Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš nacių nuskandinto laivo iškeltas rekordinis sidabro luitų kiekis

Šiaurės Atlante įvykdyta operacija, kurios metu iš britų krovininio laivo „SS Gairsoppa“ iškeltas rekordinis sidabro luitų kiekis. Šį laivą 1941-aisiais nuskandino vokiečių povandeninis laivas, praneša „The New York Daily News“. Rastas lobis vertinamas daugiau kaip 35 mln. dolerių.
Nuskendę sidabro luitai
Nuskendę sidabro luitai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV kompanija „Odyssey Marine Exploration“ („OMEX“), organizavusi ekspediciją, nustatė, jog tai rekordinis lobynas – apie 60 tonų sidabro. Be to, tai istorinė operacija, mat buvo atlikta net penkių kilometrų gylyje. Dalyviams teko panaudoti specialią techniką, kad galėtų ištraukti luitus.

Ekspedicijos nariai šiemet iš nuskendusio laivo iškėlė daugiau kaip 1 500 sidabrinių luitų. Pernai „OMEX“ pranešė apie pirmąjį ekspedicijos etapą, tuomet į paviršių buvo iškelta apie 1 300 luitų, svėrusių 48 tonas. Šiuo metu bendrovė yra iškėlusi 99 proc. krovinio, esančio laive. Paprastai povandeninių operacijų metu 85 proc. krovinio iškėlimas laikomas didžiule sėkme.

Nacių nuskandinto britų krovininio laivo vieta istorinių tyrimų pagalbos dėka buvo nustatyta 2011metais. Tuomet ištirta vokiečių povandeninio laivo vado ataskaita.

Britų krovininis laivas, gabenęs ketaus, arbatos ir sidabro luitų krovinius, nuskendo į jį nukrepus torpedą. Incidentas įvyko 1941 metų vasarį. Iš 85 žmonių įgulos, kurių daugumą sudarė indai, išgyveno tik vienas žmogus. Krovinį savininkai buvo apdraudę, tad jie iš Didžiosios Britanijos vyriausybės sulaukė kompensacijos. Nuskendusio krovinio teisės atiteko britų vyriausybei. JAV kompanija „OMEX“ su britų valdžia sudarė sutartį, pagal kurią apsiėmė ieškoti nuskendusio laivo su sąlyga, jog 80 proc. lobio atiteks jai, o 20 proc. britų susisiekimo ministerijai.

„OMEX“ planuoja pradėti naują ekspediciją. Šį kartą sidabro bus ieškoma nuskandintame garlaivyje „SS Mantola“. Šį vokiečių povandeninis laivas nuskandino 1917 metais ties Airijos pakrante. Juo buvo gabenama 17 tonų sidabro. „OMEX“ šį laivą aptiko beieškodama „Gairsoppa“ laivo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius