-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 10 /16:11

Klaipėdoje pradėta krauti britų karinė technika

Šeštadienį Klaipėdos uoste pradėta krauti karinė technika iš Jungtinės Karalystės. Laivų į uostą atgabenta apie 350 transporto priemonių ir karinėms pratyboms skirtų apie 150 konteinerių.
Klaipėdiečiams demonstruojama karinė technika
Klaipėdiečiams demonstruojama karinė technika / L. Sėlenienės nuotr.

Tai daugiausiai kroviniams ir kariniam personalui vežti skirtos transporto priemonės ir sunkvežimiai, taip pat ryšio priemonės, kurovežiai, apšvietimo generatoriai, kita technika. Techniką planuojama iškrauti iki šeštadienio vakaro.

Krovinių transportavimą į pratybų vietas Latvijoje ir Lietuvoje bei pratybų vietų įrengimą užtikrins kiek anksčiau šią savaitę į Lietuvą atskridę per 200 karinių specialistų.

Klaipėdos jūrų uoste pasitikdamas techniką NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietės paramos vadas brigados generolas Torstenas Gersdorfas teigė, kad vadavietė šiemet į Baltijos šalis perdislokuojama tam, kad būtų išbandytos jos „dislokavimo, prisitaikymo, lankstumo galimybės dinamiškoje saugumo aplinkoje“.

„Tarptautinės pratybos kaip „Arcade fusion“ suteikia tobulą galimybę diegti naujoves, eksperimentuoti ir pritaikyti atsirandančias sąvokas ir toliau stiprinant sanglaudą bei tarpusavio santykius tarp NATO valstybių narių“, - žurnalistams sakė T.Gersdorfas.

Ši technika atgabenama lapkritį vyksiančioms NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietės pratyboms „Arcade fusion“ (liet. „Arkadinė jungtis“).

NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietė pratybų metu veiks visose trijose Baltijos šalyse. Lietuvoje jungtinės logistinė paramos grupė įsikurs šalia Jungtinio štabo Vilniuje. Pagrindinė vadavietės dalis bus dislokuota Lielvarde, Latvijoje.

Pratybų uždavinys yra sėkmingai perdislokuoti vadavietės grupę į Baltijos šalis su tikslu integruotis ir treniruotis šiose valstybėse. Pratybose bus įvertintas NATO sąjungininkų greitojo reagavimo korpuso vadavietės gebėjimas dislokuotis ir veikti vietovėje, taip pat bus išbandytos konceptualios idėjas, kurios gali būti panaudotos vystant NATO itin greito reagavimo pajėgas.

Prie sąjungininkų vadavietės atvykimo į regioną prisidėjo ir rugsėjį atidarytas mažas Vilniuje įkurtas NATO pajėgų integravimo vienetas (NPIV).

„Kol NPIV didina savo pajėgumą, „Arcade fusion“ ir kitos pratybos suteiks unikalią galimybę NATO pajėgų integravimo vienetams treniruotis ir įgauti praktinės (sąjungininkų) priėmimo, aprūpinimo, judėjimo pirmyn ir pajėgų išlaikymo procedūrų patirties“, - teigė NATO pajėgų integravimo viršininkas pulkininkas Jakobas Sogardas Larsenas.

Jis teigė, kad NATO pajėgų integravimo vienetas prisidės prie kiekvieno įmanomo būdo pagerinti koordinaciją ir sąveiką tarp priimančios šalies ir sąjungininkų pajėgų, siekiant greitesnio karių perdislokavimo.

„Priimančiosios šalies žinios sujungtos su NATO pajėgų elementų turima informacija leis NPIV tapti pagrindiniu referentu sklandžiam ir tinkamu laiku atliktam NATO itin greitojo reagavimo pajėgų ir kitų pajėgų dislokavimui Baltijos regione“, - tvirtino pulkininkas.

„Mes esame akys ir ausys. (...) Mes galime koordinuoti tiek paprastus, tiek kompleksinius dalykus - kur važiuoti, kur pernakvoti, kokiais keliais naudotis“, - NPIV funkciją nupasakojo J.Sogard Larsen.

Lapkričio 9-20 dienomis dienomis vyksiančios NATO sąjungininkų vadavietės pratybos „Arcade Fusion“ yra susietos su nuo 2009 metų rengiamomis Lietuvos, Latvijos ir Estijos tarptautinėmis priimančiosios šalies paramos pratybomis „Baltijos šeimininkas“.

Pratybų „Baltijos šeimininkas“ metu šios valstybės treniruojasi suteikti priimančiosios šalies paramą atvykusiai NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietei.

„Yra labai svarbu, kad atvykstant sąjungininkams mes suteiktume tinkamą priimančios šalies paramą ir tai be jokios abejonės labai sudėtingas procesas. (...) Tai ne vien tik kariuomenės užduotis, labai daug institucijų įtraukta į šį procesą“, - teigė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Jis nurodė, kad NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietės pratybos vyksta Aljansui reaguojant į pasikeitusią saugumo situaciją Rytų regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius