Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čekijos pilyje rasta XIX a. vyno kolekcija, kurią paslėpė su naciais susiję aristokratai

Visa ši istorija primena trilerį. Ryšių su naciais turintys čekų aristokratai paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis sprunka iš savo pilies, tačiau pirma paslepia savo lobius, įskaitant išskirtinę XIX amžiaus vynų kolekciją.
Rasta vyno kolekcija
Rasta vyno kolekcija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vynas Čekija

Praėjus keturiems dešimtmečiams, pinigų trokštančios valstybės komunistinė slaptoji policija, tikrindama gautą informaciją, randa pilies koplyčioje po grindimis paslėptą neįkainojamą relikvijorių, tačiau šalia esantys apdulkėję seni buteliai nesulaukia dėmesio.

Iki dabar.

Rinktinių vynų kolekcija, kurioje yra 133 buteliai, įskaitant retą 1896 metų „Chateau d'Yquem“, 1899 metų „Pedro Ximenez“ ir „Porto 189“, sukėlė tikrą sujudimą vyno pasaulyje, tačiau koks bus šios kolekcijos likimas, kol kas neaišku.

„Paragauti senesnį nei 20 metų vyną jau yra unikali patirtis, bet paragauti vyną iš XIX amžiaus – tai yra kažkas beveik nerealaus“, – pareiškė someljė magistras Jakubas Pribylas, vienas iš kelių laimingųjų, kuriems nusišypsojo laimė gegužės pabaigoje degustuoti šį vyną.

„Tai gali nutikti tik kartą gyvenime“, – sako jis.

Buteliai, sudėti paprastose medinėse lentynose Vakarų Čekijos Bečovo prie Teplos mieste esančioje pilyje, niekieno netrukdomi išgulėjo ištisus dešimtmečius.

Vyną someljė degustavo neatkimšdami butelių, taigi jų turinys buvo išsaugotas. Tam buvo panaudota vadinamoji „Coravin“ technologija, kurią naudojant vynas iš butelio ištraukiamas neišimant kamščio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rasta vyno kolekcija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rasta vyno kolekcija

Pavyzdžiui, „Pedro Ximenez“ vynas buvo sodrios gintaro spalvos ir turėjo karamelės, razinų ir riešutų aromatą, sako J. Pribylas.

„Nekalbant apie amžių, kolekcija yra unikali dėl jos atradimo aplinkybių ir dėl savo įvairovės“, – teigia jis.

„Čia yra įvairių vynų iš kelių šalių, įskaitant Prancūziją ir Ispaniją. Vynas yra puikios būklės.“

Išankstiniais vertinimais, kolekcijos vertė siekia 20 mln. kronų (740 tūkst. eurų), bet kaina aukcione turėtų smarkiai pakilti.

Kolekcija ilgą laiką gulėjo paslėpta po koplyčios Bečovo pilyje grindimis, kartu su vertingu Šv. Mauro relikvijoriumi, kuris garsėja tuo, jog jame saugomas Šv. Jono Krikštytojo piršto narelis.

Tai vienas iš dviejų svarbiausių Čekijos istorinių artefaktų. Kitas yra Prahos pilyje saugomi karūnos brangakmeniai.

Lobių paieškos

Prieš patekdama į valstybės rankas, pilis, iš kurios atsiveria vaizdas į vaizdingą slėnį, nuo 1813 metų priklausė kilmingai Beaufortų-Spontinų šeimai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rasta vyno kolekcija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rasta vyno kolekcija

1945 metais aristokratai, kurie buvo įtariami bendradarbiavimu su naciais, paskubomis išvyko iš šalies, tačiau pirma jie paslėpė visus savo lobius, kurių jiems nebūtų pavykę slapta pervežti per sovietų ir amerikiečių kariuomenių užimtas teritorijas skyrusią demarkacijos liniją.

Po 40 metų šeima vienam amerikiečių verslininkui paslapčia pavedė kreiptis į tuometinę komunistinę Čekoslovakiją, kuri 1993 metais skilo į dvi valstybes, ir paprašyti leidimo susigrąžinti „kažkur“ šalyje paslėptą daiktą mainais už 250 tūkst. JAV dolerių.

Pirma jie ieškojo soduose, tačiau subjurus orui, persikėlė į vidų. Pirmosios durys dešinėje vedė į koplyčią, kurioje apstulbę pareigūnai netrukus rado relikvijorių.

Praha, kuriai reikėjo užsienio valiutos, pasakė „taip“.

Tuo pat metu pradėjo šniukštinėti slaptoji policija, kuri taip pat ėmė ieškoti paslaptingo daikto.

„Paieška netrukus buvo susiaurinta ir buvo nusitaikyta į tris kilmingas šeimas ir jų senovines būstines“, – pasakoja pilies valdytojas Tomas Wizovsky.

„1985 metų lapkritį, likus dviem savaitėms iki planuoto sandorio, į Bečovo duris pasibeldė policininkai, apsiginklavę metalo detektoriais,“ – prisimena jis.

Pirma jie ieškojo soduose, tačiau subjurus orui, persikėlė į vidų. Pirmosios durys dešinėje vedė į koplyčią, kurioje apstulbę pareigūnai netrukus rado relikvijorių.

Apdulkėję buteliai

Puošnioje paauksuotoje iš sidabro ir vario pagamintoje skrynioje, dekoruotoje filigranu ir puoštoje 68 brangakmeniais, jie rado dar vieną – ąžuolinę 1225–1230 metais Belgijos Namiūro provincijoje padarytą skrynią

Šis atradimas visiškai nustelbė vyno kolekciją, kuri taip pat buvo rasta slėptuvėje.

„Galiu įsivaizduoti, kad dulkėmis padengti buteliai neatrodė itin patraukliai“, – pareiškė T. Wizovsky. Anot jo, policija tąsyk sukrovė butelius į dėžę ir apie juos visi pamiršo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rasta vyno kolekcija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rasta vyno kolekcija

Atokiame pilies kampelyje paliktas vynas dėmesį patraukė tik neseniai, kai pilyje buvo atlikta inventorizacija.

Siekiant prailginti vyno gyvenimo ciklą, garsiame Prancūzijos „Chateau d'Yquem“ vyno ūkyje bus pakeisti butelių kamščiai. Tačiau koks bus vyno likimas, kol kas nežinoma.

Vyno butelis nuo paveikslo skiriasi tuo, kad Gogenas visada liks Gogenu, tuo tarpu dėl vyno visada yra rizika, kad jis gali netekti savo vertės.

„Vyno butelis nuo paveikslo skiriasi tuo, kad Gogenas visada liks Gogenu, tuo tarpu dėl vyno visada yra rizika, kad jis gali netekti savo vertės“, – sako J. Pribylas.

„Būtų prasminga parduoti aukcione bent vertingiausius butelius“, – mano jis.

Sprendimą priims Čekijos valstybė, tačiau T. Wizovsky sako, jog kol kas neplanuojama jokių aukcionų.

Jis teigia, kad parduoti atskirus butelius nėra prasmės, nes „kolekcijos vertė priklauso nuo to, ar ji bus išsaugota visa“.

„Buteliai liks ten, kur yra, ir išimtiniais atvejais bus prieinami ekspertams“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Bečovas, galbūt norėdamas paguosti vyno mėgėjus, pradėjo gaminti figų likerį, kurį pavadino Šv. Mauro garbei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius