-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaruzelskių šeimos tremties byla: kaip dvarininkai Jaruzelskiai pateko į Lietuvą ir kodėl jie buvo ištremti į Sibirą

Lietuvos SSR vidaus reikalų ministerijos fonde Nr. V-5 „Įskaitos (tremties) bylos“ saugoma Jaruzelskių šeimos tremties byla Nr. 37051/5, kurioje esantys dokumentai byloja apie tai, kad žinomas Lenkijos valstybės veikėjas Voicechas Jaruzelskis, drauge su tėvais Wladislawu Jaruzelskiu ir Vanda Jaruzelska bei seserim Teresa Jaruzelska, 1939 m. rugsėjįprasidėjus Antrajam pasauliniam karui ir Vokietijos bei Sovietų Sąjungos kariuomenėms okupavus Lenkiją, pasitraukė į Lietuvą.
Voicechas Jaruzelskis
Voicechas Jaruzelskis
Temos: 1 Varšuva

Byloje esančiame V.Jaruzelskio tėvo Wladislawo Jaruzelskio Vilkaviškio apskrities Bartininkų valsčiaus policijos nuovadoje 1940 m. sausio 2 d. užpildytame „Atbėgėlio registracijos lape“ pažymėta, kad Jaruzelskių šeima į Lietuvą atvyko 1939 m. rugsėjo 24 d. ir įsikūrė pas pažįstamus Vilkaviškio apskrities Bartininkų valsčiaus Vinkšnupių dvare.

vladislavas_jaruzelskis_lya_f._v-5_ap._1_b._nr._37051_l._8.
Vladislavas Jaruzelskis

Byloje saugomas W.Jaruzelskio 1941 m. sausio 20 d. pareiškimas Lietuvos TSR Aukščiausiajai Tarybai dėl SSRS pilietybės suteikimo bei jo tą pačią dieną užpildyta „Asmens, norinčio priimti SSRS pilietybę“, anketa.

1941 m. birželio mėn. W.Jaruzelskis, kaip „socialiai pavojingas elementas“, buvo suimtas LSSR valstybės saugumo liaudies komisariato (NKGB). LTSR NKGB pažymoje rašoma, kad jis buvo apkaltintas tuo, kad „praeityje buvo dvarininku, buvusios Lenkijos (taip dokumente) teritorijoje turėjo nuosavą dvarą ir kitą turtą“. Dokumente pažymėta, kad viso V.Jaruzelskio valdyto turto vertė − 250 000 tuometinės SSRS rublių.

1941 m. birželio 14 d. LTSR NKGB pareigūnai suėmė visą Jaruzelskių šeimą. Suėmimo metu Jaruzelskių šeimos gyvenamojoje vietoje atliktos kratos protokole nurodyta, kad suėmimo metu buvo konfiskuotos 99 Vokietijos markių vertės sidabrinės monetos, 2 ikirevoliucinės Rusijos rubliai, 5 Lenkijos zlotai, suomiškas peilis ir „Kodak“ firmos fotoaparatas.

byla(1)
Jaruzelskių byla.

1941 m. birželio 14 d. Jaruzelskių šeima: Vladislavas Jaruzelskis, Vanda Jaruzelska, Voicechas Jaruzelskis ir Teresa Jaruzelskaja buvo ištremta iš Lietuvos SSR. Tremties vieta byloje nenurodyta.

Su šia byla ir kitomis LSSR vidaus reikalų ministerijos archyvinių fondų bylomis galima susipažinti Lietuvos ypatingojo archyvo VRM dokumentų skaitykloje, adresu: O.Milašiaus g. 23, Vilnius.

Lenkijos generolas Wojcechas Jaruzelskis, paskutinis šios šalies komunistinio režimo lyderis ir pirmasis laisvos Lenkijos prezidentas po komunistinio valdymo, mirė sekmadienį, būdamas 90 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius