Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 metų trukusi operacija: Rusija perdavė Indijai lėktuvnešį „Vikramaditya“

Rusija ir Indija pasirašė sutartį, pagal kurią rusai perdavė savo lėktuvnešį savo strateginei partnerei.
Lėktuvnešis „Vikramaditya“
Lėktuvnešis „Vikramaditya“ / Youtube.com stopkadras

Laive buvo nuleista Rusijos vėliava ir iškelta Indijos karinio jūrų laivyno.

Taip pat atidengta simbolinė memorialinė lenta su naujuoju laivo pavadinimu.

Šventinėje laivo perdavimo ceremonijoje Severodvinske esančioje karinėje bazėje dalyvavo net Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

Iš pradžių buvo planuota laivą „Vikramaditya“ (buvęs „Admirolas Gorškovas“) perduoti Indijai 2008 m. Tačiau planai keitėsi. Laivo perdavimas Indijai nukeltas į 2012 m., o vėliau – į 2013 m.

Kaip teigia laivą defektavusios ir remontavusios gamyklos „Sevmaš“ atstovai, perdavimo operacija užsitęsė dėl  to, kad iš pradžių buvo nustatyti ne visi defektai. Oficialiai laivo remonto sąmata neskelbiama. O neoficialiai ji svyruoja nuo 1,5 mlrd. JAV dolerių iki 2,3 mlrd.

Rusijos spauda rašo, kad 2012 m. lėktuvnešio variklių skyriuje buvo rasta rimtų trūkumų. Todėl bandymus (privalomus po remonto) teko atidėti. Jie pratęsti tik 2013 m. vasarį.

Atrodo, kad pagaliau rusams pavyko įtikinti indus, kad visi lėktuvnešio mechanizmai veikia be priekaištų.

Sutarties esmė

Remiantis tarpvalstybiniu susitarimu, Naujajame Delyje pasirašytame 2004 m., rusų lėktuvnešio „Admirolas Gorškovas“ korpusas perduodamas Indijai už dyką. Tačiau su sąlyga, kad laivas bus modernizuotas Rusijos „Sevmaš“ gamykloje ir aprūpintas naujausiomis Rusijos technologijomis.

Rusija taip pat pagal sutartį atliko 1500 Indijos ekipažo narių apmokymus. Prognozuojama, kad renovuotas lėktuvnešis Indijai tarnaus apie 25-30 metų.

Naujasis Indijos lėktuvnešio pavadinimas reiškia „stiprus kaip saulė“. Jis išvysto 29,2 jūros mazgų maksimalų greitį. Palyginimui – JAV naujos „Ford“ kartos lėktuvnešiai išvysto daugiau nei 30 mazgų (56 km/val.).

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius