-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio pasididžiavimas – su „Hamas“ kovoti padeda 50 mln. dolerių vertės pažangiausia pasaulyje priešraketinė sistema

Tarp Izraelio ir teroristinės grupuotės „Hamas“ tebevykstant apsišaudymui, Gazos ruože žuvo 76 žmonės, o Izraelyje – trys. Nežinia, kiek žuvusiųjų skaičiuotų Izraelis, jei ne pati pažangiausia priešraketinės gynybos sistema pasaulyje, vadinama „Geležiniu kupolu“, skelbia welt.de. Tel Avivo, į kurį raketa atskriejo po 20 metų pertraukos, gyventojai šią sistemą ilgą laiką vertino prieštaringai, tačiau dabar patys vyksta pažiūrėti, kaip ji veikia.
Izraelio priešraketinės gynybos sistema „Geležinis kupolas“ vadinama pažangiausia pasaulyje.
Izraelio priešraketinės gynybos sistema „Geležinis kupolas“ vadinama pažangiausia pasaulyje. / AFP/Scanpix nuotr.

90 sekundžių po aliarmo Tel Avive pasigirsta garsus sprogimas. Tokie garsai aidi nuo ketvirtadienio. Tel Avivo gyventojai, regis, per daug nesuka galvos – nuaidėjus sprogimui gyvena toliau ir keliaudami gatvėmis ramiai vienas kitam palinki geros dienos.

Teigiama, kad prie geros nuotaikos itin prisideda priešraketinė sistema „Geležinis kupolas“ – naujausias Izraelio ginklas kovojant su iš Gazos atskriejančiomis raketomis. Nuo šeštadienio ryto viena gynybinės sistemos baterija stovi didmiesčio pietuose. Praėjus vos kelioms valandoms po to, kai ji buvo pastatyta, sistema aptiko ir numušė „Hamas“ paleistą iraniečių pagamintą raketą „Fajr-5“. 

Sekmadienį „Geležinis kupolas“ ir toliau sėkmingai atliko savo darbą. Puolimas iš Gazos ruožo būtų likęs be pėdsakų, jei ne raketos atplaiša, pataikiusi tiesiai į automobilį ir sukėlusi gaisrą. 

Pažangi sistema

Reuters/Scanpix nuotr./Raketos atplaiša suniokojo automobilį.
Reuters/Scanpix nuotr./Raketos atplaiša suniokojo automobilį.

Geležinis kupolas“ šiuo metu yra pažangiausia priešraketinės gynybos sistema pasaulyje. Gynybinė baterija susideda iš radaro, kontrolės centro ir maždaug 20-ies numušančiųjų raketų. Kaina – apie 50 mln.dolerių.

Raketos paleidimą fiksuoja radaras, kuris per keletą sekundžių nustato skrydžio trajektoriją, siunčia informaciją į valdymo centrą, šis nustato raketos galutinį tikslą. Jei nustatoma, kad raketa nukris į jūrą arba negyvenamą teritoriją, numušančių raketų sistema nepaleidžia. Ir tai labai logiška, nes kiekviena jų kainuoja tarp 35 000–50 000 dolerių. Be to, sistema kelių metrų tikslumu nustato, iš kur raketa buvo paleista, tad Izraelio naikintuvai vietovę kaipmat gali apšaudyti.

Sistemos „Geležinis kupolas“ raketos – itin manevringos, kiekviena jų „prikimšta“ 11 kg sprogmenų ir skrieja iki 70 km atstumu. Viena tokia šaudmenų platforma saugo apie 150 kv. kilometrų plotą. Izraelyje šiuo metu naudojamos penkios tokios platformos, dauguma jų yra pietuose, prie sienos su Gaza. Platformos nėra pririštos prie vienos vietos, prireikus per kelias valandas jos gali būti sustatytos kitoje reikiamoje vietoje.

Sunaikino šimtus raketų

Kiek priešo raketų buvo nukauta, sistema tikslių skaičių nepateikia. Skaičiavimai svyruoja tarp 70–90 proc. Izraelio kariuomenės duomenimis, nuo Gazos krizės pradžios buvo sunaikinta apie 300 raketų, apie 600 sprogo Izraelio teritorijoje, dauguma jų negyvenamose teritorijose.

Absoliučios apsaugos sistema negarantuoja. Prieš kelias dienas sprogus „Hamas“ raketai žuvo trys izraeliečiai. Ji pataikė į viršutinį gyvenamojo namo aukštą ir pražudė kelis šeimos narius.

Nepaisant šių nesėkmių, Izraelio karinė vadovybė „Geležiniu kupolu“ didžiuojasi.

„Hamas“ gali kruopščiai įvertinti, kad šaudyti į Izraelį yra beprasmiška“, – dar kovą sakė Izraelio ambasadorius JAV Dore'as Goldas.

Saugumo jausmas

AFP/Scanpix nuotr./ažangiausia priešraketinės gynybos sistema pasaulyje, vadinama „Geležiniu kupolu“
AFP/Scanpix nuotr./pažangiausia priešraketinės gynybos sistema pasaulyje, vadinama „Geležiniu kupolu“

„Geležinis kupolas“ įrodė, kad yra labai veiksmingas. Kitais metais sistemą dar labiau išplėtosime“, – sakė Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu. Artimiausiu metu Izraelį nuo raketų antskrydžių saugos 13 gynybos baterijų. Karinės pajėgos kalba apie naują erą kovojant su priešais.

„Izraelis didžiuojasi „Geležiniu kupolu“. Visų pirma, tai Izraelyje sukurta sistema, antra – ji padidina saugumo jausmą. Situacija yra nebe tokia pati, kaip prieš ketverius metus, per pirmąjį karą Gazos ruože“, – welt.de sakė Izraelio kariuomenės atstovas Arye Shalicar.

Tačiau jis pabrėžė, kad šimtaprocentinės apsaugos sistema negarantuoja. Viena raketa šiomis dienomis nusileido prie vaikų darželio. Tačiau vien tai, kad Izraelyje aukų skaičius kol kas įvardijamas ant vienos rankos pirštų, laikoma didžiuliu šios priešraketinės sistemos pasiekimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius