-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos kariuomenė reaguoja į Rusijos agresiją Ukrainoje – ieško 10 tūkst. karių savanorių

Po Rusijos agresijos prieš Ukrainą Lenkija nusprendė sustiprinti savo karines pajėgas ir padidinti rezervą. Kaip skelbia Tvn24.pl, be profesionalios kariuomenės ir Nacionalinių rezervo pajėgų karių ketinama apmokyti 10 tūkst. savanorių.
Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
Lenkijos kariuomenė / zoom.mon.gov.pl

Lenkijos profesionalioji kariuomenė šiuo metu turi apie 100 tūkst. karių. Rezervo karių yra penkis kartus mažiau. Nestabili situacija už rytinės šalies sienos verčia griebtis visų priemonių, kurios sustiprins saugumą, tad – ir parengti specialiuosius dalinius.

Krašto apsaugos akademija, vykdydama Gynybos ministerijos užsakymą, parengė planą, kaip pagerinti Lenkijos gynybos sistemą. Vienas svarbiausių pasiūlymų yra padidinti rezervo kariuomenę 10 tūkst. specialiai parengtų karių, kurie karinio konflikto atveju galėtų užbėgti už akių diversiniams priešų veiksmams.

Jau dabar Lenkijos kariuomenė turi problemų su darbuotojais – nepavyksta sukomplektuoti 20 tūkst. karių, kurių trūksta Nacionalinėse rezervo pajėgose. Šiuo metu tėra kiek daugiau nei pusė reikalingų specialistų.

Akademijos atstovai neslepia, kad pasiūlymai susiję su įtampa Ukrainoje.

Daliniai turėtų būti įkurti kiekvienoje vaivadijoje. Suinteresuotuosius siūloma pritraukti siūlant papildomą užmokestį – be atlyginimo už bendradarbiavimą su kariuomene kas mėnesį siūloma mokėti po kelis šimtus zlotų už kvalifikacijos palaikymą. Šiuo metu siūlymus svarsto gynybos ministras ir jo aplinka.

Tačiau gali nebūti itin lengva šį planą įgyvendinti. Jau dabar Lenkijos kariuomenė turi problemų su darbuotojais – nepavyksta sukomplektuoti 20 tūkst. karių, kurių trūksta Nacionalinėse rezervo pajėgose.

Šiuo metu tėra kiek daugiau nei pusė reikalingų specialistų. Sutartis, kaip teigia Tvn24.pl, gali pasirašyti kiekvienas – gydytojas, kepėjas ar informatikas, tereikia pabaigti karinius mokymus.

Anot Lenkijos karo ekspertų, kažkada lenkai buvo įtikinti, kad šios pajėgos atrodys kaip JAV Nacionalinė gvardija, tačiau taip nenutiko. Todėl žmonės nusivylė.

Nuo 2010 metų norą įsitraukti į šias pajėgas pareiškė 30 tūkst. asmenų, sutartys buvo pasirašytos su daugiau nei 27 tūkst. karių. 11 tūkst. iš jų vėliau perėjo į profesionaliąją kariuomenę, o Nacionalinės rezervo pajėgos Lenkijoje šiuo metu turi apie 10 tūkst. karių, keli tūkstančiai atkrito po mokymų. 7 proc. šių karių – moterys. Profesionalioje Lenkijos kariuomenėje moterys sudaro 2 proc. visų karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius