas kitą pasveikino su Naujais metais.

Jis nevartojo jokių narkotikų – tą tikrai žinau. Jam nebuvo reikalo man meluoti, nes aš žinau jo tyrimų rezultatus.

Praėjus vos daugiau nei savaitei, 2010-ųjų sausį, B.Cantat gyvenimą sukrėtė dar viena tragedija – nusižudė jo buvusi žmona rašytoja ir teatro aktorė Kristina Rady, su kuria muzikantas, grįžęs iš kalėjimo, gyveno po vienu stogu.

Pasipylė įvairios spekuliacijos – ar tikrai K.Rady iš gyvenimo pasitraukė laisva valia? Prancūzijoje vėl kilo diskusijos apie smurtą šeimoje.   

„Laikas bėga, tačiau atsiranda vis naujų herojų, kurie pasakoja galimas B.Cantat gyvenimo įvykių aplinkybes, dėsto savo požiūrį. Tačiau visos tos kalbos dažniausiai įgauna spekuliacijų atspalvį. Pavyzdžiui, žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad lemtingo konflikto su M.Trintignant metu B.Cantat buvo apsvaigęs nuo narkotikų. Tačiau jis nevartojo jokių narkotikų – tą tikrai žinau. Jam nebuvo reikalo man meluoti, nes aš žinau jo tyrimų rezultatus“, – aiškino L.V.Papirtis.

Buvusią Bertrand'o žmoną Kristiną jis apibūdino kaip intelektualią fantastišką moterį: „Man labai patiko tai, kaip ji vertino Bertrand'o santykius su Marie ir įvykusią tragediją. Ji žinojo, kad Bertrand'as nėra paskui kiekvieną gerbėją lakstantis plevėsa. Jei buvo su Marie, tai todėl, kad ja susižavėjo ar buvo įsimylėjęs. Kristina visiškai pasitikėjo Bertrand'u. Ji sakė: „Jei Bertrand'as sako, kad nelaimė atsitiko netyčia, vadinasi, taip ir yra.“

Lyg nelaimių būtų maža, B.Cantat gyvenimą palietė dar viena netektis. Šių metų kovą Prancūziją apskriejo žinia, kad vienas garsiausių ir brangiausių Prancūzijos advokatų Olivier Metzner, gynęs ir mirtinu sužalojimu kaltintą dainininką B.Cantat, rastas negyvas. Teisininkas nusižudė savo rančoje Bretanėje.

Bertrand'as Cantat ir Kristina Rady per 2006-ųjų Kalėdas
Bertrand'as Cantat ir Kristina Rady per 2006-ųjų Kalėdas

Nepaisant visų nelaimių, L.V.Papirtis tiki, kad B.Cantat dar gali atsitiesti: „Kai nuvykstu į Liuksemburgą, Belgiją ar Prancūziją, užeinu į muzikos parduotuves ir žiūriu, ar yra grupės „Noir Desir“ kompaktinių diskų. Matau, kad senieji jau perleisti, vadinasi, yra kas juos perka, domisi ir laukia.“

Vadinasi, yra vilties, kad šiemet planuojamas išleisti pirmasis B.Cantat solinis albumas gali prisibelsti į klausytojų širdis. Galbūt vieną dieną prancūzai atleis dainininkui už skriaudą.

„Bertrand'as yra sakęs, kad visą gyvenimą nešios Marie žūties naštą. Tačiau laikas gydo žaizdas“, – kalbėjo L.V.Papirtis.

Bertrand'as yra sakęs, kad visą gyvenimą nešios Marie žūties naštą.

B.Cantat gimė 1964 metų kovo 5 dieną. Vaikystę su tėvais bei broliu ir seserimi praleido Normandijoje Havro mieste Šiaurės Prancūzijoje. Vėliau visa Cantat šeima persikraustė į šalies pietvakariuose esantį Bordo miestą.

Bertrand'o tėvas – karininkas, buvęs parašiutininkų vado adjutantas. Mama – buvusi pradinių klasių auklėtoja.

Jaunystėje Bertrand'as žaidė futbolą, tenisą, skvošą, buvo bėgikas. Geriausiai jam sekėsi fechtuotis. 1980 m. jis su savo komanda pelnė bronzos medalį Prancūzijos jaunių čempionate. Besimokydamas Saint–Genès licėjuje jis sutiko savo būsimos grupės „Noir Desir“ narius – Denisą Barthe’ą, Serge’ą Teyssot-Gay ir Frédéricą Vidalencą.

Prancūzų roko grupė dėl nesutarimų iširo 2010 metų antroje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius