Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gaižiūnų poligoną drebins Danijos kariuomenės tankai „Leopard 2 A5“ ir šarvuočiai

Trečiadienio rytą keltu į Klaipėdos uostą atplukdyti Danijos kariuomenės tankai ir šarvuotos mašinos po pietų pajudės Ruklos link. Karinė technika bus naudojama Gaižiūnų poligone birželio 9–20 dienomis vyksiančiose pratybose „Kardo kirtis 2014“. Tai didžiausios tarptautinės karinės pratybos nuo Lietuvos narystės NATO pradžios.
Danijos karinė technika Klaipėdos uoste
Danijos karinė technika Klaipėdos uoste / 15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr.

Pratybos vienu metu vyks visose trijose Baltijos valstybėse. Jose dalyvaus daugiau nei 4,8 tūkst. karių iš 10 valstybių – apie 2,6 tūkst. jų treniruosis Lietuvoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, keli šimtai – Estijoje.

Lietuvos teritorijoje pirmąkart per nepriklausomybės laikotarpį bus galima išvysti tankus, skirtus kariniams tikslams. Keturi Danijos sausumos pajėgų tankai „Leopard 2 A5“ jau trečiadienį atvyko į Klaipėdos jūrų uostą, iš kur pajudės į Ruklą.

Danai per Klaipėdos jūrų uostą taip pat atsiveš šarvuotas pėstininkų kovos mašinas, vikšrinius šarvuočius, šarvuotus medicinos sunkvežimius ir kitą techniką. Iš viso mokymuose dalyvaus apie 800 karinio transporto priemonių. Visos vikšrinę techniką gabenančios ar ratuotos karinės technikos kolonos bus lydimos Lietuvos kariuomenės Karo policijos automobilių.

Pratybose bus naudojama ir kita įspūdinga technika. JAV į pratybas atsigabens reaktyvinius naikintuvus F-16, strateginį bombonešį B-52, karinius sraigtasparnius „Black Hawk“.

Danijos kariuomenės vyr. ltn. Kristiano Lykkestrando nuotr./Danijos kariuomenės tankai „Leopard 2 A5“
Danijos kariuomenės vyr. ltn. Kristiano Lykkestrando nuotr./Danijos kariuomenės technika

Birželio 17 dieną bus rengiama svečių diena – pratybas ir karinę techniką Rukloje galės stebėti svečiai, gavę oficialius pratybų vadovybės kvietimus, ir žiniasklaidos atstovai, užsiregistravę pratybų Visuomenės informavimo centre

JAV Sausumos pajėgų organizuojamos kasmetinės pratybos „Kardo kirtis“ Baltijos valstybėse vyksta jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos bus atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius