-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos teismas paskyrė baudą vyrui, nuplėšusiam vaškinės Hitlerio figūros galvą

Vokietijos teismas antradienį paskyrė 900 eurų (3 128 litų) baudą vyrui, viename Berlyno muziejuje nuplėšusiam vaškinės Adolfo Hitlerio figūros galvą.
Vaškinė Hitlerio figūra
Vaškinė Hitlerio figūra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Liepą, vos kelios minutės po to, kai Madame Tussauds muziejus buvo atidarytas, 42 metų vyriškis prasibrovė pro apsaugininkus ir nuplėšė figūros galvą. Tas vyras, buvęs policininkas, sakė, jog jam atrodė nederama demonstruoti nacių lyderį vos 500 m nuo Berlyno Holokausto memorialo.

Vaškinė paniurusio Hitlerio bunkerio makete figūra debatus Vokietijoje kėlė dar prieš jos pastatymą muziejuje. Kritikai teigia, jog neskoninga demonstruoti žmogaus, kuris pradėjo Antrąjį pasaulinį karą ir įsakė išnaikinti Europos žydus, kopiją.

Madame Tussauds muziejus sako, kad vengia politikos, ir įrodinėja, kad A.Hitleris yra reikšminga Vokietijos istorijos dalis, todėl jo vaškinė figūra turi teisėtą vietą ekspozicijoje.

Sutaisyta Hitlerio figūra į muziejų buvo grąžinta rugsėjį ir dabar yra demonstruojama už stiklinės sienos.

A.Hitlerio figūrą keturis mėnesius kūrė maždaug 25 darbuotojai, kurie naudojosi daugiau kaip 2 tūkst. nuotraukų bei archyvinių dokumentų ir „Fiurerio“ skulptūra Londono Madame Tussauds muziejuje.

Berlyno muziejuje eksponuojama Hitlerio figūra buvo laikoma dar vienu žingsniu Vokietijoje laužant tabu apie fiurerį, praėjus 60-čiai metų po karo ir Holokausto, per kurį buvo išžudyti šeši milijonai žydų.

2004 metų filmas „Trečiojo Reicho Žlugimas“ sulaukė prieštaringų vertinimų, nes jame parodoma nacių lyderio žmogiškoji pusė paskutinėmis jo gyvenimo dienomis. 2007 metais Vokietijoje buvo išleista Šveicarijoje gimusio žydų režisieriaus Dani Levy satyra apie Hitlerį.

Vokietijoje yra nelegalu demonstruoti nacių simbolius ir Hitlerį šlovinantį meną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius