Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkas iš „Die Welt“ reikalauja milijono zlotų už frazę „lenkų koncentracijos stovykla“

Net milijono zlotų kompensacijos iš Vokietijos dienraščio „Die Welt“ reikalauja vienas Lenkijos Svinouščės gyventojas už šio leidinio pavartotą frazę „lenkų koncentracijos stovykla Maidaneke“. „Gazeta Wyborcza“ teigimu, teismas Varšuvoje nuosprendį skelbs po dviejų savaičių. Tai bus pirmasis sprendimas panašaus pobūdžio byloje prieš užsienio žiniasklaidą už tokius žodžius.
Aušvico koncentracijos stovykla
Aušvico koncentracijos stovykla / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Informatikas Zbigniewas Osewskis į teismą civiline tvarka kreipėsi jau prieš šešerius metus, tačiau procesas baigėsi tik dabar. Ieškinyje rašoma, kad 2009 metų tekste leidinio „Die Welt“ autorius straipsnyje, kaip teigia „Gazeta Wyborcza“, parašė „polnische Konzentrationslager Majdanek“.

Lenko teigimu, jis pirmiausia parašė laišką redakcijai, bet atsakymo nesulaukė. Teisme vyras tvirtino, kad frazė „lenkų mirties stovykla“ žeidžia jį asmeniškai, nes jo seneliai yra hitlerinės Vokietijos aukos. Vienas iš jų žuvo dirbdamas priverstinius darbus, kitas pateko į koncentracijos stovyklą, bet jam pavyko pabėgti.

Svinouščės gyventojas teismui skundė koncerną „Axel Springer“, kuris Lenkijoje yra leidinių „Fakt“ ir „Newsweek“ bendrasavininkis.

Z.Osewskis tvirtina, kad toks žodžių junginys sutrikdė jo tapatybės suvokimą, nes II pasaulinio karo atmintis yra svarbi visų lenkų tapatybei. „Tai, kaip mūsų istorija vertinama kitose šalyse, yra svarbu ne tik pačiai valstybei, bet ir jos piliečiams“, – aiškino jis.

Vyrui atstovavęs advokatas Szymonas Topa teisme kalbėjo, kad Europoje niekas neginčija fakto, jog karą paskelbė vokiečiai, o vartojama frazė „lenkų koncentracijos stovyklos“ yra istorijos klastojimas.

Jis taip pat teigė, kad netiki, jog „Die Welt“ taip parašė atsitiktinai, kaip poelgį aiškino redakcija. Buvo priminta, kad tame pačiame leidinyje toks pat apibūdinimas pasirodė dar kelis kartus. „Tai bandymas nusikratyti kaltės už šį nusikaltimą“, – pareiškė advokatas.

Europoje niekas neginčija fakto, jog karą paskelbė vokiečiai, o vartojama frazė „lenkų koncentracijos stovyklos“ yra istorijos klastojimas. 

Z.Osewskis iš leidinio reikalauja milijono zlotų, kurie atiteks neįgaliųjų organizacijai, ir atsiprašymo Lenkijos spaudoje bei televizijoje.

Leidėjų advokatai pripažįsta, kad „Die Welt“ tris kartus pavartojo šią frazę, bet taip tenorėta nurodyti vietą, kur stovyklos buvo įkurtos.

Vėliau Vokietijos dienraštis atsiprašė už tai. Tačiau vieno žmogaus reikalavimas sumokėti kompensaciją už tai, kas svarbu visai tautai, nėra tikslingas, tokio kompensacijos galėtų reikalauti nebent pati valstybė.

Panašių bylų Lenkijos teismuose yra ir daugiau. Krokuvoje Vokietijos televiziją ZDF skundžia buvęs Aušvico kalinys, Olštyne siekiama nubausti savaitraštį „Focus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius