Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kautynėse dėl Donecko oro uosto teroristai ir Rusijos desantininkai krito kaip lapai

Per Donecko oro uosto šturmą prorusiški smogikai ir Rusijos specialiųjų pajėgų kariai patyrė triuškinamą pralaimėjimą ir neteko kelių šimtų žmonių, taip pat buvo sunaikinta dalis jų karinės technikos, rašo naujienų agentūra "Unian", remdamasi liudijimu, pasirodžiusiu viename iš Rusijos interneto forumų.
Liepsnojantis Donecko oro uostas
Liepsnojantis Donecko oro uostas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mūšį prie Donecko aprašęs Konstantinas Trifilevičius teigia, kad visi pateikti duomenys yra gauti iš „sužeistųjų arba juos aplankiusių žmonių“, bet įspėjo, kad informacija apie Donecko oro uosto šturmą gali būti nevisai tiksli. Tačiau vien tik iš paviešintos informacijos aišku, kad per spalio 2-osios Donecko oro uostą šturmą prorusiški smogikai ir jiems padedantys Rusijos specialiųjų pajėgų kariai patyrė milžiniškus nuostolius. 

Trys nesėkmingi puolimai

„Penktą ryto (spalio 2 d.) paskelbė, kad į oro uosto rajoną artėja mišri smogiamoji grupė“, – rašo K.Trifilevičius, turėdamas galvoje artėjančius teroristų dalinius ir iš Rusijos atvykusius jų pagalbininkus.

Per paskutinį spalio 2 d. bandymą šturmuoti oro uostą Ukrainos kariai pradžioje buvo išstumti iš senojo Donecko oro uosto terminalo ir šalia esančio viešbučio ir garažų. Tačiau po kiek laiko šių teritorijų kontrolę vėl perėmė Ukrainos pajėgos.

„Iš viso kiek daugiau negu 400 žmonių. Vietoje jų laukė dar apie 60 žmonių, man pasakė, kad priklausančių „Alfa“ ("Alfa" būrys – Rusijos FSB specialiosios paskirties būrys)“, – tikina įrašo autorius.

Tačiau jis mano kad ten buvo kito Rusijos specialiųjų pajėgų dalinio kariai. Pasak K.Trifilevičiaus, pastiprinimas atvyko su 8 tankais, 3 pėstininkų kovos mašinomis ir keletu šarvuočių, vėliau prisijungė ir keturi sunkvežimiai su zenitinėmis patrankomis.

„Šalia išdėstė keletą padalinių su minosvaidžiais. Tuo metu iš oro uosto pusės prasidėjo apšaudymas iš haubicų, „Grad“, „Uragan“ (salvinės ugnies sistemos)“, – tikina forumo lankytojas.

„Tada trečdalis būrio kartu su dviem tankais ir zenitinėmis patrankomis pajudėjo terminalo link“, – rašo K.Trifilevičius. 

„Prieš tai žvalgyba pranešė, kad oro uosto teritorijoje nėra ginkluotės (apie tai buvo pranešta prieš dieną). Po 10-15 minučių tankai buvo beveik vienu metu sunaikinti kilometro atstumu nuo oro uosto“, – teigiama įraše.

K.Trifilevičius tikina, kad vėliau prasidėjo intensyvūs mūšiai, per kuriuos buvo atidengta zenitinių patrankų ugnis, šturmą pradėjo ir Rusijos bei kolaborantų pėstininkai, tačiau juos Ukrainos kariai apšaudė haubicomis iš senojo Donecko oro uosto terminalo.

Antroji grupė teroristų Donecko oro uostą puolė apie 11 valandą ryto, tačiau ir jos puolimas buvo nesėkmingas. Ukrainos kariai puolimą atrėmė su 6 tankais, taip pat teroristai buvo apšaudyti iš karinių lėktuvų.

„Trumpai tariant, iš 130 Rusijos žmonių, puolusių oro uostą, liko 14 ir jie beveik visi dar buvo sužeisti“, – teigė K.Trifilevičius ir pridūrė, kad daugelis sužeistųjų ir lavonų buvo palikti mūšių vietoje.

„Pirmą valandą dienos atvyko Rusijos kariai su naujais T–72 tankais. Apie 50 sunkvežimių ir beveik 30 tankų“, – toliau pasakoja K. Trifilevičius.

Per paskutinį spalio 2 d. bandymą šturmuoti oro uostą rusų desantininkai Ukrainos karius iš pradžių išstūmė iš senojo Donecko oro uosto terminalo ir šalia esančio viešbučio, garažų ir įžengė į naująjį terminalą. Tačiau po kiek laiko šių teritorijų kontrolę vėl perėmė Ukrainos pajėgos, o nė vienas iš puolusių rusų desantininkų gyvas nebegrįžo.

K.Trifilevičiaus žiniomis, šiuo metu oro uostą visiškai kontroliuoja Ukrainos kariai, kurie į oro uosto teritoriją tik įleido tris teroristų grupes, kad jos galėtų pasiimti žuvusių teroristų kūnus. 

K.Trifilevičiaus žiniomis, šiuo metu oro uostą visiškai kontroliuoja Ukrainos kariai, kurie į oro uosto teritoriją tik įleido tris teroristų grupes, kad jos galėtų pasiimti žuvusių teroristų ir Rusijos specialiųjų pajėgų karių kūnus.

Įrašą paviešinęs asmuo teigė, kad per oro uosto šturmą žuvo ne mažiau kaip 200 Rusijos karių ir teroristų, o Ukrainos kariai „iškeis Rusijos karių kūnus į sunkvežimius, kurių jiems trūksta“.

Sunaikintas rusų „specnazas“

Apie didžiulius Rusijos karių ir jų parankinių nuostolius puolant Donecko oro uostą naujienų svetainei ura.ru penktadienį papasakojo ir vienas Rusijos karių Aleksandras Negrebeckichas.

„Jau aštuntą dieną kariaujame. Mums jau atsibodo iš mūšio lauko išnešinėti lavonus. Užvakar mus tiesiog išdavė. Apšaudė kaip norėjo“, – teigė A. Negrebeckichas ir pridūrė, kad taip atsitiko dėl nemokšiško vadovavimo, dėl kurio buvo patirta ypač daug nuostolių.

„Pas mus 100 žmonių, kurie šturmuoja oro uostą. Kitoje pusėje kariauja 7,5 tūkstančio žmonių“, – tikino Rusijos karys ir pažymėjo, kad geriau suformuoti keletą profesionalių karių grupių vietoje „avinų bandos, kuri gula po kulkomis“.

unian.net nuotrauka/Rusijos forumo dalyvio ataskaita apie Donecko oro uosto šturmą
unian.net nuotrauka/Rusijos forumo dalyvio ataskaita apie Donecko oro uosto šturmą

Rengiasi naujiems mūšiams

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrejus Lysenka pranešė, kad Ukrainos kariai Donecko oro uoste nėra apsupti. Anot jo, iš dalies įvykdyta oro uostą ginančių karių rotacija, atnaujinta sugadinta sunkioji technika.

Donecko oro uoste įsitvirtinę Ukrainos kariai rengiasi naujiems sunkiems mūšiams, nes yra žinių, jog Rusijos pajėgos sutraukė daug naujos sunkiosios technikos.

Ukrainos žvalgyba užfiksavo, kad prie oro uosto atvyko naujos didelės šarvuotos technikos, sunkiosios artilerijos bei Rusijos karių pajėgos.

Rusai prie oro uosto permetė visą skraidančių bepiločių aparatų padalinį, kurio užduotis – atlikti žvalgybą ir koreguoti ugnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius