Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 07 31 /10:30

Britų parlamentarai ragina dislokuoti NATO karius Baltijos šalyse

Britų parlamentarai paragino Baltijos šalyse dislokuoti NATO karius ir karinę įrangą, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Parlamento žemųjų rūmų Gynybos komiteto pranešime tokius sprendimus raginama priimti NATO viršūnių susitikime, kuris rugsėjo mėnesį vyks Velse.
Pratybos „Kardo kirtis 2014"
Pratybos „Kardo kirtis 2014" / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Rekomenduojame, kad NATO viršūnių susitikime būtų sukurti planai, kurie užtikrintų išankstinį įrangos dislokavimą Baltijos šalyse, tęstinį (jei ne techniškai „nuolatinį“) NATO karių buvimą pratybų pagrindu Baltijos šalyse, divizijų ir korpusų lygio štabų struktūrų įkūrimą Rytų Europos ir Baltijos šalims, NATO nuolatinių rezervinių pajėgų atkūrimo pagal Sąjungininkų vadovybės Europoje mobiliųjų sausumos pajėgų programą apsvarstymą visų valstybių narių lygiu“, – rašoma ataskaitoje.

NATO silpnai pasirengusi Rusijos atakai prieš Baltijos šalis, ir tokia menka pasirengimo būklė gali savaime padidinti Rusijos užpuolimo tikimybę

Anot dokumento, komitetui liudiję ekspertai pabrėžė, kad „NATO silpnai pasirengusi Rusijos atakai prieš Baltijos šalis, ir tokia menka pasirengimo būklė gali savaime padidinti Rusijos užpuolimo tikimybę“.

Britų ataskaitoje taip pat teigiama, kad Latvijai ir Estijai kyla neramumų grėsmė dėl didelės rusų tautinės mažumos, o Lietuva yra svarbi Rusijai karine prasme, nes per ją galima sujungti pagrindinę Rusijos dalį su Karaliaučiaus sritimi.

Vokietija ir kai kurios kitos Europos šalys iki šiol priešinosi siūlymams Rytų Europoje įkurti nuolatines NATO sąjungininkų bazes, argumentuodamos, kad tai pažeistų 1997 metų susitarimą tarp Rusijos ir Aljanso ir esą be reikalo provokuotų Maskvą.

Atsižvelgiant į tai, galimą sąjungininkų karių dislokavimą stengiamasi apibūdinti kitais terminais, pavyzdžiui, kaip „pastovus“ ar „tęstinis“, o ne „nuolatinis“ (angl. „persistent“ arba „continuous“, bet ne „permanent“).

Šiuo metu Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje yra dislokuota po vieną JAV karių kuopą. Pagal patvirtintus planus, jie turėtų likti bent iki metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius