-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 17 /12:45

Dalia Grybauskaitė pasivažinėjo tanku, bet jo pavadinimo neįsiminė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė stebėjo Gaižiūnų poligone vykstančias tarptautines karines pratybas „Kardo kirtis 2014", kurių metu Danijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos ir Lietuvos kariai demonstravo savo gebėjimus vykdyti jungtinę operaciją. Rukloje D.Grybauskaitė, iš anksto neįspėjusi apsaugos, pasivažinėjo tanku, tačiau jo pavadinimo neįsidėmėjo.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

D.Grybauskaitė sėdo į danų tanką „Leopard", bet paskui kalbėdama su žurnalistais jį pavadino tigru ir pasiskundė gavusi daug smėlio. Pratybose lankėsi ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, bet prezidentė jos nepakvietė kartu pasivažinėti tanku.

„Tanko pavadinimas yra „Tigras“. Tai, manau, kad visi girdėjome, ką jis gali. Ką tik su juo pavažiavau, tai pilnos akys ir burna smėlio, bet tik todėl, kad čia poligonas. Iš tikrųjų greitis didžiulis, labai paslankus, labai greitas tankas. Aišku, mes tik galime pasvajoti apie tokią techniką“, – sakė ji.

Lietuvos prezidentė pasidžiaugė, kad šios pratybos įrodo, kad NATO yra pasirengusi koletyvinei gynybai.

„Masiškiausios NATO sąjungininkų pratybos Lietuvoje ir Baltijos šalyse – konkretus pasirengimo kolektyvinei gynybai įrodymas. Aljansas gerai supranta regiono saugumo iššūkius ir operatyviai reaguoja į naujas grėsmes. Svarbu, kad Lietuva ir pati stiprintų savo gynybinius pajėgumus, atnaujintų ginkluotę ir didintų kariuomenės rezervą“, – pabrėžė prezidentė.

Pasak D.Grybauskaitės, pasirūpindama tokio lygio pratybomis ir priimdama daugiau nei 2 tūkst. karių, Lietuvos kariuomenė parodė gerus organizacinius ir logistinius gebėjimus, tačiau būtina plėsti infrastruktūrą poligonuose, taip pat Zoknių aviacijos bazę, kad šalis pajėgtų priimti visą reikiamą NATO sąjungininkų paramą.

Aljansas gerai supranta regiono saugumo iššūkius ir operatyviai reaguoja į naujas grėsmes. Svarbu, kad Lietuva ir pati stiprintų savo gynybinius pajėgumus, atnaujintų ginkluotę ir didintų kariuomenės rezervą, – sako D.Grybauskaitė.

Per pratybas prezidentė stebėjo jungtinę operaciją, kurios metu buvo tikrinamas NATO ir sąjungininkų pajėgų pasirengimas atremti ataką, vykdyti žvalgybinius ir manevrinius veiksmus, taip pat apžiūrėjo pratybose naudotą karinę techniką ir ginkluotę.

Į tarptautines pratybas Lietuvoje pirmą kartą atvyko daugiau nei 1000 karių iš Danijos aukštos parengties bataliono kovinės grupės su moderni a kovine technika: tankais „Leopard 2 A5“, pėstininkų kovos mašinomis, šarvuočiais.

Tarptautinės pratybos „Kardo kirtis 2014“ vienu metu vyksta visose trijose Baltijos šalyse. Jose dalyvauja daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos.

Rukloje vykstančiose lauko taktinėse pratybose iš viso dalyvauja daugiau nei 2 tūkst. karių iš Danijos, JAV, Lenkijos ir Lietuvos, pratybose naudojama apie 800 karinės technikos vienetų.

Prezidentūros nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankė pratybose „Kardo kirtis“
Prezidentūros nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankė pratybose „Kardo kirtis“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius